ΠΑΣΟΚ Νο2: Τα «ιμάτια» του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ μοίρασαν τελικά ο ΓΑΠ και ο Βενιζέλος. Ο πρώτος ίδρυσε το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και μας καλεί να προχωρήσουμε μαζί του στην «επανάσταση του αυτονόητου», παρέα με τους «παπανδρεϊκούς» (Δ. Ρέππας, Π. Γερουλάνος, Γ. Πεταλωτής, Ν. Σηφουνάκης, Θ. Μωραΐτης, Φίλ. Σαχινίδης κ.ά.), που δεν ανέχονταν πια να είναι συνιστώσα της Δεξιάς. Οι ίδιοι βέβαια οργάνωσαν και υλοποίησαν, από θέσεις κλειδιά, το πρώτο κύμα της μνημονιακής επίθεσης και τη συνεργασία με το ΛΑΟΣ. Έμβλημα του νέου κόμματος είναι ένα ρόδο σε κόκκινο φόντο. Το επίσημο ΠΑΣΟΚ –Δημοκρατική Παράταξη– έκανε λόγο «για τον κληρονόμο που διασπά το κόμμα». Ο Βενιζέλος υπενθύμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είμαστε όλοι εμείς και δεν το δωρίζουμε σε κανέναν» και απέδωσε «στενά προσωπικά κίνητρα» στο Γιωργάκη. Σίγουρα υπάρχουν και τέτοια στην κίνηση του ΓΑΠ, αλλά μια χαρά αξιοποιείται η κίνησή του από διάφορα συστημικά κέντρα, με στόχο να μην έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ. Μαύρο και στα δύο απο-κόμματα!

Καθαρή αδικία

Ο Σταύρος Δήμας άκουσε 498 φορές το όνομά του στη διαδικασία των ψηφοφοριών. Είχε τη στήριξη όλου το πολιτικού φάσματος: από αμετανόητους φασίστες, έως «υπεύθυνους» αριστερούς και μετανοημένους αριστεριστές. Στο φάσμα αυτό περιλαμβάνονταν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της μεταπολίτευσης, η δεξιά και η σοσιαλδημοκρατία. Είχε τη στήριξη όλων των ιστορικών πολιτικών οικογενειών της Ελλάδας: Καραμανλήδες, Παπανδρέηδες, Μητσοτάκηδες. Είχε τη στήριξη όλων των εν ζωή πρώην πρωθυπουργών. Είχε τη στήριξη όλων των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών, των μεγάλων εφημερίδων, των τραπεζιτών και όλων των διεθνών δανειστών, περιλαμβανομένης της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Κι όμως δεν εξελέγη. Σας ερωτώ. Είναι δημοκρατία αυτή; Μπορούμε να εμπιστευτούμε την κρίση του λαού;

Να τους πάρει το Ποτάμι
Σε εξαφάνιση από τον πολιτικό χάρτη και διάλυση οδεύει η ΔΗΜΑΡ. Η «υπεύθυνη Αριστερά» αναμένεται να συνθλιβεί από την πολιτική πόλωση. Μετά τους μικρομεγαλισμούς και το ναυάγιο της εκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ (πάλι καλά… αλλά ποιος από την Κουμουνδούρου τους είχε τάξει διάφορα;), το Διαρκές Συνέδριο αποφάσισε κοινή κάθοδο με το κόμμα Πράσινοι-Αλληλεγγύη. Οι τοπικές οργανώσεις αδυνατούν να συμπληρώσουν ψηφοδέλτια, ενώ ο Γ. Κυρίτσης, ο Γ. Πανούσης, η Ασ. Ξηροτύρη, η Μ. Ρεπούση και ο Θ. Ψύρρας ενημέρωσαν τον Φώτη Κουβέλη ότι δεν προτίθενται να συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση. Πάντως υπάρχει λύση. Γιατί δεν πάνε να βρουν τον Λυκούδη, τον Ψαριανό, τη Δράση και τον Καφετζόπουλο στο Ποτάμι; Από ό,τι ακούγεται και ο Θεοδωράκης έχει σοβαρό πρόβλημα στη στελέχωση των ψηφοδελτίων, οπότε μαζεύει ό,τι νεοφιλελεύθερους και σοσιαλφιλελεύθερους κυκλοφορούν στην πιάτσα, από τα υπολείμματα του «παλιού πολιτικού συστήματος», το οποίο, κατά τα άλλα, κατακεραυνώνει καθημερινά.

Διαφωνίες και αντιφάσεις  
Εκτός απροόπτου, έκλεισε η εκλογική συνεργασία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την Αριστερή Μετωπική Συμπόρευση, η οποία περιλαμβάνει το Σχέδιο Β’ του Αλέκου Αλαβάνου και την Παρέμβαση (διάσπαση της ΚΟΕ). Το ΣΕΚ και η ΟΚΔΕ Σπάρτακος διαφωνούν με την κοινή κάθοδο των δύο σχηματισμών στις εκλογές, στην οποία βλέπουν «πίεση για δεξιά προσαρμογή» και κατέβασαν αντιεισήγηση στις τοπικές συνελεύσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλώντας τα μέλη της να καταψηφίσουν την εισήγηση της πλειοψηφίας της ΚΣΕ. Αν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελεί το πρόπλασμα επαναστατικού κόμματος, τότε ΣΕΚ και ΟΚΔΕ πιθανώς έχουν δίκιο. Αν αποτελεί όμως απλώς μέτωπο, τότε εφόσον οι «νεοεισερχόμενοι» αποδέχονται το πλαίσιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πού είναι το πρόβλημα;

Φυλακές Τύπου Γ
Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τα ακροδεξιά της ακροατήρια, η κυβέρνηση Σαμαρά προέβη στην εσπευσμένη μεταγωγή 4 κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού στις Φυλακές Τύπου Γ΄ του Δομοκού, που δεν είναι ακόμα έτοιμες, σύμφωνα με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Εκεί είχε ήδη μεταφερθεί και ο βαρυποινίτης Νίκος Μαζιώτης. Πρόκειται για τους Βασίλη Τζωρτζάτο, Αλέξανδρο Γιωτόπουλο και Δημήτρη Κουφοντίνα, καθώς και τον Κώστα Γουρνά. Οι συνήγοροί τους καταγγέλλουν την κυβέρνηση για εκδικητικά κίνητρα όσον αφορά τις αιφνιδιαστικές μεταγωγές. Στις Φυλακές Τύπου Γ΄, που προορίζονται για κρατούμενους «υψηλής επικινδυνότητας» (αλήθεια πόσο επικίνδυνος είναι ο επί 12 χρόνια κρατούμενος 70χρονος Γιωτόπουλος;), ισχύουν περιορισμοί στον προαυλισμό και τις επισκέψεις και αυξημένα μέτρα ασφαλείας, που κάνουν την έκτιση της ποινής ακόμη δυσκολότερη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την κατάργηση των «λευκών κελιών».