«ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ»: Με τίτλο Εθνική Ενότητα και με λογότυπο έναν πυρσό, οι Καρατζαφέρης-Μπαλτάκος παρουσίασαν το νέο ακροδεξιό κόμμα με τα έντονα ευρωσκεπτικιστικά χαρακτηριστικά, το οποίο επιδιώκει να μιμηθεί τα ανάλογα ευρωπαϊκά μορφώματα και ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καλύψει το χώρο στα δεξιά της ΝΔ. Στόχος οι αντιμνημονιακοί-δεξιοί ψηφοφόροι, που έχουν απογοητευτεί από την «κεντρώα» στροφή του Κυριάκου και ο κόσμος της «εθνικοφροσύνης» που στρέφεται στον Καμμένο και τη Χρυσή Αυγή. «Η επιλογή του πυρσού, του σήματος που απαρνήθηκε η ΝΔ, συμβολίζει ότι εμείς είμαστε η συνέχεια της ΕΡΕ και της ΝΔ του Αβέρωφ», είπαν οι δύο πρωτεργάτες του νέου σχηματισμού. Από το ισόγειο στο ρετιρέ της Δεξιάς «πολυκατοικίας» δεν είναι και μακριά...

ΑΝΑΣΥΝΘΕΣΕΙΣ
«Οι συνθήκες είναι ώριμες για να συναντηθούμε με τον ΣΥΡΙΖA», δηλώνει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να επιστρέψει στο κυβερνών κόμμα, ύστερα από ενδεχόμενη πρόσκληση. Καθόλου παράλογο τώρα που η «γραμμή» του κυρ-Φώτη αποτελεί την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι φαίνεται να συναντούν δυσκολίες στο μεταξύ τους «γάμο». Το Ποτάμι θέλει ουσιαστικά μια επιτροπή διαλόγου για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει ότι ενδιαφέρεται απλά και μόνο για τη διεύρυνσή του, να προσθέσει δηλαδή τον Θεοδωράκη δίπλα στη ΔΗΜΑΡ. Αμφότεροι βέβαια δέχονται τις πιέσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας (βλ. και επίσκεψη Μ. Σουλτς) για συνεργασία με τον Α. Τσίπρα. Ετοιμάζεται η «κεντροαριστερή» ενίσχυση σε κρίσιμες ψηφοφορίες και πιθανότατα η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με όλα τα ρετάλια της «κεντροαριστεράς», προοπτική που ομολογείται πλέον ανοιχτά από κορυφαία στελέχη του σοσιαλφιλελεύθερου ΣΥΡΙΖΑ. 
 

ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Εντός του 2016 εκτιμά ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, ότι θα κλείσουν και οι ιδιωτικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΛΘ, μετά την επικύρωση των υπογραφών με την COSCO για το λιμάνι του Πειραιά και την παράδοση των περιφερειακών αεροδρομίων σε ιδιωτική κοινοπραξία, κατά πιστή εφαρμογή των όσων προβλέπονται στη «συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ», όπως υποστήριξε ο ίδιος. Παρά τα εκ των υστέρων «δάκρυα» του Θ. Δρίτσα για τον ΟΛΠ ή τις υποκριτικές γκρίνιες του Χ. Σπίρτζη, που εμφανίζονται ως «δυσφορούντες» με τις επιλογές και τις αδιαφανείς δραστηριότητες του ΤΑΙΠΕΔ (σε βαθμό αυτοεξευτελισμού), παρά τις πολυετείς δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων και στρατηγικές υποδομές υπό δημόσιο έλεγχο, η διαδικασία ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας επιταχύνεται. Κάτω από τη μεγάλη ομπρέλα του νέου Υπερταμείου θα ενταχθούν τέσσερις δομές: το υπάρχον Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), που προβλέπεται να αναδιαρθρωθεί, ένα νέο Ταμείο για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ (σε αυτό θα περάσουν μεταξύ άλλων τα ΕΛΤΑ, ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, το 17% της ΔΕΗ) και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες. Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές θα έχουν λόγο και για τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, που θα περνούν στο ειδικό ταμείο προς ιδιωτικοποίηση. 

ΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ
Την Πέμπτη 31/3, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ενέκρινε την περιβαλλοντική αδειοδότηση της Δικέφαλος Α.Ε. για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, χωρίς να συμπεριλάβει καμία τροποποίηση (με βάση τις τεκμηριωμένες παρατηρήσεις του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και άλλων φορέων), σχετικά με το ύψος του γηπέδου, την προστασία του Άλσους, τα ζητήματα στάθμευσης και κυκλοφορίας, τη στέγαση των ερασιτεχνικών τμημάτων. Η δήθεν «αριστερή» πολιτική ηγεσία του υπουργείου επισημοποίησε έτσι την προκλητική κατασπατάληση δημοσίου χρήματος για λογαριασμό μιας ανώνυμης εταιρείας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή. «Η άνευ όρων υπογραφή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποδεικνύει, για ακόμα μία φορά, τον –μέχρι ασφυξίας–  εναγκαλισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τους ισχυρούς εκφραστές τους, όπως είναι ο Δ. Μελισσανίδης», όπως σωστά επισημαίνει η ανακοίνωση της τοπικής ΛΑΕ, που, μαζί με τα αυτοδιοικητικά στελέχη και τους κατοίκους του δήμου, θα συνεχίσουν με συνέπεια τον αγώνα για να αποτραπούν τα καταστροφικά σχέδια κυβέρνησης και καπιταλιστών.