ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ: Τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο αποφάσισε η τελευταία ΚΕ του αρχηγικού κόμματος, που έχει μετατραπεί σε θλιβερό απολογητή της κυβερνητικής πολιτικής. Στο κλείσιμο των εργασιών, ο γραμματέας της ΚΕ, Π. Ρήγας, κατήγγειλε τον «ανελέητο πόλεμο μονταζιέρας» και πώς «κάθε βράδυ τα κανάλια ανταλλάσσουν τη σκυτάλη μεταξύ τους για το ποιος θα διαστρεβλώσει περισσότερο τις θέσεις της κυβέρνησης». Κάτι σαν το τελευταίο άρθρο του Στ. Ψυχάρη στο «Βήμα», για παράδειγμα, που καλεί σε μορατόριουμ πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, ώστε να αφεθεί ο Αλέξης Τσίπρας να κυβερνήσει. Συνεπώς, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν φταίει η αντιλαϊκή και ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά η κακή επικοινωνιακή διαχείριση των «επιτευγμάτων» της, όπως η επερχόμενη παράδοση στεγαστικών και μη δανείων στα distress funds. Φυσικά, από την ομιλία του δεν έλειψε και η επίθεση στη Λαϊκή Ενότητα, μάλλον επειδή δεν βλέπουμε το δήθεν «ταξικό πρόσημο» των νομοσχεδίων που έρχονται με διαδικασίες κατεπείγοντος και το «παράλληλο πρόγραμμα» της κρατικής φιλανθρωπίας: «ΚΕΠ των φτωχών», επέκταση 5μηνων κλπ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Μετά τις δύο γενικές απεργίες με κέντρο την υπεράσπιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και το φόβο για διαρροές από το κυβερνητικό μπλοκ, κυβέρνηση και δανειστές, συμφώνησαν οι νέες ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό να μην περιληφθούν στα «προαπαιτούμενα» του Δεκέμβρη και να παρουσιαστούν στην τελική τους μορφή, στα μέσα του Γενάρη. Οι διαβεβαιώσεις Τσίπρα-Κατρούγκαλου για «προστασία των συντάξεων», θυμίζουν τις ανάλογες δηλώσεις για την «προστασία της πρώτης κατοικίας». Οι εκπρόσωποι των πιστωτών συνεχίζουν τις πιέσεις για μείωση των συντάξεων από τα 800 ευρώ και πάνω σε ποσοστό 15%,  προκειμένου να «εξοικονομηθεί» το 1,8 δισ. ευρώ από το Ασφαλιστικό για το 2016. Παράλληλα, θέλουν να ισχύσει αυτό που είχε υποσχεθεί η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ για αύξηση του κατώτατου ορίου ετών ασφάλισης από τα 15 χρόνια (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης) στα 20 (6.000 ημέρες ασφάλισης). Βέβαια, για τα ψίχουλα αυτής της βασικής σύνταξης (384 ευρώ), φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης βάση του οποίου θα υπολογίζονται οι παροχές και αναμένεται να επιφέρει καινούργιες περικοπές συντάξεων, θα κινείται γύρω στο 50-60%. Δεδομένη και από τις δύο πλευρές θεωρείται η συρρίκνωση των επικουρικών συντάξεων, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση γα μη χρηματοδότηση του ΕΤΕΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό ή το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Γενεών (ΑΚΑΓΕ), όπως και η ενοποίηση Ταμείων, δηλαδή η ενοποίηση ύψους εισφορών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.  «Αντίσταση»...δια της υποχώρησης σαλπίζει πάλι η κυβέρνηση.

Νεα Δημοκρατια: ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ
Με τις δημόσιες κόντρες μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων και τα χτυπήματα στον παρασκηνιακό πόλεμο να μαίνονται, η ΝΔ ετοιμάζεται για τις εκλογές ανάδειξης του νέου αρχηγού της στις 20/12. Εταιρεία βρέθηκε και «γαλάζια παιδιά» θα χειρίζονται tablet και υπολογιστές, λόγω οικονομικής στενότητας. Το στοίχημα είναι βέβαια πόσοι ψηφοφόροι θα πάρουν μέρος στη διαδικασία, μετά το φιάσκο της προηγούμενης φοράς. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει το αποτέλεσμα και το αν θα γίνει δεύτερος γύρος παραμένει επίσης ρευστό. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η λέξη «διάσπαση» κυκλοφορεί πλέον ανοιχτά στη Συγγρού και οι εσωτερικές διεργασίες πολλαπλασιάζονται. Η επανεμφάνιση Σαμαρά με άρθρο του στην ιστοσελίδα Liberal, όπου κάνει λόγο για «συνέχεια των μεταρρυθμίσεων» που ξεκίνησε ο ίδιος και ανέκοψε ο Τσίπρας, φούντωσε τα σενάρια για ολική επαναφορά του πρώην πρωθυπουργού και δημιουργία κόμματος στα δεξιά της ΝΔ. Επιλογή που εξετάζει σοβαρά και το στρατόπεδο Τζιτζικώστα, με τους ακροδεξιούς υποστηρικτές του (Βορίδης, Μπαλτάκος κ.ά.) να δείχνουν προς την επιτυχία του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία. Πιθανή επικράτηση Μεϊμαράκη θα πολλαπλασιάσει τις φυγόκεντρες τάσεις προς τη δημιουργία μιας σκληρής Δεξιάς, που θα αποκλείει κάθε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ (στάση που προκρίνουν καραμανλικοί, ο Βαγγέλας, η Ντόρα και ο Κυριάκος), αλλά αντίθετα θα επιμένει στην ανατροπή του και στην ιδεολογική μάχη κατά της Αριστεράς. Στην ίδια επιθετική γραμμή κινείται και ο Άδωνις.