ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ: Ο σάλος που ξέσπασε από το παπαδαριό και το σκοταδιστικό σκυλολόι ενάντια στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια βοήθησε την κυβέρνηση να περάσει μαζί με το Ν. 4356/2015 -στα κρυφά και χωρίς πολύ ντόρο- την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 27 αυτού του νόμου: «Το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: 1. Όποιος με πρόθεση παρεμποδίζει τη λειτουργία κοινόχρηστης εγκατάστασης που εξυπηρετεί τη συγκοινωνία και ιδίως αυτοκινητοδρόμου, σιδηροδρόμου, αεροπλάνου, λεωφορείου, ταχυδρομείου ή τηλεγράφου που προορίζονται για κοινή χρήση τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος. 2. Αν η πράξη της παραγράφου 1 είχε σημαντική διάρκεια επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι τρία (3) έτη». Να δούμε τώρα πώς ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του θα καλέσουν ξανά σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, «παρανομώντας». Ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως και να χρειαστεί συγκέντρωση στα δικαστήρια για να αθωωθούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα έχουν συλληφθεί σε πορείες και συλλαλητήρια να παρεμποδίζουν τη λειτουργία των αυτοκινητόδρομων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι η διάταξη προϋπήρχε και ότι απλά οι ποινές γίνονται ηπιότερες. Δεν μας εξηγεί φυσικά γιατί δεν καταργεί διατάξεις που στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα της διαδήλωσης. Παρ’ όλα αυτά, η πραγματική Αριστερά χρειάζεται να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες απέναντι στην καταστολή και την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ «ΣΤΟ ΧΑΚΙ»

Η ίδρυση στρατιωτικών λυκείων για τα στελέχη του στρατού και η υποχρεωτική στράτευση των γυναικών που διεκδικούν μια θέση στα σώματα ασφαλείας (εθελοντική για τις υπόλοιπες που θέλουν να υπηρετήσουν τη «μαμά πατρίδα») ήταν η τελευταία πρόταση του Π. Καμμένου. Ο υπουργός «Άμυνας», ύστερα από τόσους εναγκαλισμούς και επαίνους από τον Α. Τσίπρα και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει απελευθερωθεί εντελώς και χωρίς προσχήματα πια, δηλητηριάζει καθημερινά τα μυαλά του κόσμου με ακροδεξιά παραληρήματα. Οι ακροδεξιές ιδέες του Καμμένου αποκαλύπτουν αυτό που πραγματικά ονειρεύεται: τη στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας (η στενή παρέα με τους σιωνιστές αυτά κάνει...) και ένα κράτος που θα εξυπηρετεί με ενθουσιασμό τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη ΝΑ Μεσόγειο και όπου οι ένοπλες δυνάμεις θα έχουν κεντρικό ρόλο στην επαγγελματική αποκατάσταση, στην εκτέλεση δημοσίων έργων, στη συγγραφή των βιβλίων ιστορίας για τα σχολεία κ.λπ. Ο κυβερνητισμός του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ είναι τέτοιος, που ανέχεται ή χαϊδεύει τον εθνικιστή Καμμένο και τα συντηρητικά στρώματα που αντιμετωπίζουν άκρως θετικά αντιδραστικούς θεσμούς όπως η εκκλησία και ο στρατός. Βέβαια, καμία πρόταση που να καταπολεμά τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών στη δημόσια ζωή δεν ακούσαμε από τους φίλους του Καμμένου εκεί στο Μαξίμου.

KΥΡΙΑΚΗ ΚΛΗΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΔ
Την Κυριακή 10/1, ολοκληρώνεται το πολύμηνο σίριαλ της ανάδειξης νέου προέδρου στη ΝΔ. Ο Μεϊμαράκης, μετά την πρωτιά του πρώτου γύρου-που αποτύπωσε την πλειοψηφική στήριξη του κομματικού μηχανισμού και των καραμανλικών-ελπίζει ότι θα κερδίσει και αυτή τη φορά. Προσπαθεί να αναδείξει το νεοφιλελεύθερο στίγμα του αντιπάλου του, ότι είναι προϊόν της «οικογενειοκρατίας» και ότι εκείνος αποτελεί λύση «ενότητας» και συνέχειας των παραδοσιακών αξιών της λαϊκής Δεξιάς. Από τη μεριά του ο Μητσοτάκης, που έκανε την έκπληξη στον πρώτο γύρο, ποντάρει στην ανοιχτή (Γεωργιάδης) ή έμμεση (Τζιτζικώστας) υποστήριξη των δύο χαμένων της προηγούμενης αναμέτρησης και στις 130.000 ψήφους τους, για να ανατρέψει το προβάδισμα του Βαγγέλα. Εμφανίζεται ως ο μόνος υποψήφιος με πρόγραμμα που μπορεί να νικήσει τον Τσίπρα, ενώ θέλει να εκφράσει πολιτικά το μπλοκ του «Μένουμε Ευρώπη» και για αυτό και ετοιμάζεται για κινήσεις που θα διεμβολίζουν τον χώρο του κέντρου (ήδη ακούγεται ότι μέρος του Ποταμιού θα μπορούσε να μεταπηδήσει σε μια ΝΔ, υπό την ηγεσία του Κυριάκου). Μπροστά στην εκλογική μάχη και οι δύο υποψήφιοι ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και απορρίπτουν τα σενάρια της οικουμενικής. Όμως, η ανάγκη διεύρυνσης της βάσης πολιτικής στήριξης των μνημονίων, μάλλον θα αλλάξει τις διαθέσεις τους σύντομα.