Μεξικό: Προεκλογική κινητοποίηση-καταλύτης από το φοιτητικό κίνημα

Φωτογραφία

Ένα ξαφνικό κύμα διαμαρτυριών από δεκάδες χιλιάδες φοιτητές ξέσπασε στις πόλεις του Μεξικού στα τέλη Μάη. Κύριο στόχο είχαν τα τηλεοπτικά κανάλια του Μεξικού, τα οποία έχουν αναδείξει και προβάλει σχεδόν αποκλειστικά τον Enrique Pena Nieto, υποψήφιο με το PRI (Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα), για τις προεδρικές εκλογές της χώρα την 1η Ιούλη.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Δημήτρης Μπάρκας

Ο Pena Nieto άρχισε να προκαλεί το αίσθημα των απλών ανθρώπων από το Δεκέμβρη, όταν, αντιδρώντας στα σχόλια για μια ντροπιαστική τηλεοπτική του εμφάνιση, επιτέθηκε στους «χειρώνακτες, που κοροϊδεύουν όσους ζηλεύουν» (χρησιμοποιώντας την υποτιμητική λέξη «prole», από το «προλετάριοι»).

Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν το Μάιο, όταν –μετά από δύο αναβολές– ο Pena Nieto επιχείρησε να κάνει προεκλογική περιοδεία στις σχολές του Universidad Iberoamericana. Οι φοιτητές αποδοκίμασαν μαζικά τον εκλεκτό των μίντια και ο ίδιος αναγκάστηκε να διαφύγει από το πανεπιστήμιο.

Τα μίντια αντέδρασαν άμεσα, κατηγορώντας τους άλλους υποψήφιους, τη Josephina Vasquez Mota του εθνικιστικού PAN (Κόμμα Εθνικής Δράσης) και τον κετροαριστερό Andres Manuel Lopez Obrador (γνωστό και ως AMLO) του Προοδευτικού Μετώπου, ότι συνωμότησαν για να τον γελοιοποιήσουν. Οι φοιτητές αντέδρασαν με ένα βίντεο, όπου 131από αυτούς, δείχνοντας τις φοιτητικές ταυτότητές τους, δήλωσαν ότι συμμετείχαν στις αποδοκιμασίες. Ένα μαζικό ρεύμα δημιουργήθηκε γύρω από το Twiter feed «#YoSoy132» («Είμαι ο 132»).

Μια βδομάδα αργότερα ακολούθησε ογκώδης διαδήλωση στα γραφεία του μεγαλύτερου τηλεοπτικού συγκροτήματος, της Televisa, απαιτώντας να μπει τέλος στη χειραγώγηση της ενημέρωσης, να ειπωθεί η αλήθεια για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, καθώς και να καλυφθούν δίκαια οι προεκλογικές εκστρατείες των άλλων υποψηφίων. Αυτά αποδείχθηκε πως ήταν μόνο η αρχή, καθώς οργανώθηκε μια τεράστια διαδήλωση «ενάντια στον Pena Nieto», ενώ υπάρχει πληθώρα κινητοποιήσεων (με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις).

Κεντροαριστερά
Αυτό το ρεύμα φαίνεται να εκφράζεται υπέρ του κεντροαριστερού AMLO, καθώς αυτός εκφράζει την ανάγκη των κατώτερων στρωμάτων τόσο για απαλλαγή από τη Δεξιά και το νεοφιλελευθερισμό, όσο και από τις πολιτικές δυναστείες της μεξικανικής ελίτ, που λυμαίνονται τη χώρα εδώ και πάνω από 200 χρόνια.

Η πιο χαρακτηριστική στιγμή για την περιοδεία του AMLO ήταν η μαζική προεκλογική συγκέντρωση που οργάνωσε στην πλατεία  των Τριών Πολιτισμών στο Τλατελόκο, με συμβολική αναφορά στους εκατοντάδες αγωνιστές που είχαν σκοτωθεί από το καθεστώς του Gustavo Diaz Ordaz (πρόεδρο με το PRI), παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του ’68. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο επιζών εκείνης της διαδήλωσης και διάσημος συγγραφέας Paco Ignacio Taibo II, συνδέοντας τον αγώνα των φοιτητών τότε, «με τον αγώνα των φοιτητών για ένα καλύτερο Μεξικό σήμερα».

Τα μίντια αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, με τους παρουσιαστές των δελτίων ειδήσεων να απολογούνται δημόσια και να παρουσιάζουν το κίνημα των φοιτητών και τις θέσεις τους.

Ήδη ο AMLO έχει καλέσει τους φοιτητές να συμμετάσχουν μαζικά σαν εκλογικοί αντιπρόσωποι του κόμματός του, προκειμένου να αποφευχθεί η εκτεταμένη νοθεία που του στέρησε την προεδρία στις εκλογές του 2006. Παρόλο που ο AMLO έχει κινηθεί σε πιο μετριοπαθείς θέσεις από το 2006, το κάλεσμά του αναμένεται να βρει μεγάλη ανταπόκριση.
Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα της 1ης Ιούλη, η μαζική κινητοποίηση των φοιτητών μετά από δεκαετίες αδράνειας είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι για τους αγώνες των εργαζόμενων του Μεξικού. Άλλωστε οι φοιτητές υπόσχονται ότι ο αγώνας ενάντια στα μίντια και το κατεστημένο της χώρας μόλις άρχισε και θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές.

[[{"type":"media","view_mode":"file_styles_medium","fid":"682","attributes":{"class":"media-image","id":"4","typeof":"foaf:Image"}}]]

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία