Σε δημοσίευμά της στις 15/12, η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» αναφέρεται στις μίζες ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που πλήρωνε η εταιρεία Rheinmetall Defense Electronics σε πολιτικά και στρατιωτικά πρόσωπα στην Ελλάδα για να προωθήσουν τις πωλήσεις των εναέριων αμυντικών συστημάτων τύπου Asrad. Θυμίζουμε ότι ο ελληνικός στρατός έχει προμηθευτεί 54 τέτοια συστήματα έναντι 134 εκατ. ευρώ από το 2001. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι εισαγγελικές αρχές τόσο στην Αθήνα όσο και στη Βρέμη έχουν ερευνήσει το θέμα και εξετάζουν στο εξής ποιος θα παραπεμφθεί σε δίκη και ποιος όχι». Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «γερμανικές εταιρείες έδιναν για δεκαετίες μίζες στην Ελλάδα. Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε εκδοθεί κάποιος. Πλέον αυτό ίσως αλλάξει». Αν βγει ΠτΔ στις 29/12, σας λέμε από τώρα ότι τίποτε δεν θα αλλάξει.

 

Διώξεις δημάρχων
Στην άσκηση ποινικής δίωξης προχώρησε η Εισαγγελία σε βάρος των δημάρχων Χαλανδρίου και Ζωγράφου, για την άρνησή τους να δώσουν στοιχεία σχετικά με τη διαδικασία αξιολόγησης και επανελέγχου συμβάσεων των υπαλλήλων τους. Στη δικαιοσύνη είχε προσφύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις εκθέσεις άρνησης έλεγχου που είχαν συντάξει οι ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης. Ήδη τα σωματεία των εργαζομένων στους παραπάνω δήμους, κάτοικοι και φορείς, ετοιμάζουν συγκεντρώσεις συμπαράστασης στους αριστερούς-ές δημάρχους κατά την ημέρα κλήτευσής τους. 

Υποκρισία
Και για να μην είναι μονομερείς οι διώξεις των δικαστικών αρχών, στο Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Εκλογές έρχονται, κάποιος πρέπει να θυσιαστεί στο όνομα της «κάθαρσης» του σάπιου πολιτικού συστήματος. Το θέμα όμως δεν είναι μόνο η «παράβαση καθήκοντος» του πρώην υπουργού. Η ουσία παραμένει στην προκλητική συμπεριφορά των αστικών κυβερνήσεων, όπου Γης, που διευκολύνουν με τις ενέργειές τους τη φοροασυλία των καπιταλιστών μέσω offshore, ενώ ταυτόχρονα πίνουν το αίμα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με χαράτσια και δραματικές περικοπές στις κοινωνικές παροχές. 

Ο τυχερός
Πάντως είναι άτυχος ο Παπακωνσταντίνου. Αυτόν τον καθίζουν στο σκαμνί, ενώ ο Γιούνκερ, που ως πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου είχε μετατρέψει το Δουκάτο σε παράδεισο φοροδιαφυγής για πολυεθνικές εταιρίες, έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και μάλιστα έχει πιάσει πρώτη θέση στην επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού, υποστηρίζοντας ξεδιάντροπα την καταρρέουσα συγκυβέρνηση. Με δήλωσή του, ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Luxleaks, απειλεί με συνέπειες από την ΕΕ, σε περίπτωση «λανθασμένης έκβασης των εκλογών» στην Ελλάδα, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν θέλει «ακραίες δυνάμεις» στην ηγεσία της. Έτσι για να μην νομίζει κανείς ότι το καθεστώς θα παραδοθεί αμαχητί. 

Αφερέγγυοι ως σύμμαχοι
«Ναι» και στις τρεις ψηφοφορίες για Πρόεδρο θα πουν, όπως αναμενόταν άλλωστε, οι Λυκούδης-Ψαριανός, «σεσημασμένοι» ντελάληδες της ευρείας συναίνεσης σε ένα «εθνικό σχέδιο», που θα συνεχίσει βέβαια τις πολιτικές άγριας λιτότητας. Κάποιοι, μέχρι πολύ πρόσφατα σύντροφοί τους στην Αγ. Κωνσταντίνου, που έβαλαν πλάτη στην τρικομματική, συγκυβερνούσαν με τους Φαήλους και έχουν απαξιωθεί εντελώς στα μάτια του κόσμου, έχουν καμία δουλειά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ; 

Το δέντρο της ανεργίας
Το δέντρο της ανεργίας, της ανέχειας, της εξαθλίωσης και του ξεπουλήματος κάθε δημόσιου και κοινωνικού αγαθού στόλισαν στο κέντρο αγώνα, Αριστοτέλους με Τσιμισκή, σχολικοί φύλακες, εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, καθηγητές σε διαθεσιμότητα, αγωνιζόμενες καθαρίστριες, απεργοί της COCA-COLA και αλληλέγγυοι-ες και έψαλαν διαφορετικά κάλαντα προς τους κυβερνώντες. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννα Γαϊτάνη και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων που συνεχίζεται εδώ και μήνες μέχρι την τελική δικαίωση. Η Γ. Γαϊτάνη δήλωσε μεταξύ άλλων: «Οι μέρες, που διανύουμε, είναι μέρες χαράς και γιορτής, αλλά ταυτόχρονα και μέρες που ο αγώνας των εργαζομένων ενάντια στη λαομίσητη κυβέρνηση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Στις 29 Δεκεμβρίου ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε ως ΣΥΡΙΖΑ, μέσα κι έξω από τη Βουλή, για να οδηγηθεί στην οριστική απόλυσή της η κυβέρνηση των Μνημονίων και να γιορτάσουμε όλοι μας την έναρξη ενός νέου και ελπιδοφόρου έτους, που θα δικαιώσει τις προσπάθειες και τις αγωνίες της πληττόμενης ελληνικής κοινωνίας».