Ο ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ: Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ως πρόταση εξόδου από την κρίση όλες τις κλασικές προτάσεις του νεοφιλελευθερισμού ως μια «νέα συμφωνία αλήθειας»: γενναία κίνητρα για την ενίσχυση του κεφαλαίου (όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από 29% σε 20%), άγριες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες του προϋπολογισμού, υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ. Μια δέσμη μέτρων που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον κόσμο της «επιχειρηματικότητας», γεγονός που αποδεικνύει ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μείγματος πολιτικής θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση των αποτελεσμάτων της 6χρονης μνημονιακής λεηλασίας των «από κάτω». Η αποδέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ από «ιδεολογικές αγκυλώσεις» και η προσπάθειά του Μαξίμου να διατηρήσει πάση θυσία το κλίμα «παράλυσης» στην κοινωνία έχει αποθρασύνει τους γνήσιους πολιτικούς εκφραστές της άρχουσας τάξης, που επιχειρούν να επανέλθουν στην κυβερνητική εξουσία εμφανιζόμενοι ως καλύτεροι μαθητές των προγραμμάτων ακραίας λιτότητας. Μόνο που για την ώρα και παρά τα όσα υποστηρίζει ο σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου στην «Καθημερινή», Τ. Θεοδωρικάκος, «κύμα πολιτικής ανατροπής» δεν διαφαίνεται. Παρόλο που κανείς δεν αμφισβητεί την πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, στην καλύτερη περίπτωση η Δεξιά αγγίζει τα εκλογικά ποσοστά του 2015, χωρίς να συσπειρώνει τους απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Τάση όμως που, αν δεν υπάρξει μαζικός «υποδοχέας» της λαϊκής οργής στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιστραφεί.

«ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ» 

ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ 
Με αρκετά ζόρια αλλά κανονικά φαίνεται πως θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ για τον μήνα Οκτώβρη, παρά την απόρριψη από το ΔΣ του Ιδρύματος της εισηγητικής πρότασης για άντληση 200 εκατ. ευρώ από τον «κουμπαρά» των Ταμείων, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Το πρόβλημα βέβαια αφορά κυρίως τα ποσά που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων το δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη (1,8 δισ. ευρώ), γι’ αυτό και το υπουργείο Εργασίας καίγεται για την καταφυγή στους έκτακτους πόρους που προορίζονται για τις μελλοντικές γενιές, τακτική που έχει ακολουθήσει και στο παρελθόν. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΙΚΑ κατά 1,1 δισ. ευρώ το 2016 σε σχέση με το 2015 (-28%) εκτίναξε το έλλειμμά του. Πέρα από το ΑΚΑΓΕ και κάποιας μορφής έκτακτο δανεισμό από άλλα Ταμεία, την «τρύπα» του ΙΚΑ αναμένεται να κλείσουν διάφορες αλχημείες που μεταφέρουν υποχρεώσεις του στο μέλλον, όπως η καθυστέρηση απόδοσης των εισφορών υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον ΕΟΠΥΥ και η καθυστέρηση απονομής νέων κύριων συντάξεων με βάση και τον επαναϋπολογισμό τους. Ανάλογη εικόνα και στον ΟΑΕΕ, με το φετινό έλλειμμα να εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 460 εκατ. ευρώ. Η αποτυχία του Ασφαλιστικού Κατρούγκαλου είναι εμφανής από τους πρώτους μήνες εφαρμογής, ειδικά σε συνθήκες υψηλής ανεργίας και μεγάλης εισφοροδιαφυγής. Και έρχεται η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ (1/1/17 ή αργότερα) στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα Ταμεία, όπου σύμφωνα με υπολογισμούς θα κάνει πρεμιέρα με ένα έλλειμμα 3 δισ. ευρώ το 2017! Αναμένεται Βατερλό...

ΦΙΛΗΣ «ΕΚΚΛΗΣΙΟΜΑΧΟΣ» 
Το λάβαρο κατά του «σκοταδισμού», επιχειρώντας να στρέψει τη δημόσια συζήτηση σε ένα θέμα δευτερεύουσας σημασίας, σήκωσε για λίγες μέρες ο Ν. Φίλης. Είτε ενεργώντας ως «μεγάφωνο» κυβερνητικών αντιπερισπασμών είτε, εν όψει συνεδρίου ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας πειστήρια «αριστεροσύνης», οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στη διδασκαλία των θρησκευτικών και οι δηλώσεις Φίλη για τα «σκοτεινά χρόνια του κλήρου» παρουσιάστηκαν από τους δεσποτάδες και τα κυρίαρχα ΜΜΕ ως «πόλεμος» κατά της ορθοδοξίας. Ένα επιμέρους και αυτονόητο μέτρο αστικού εκσυγχρονισμού –τη στιγμή που λείψανα και εικόνες αγίων περιφέρονται παρουσία υπουργών και τα πρωθυπουργικά δείπνα με τον αρχιεπίσκοπο δίνουν και παίρνουν– επιχειρείται να πλασαριστεί ως «αριστερή τομή». Προφανώς και η θρησκειολογία ως μάθημα είναι προτιμότερη από τη χριστιανική κατήχηση, σαφέστατα και ο ρόλος του ιερατείου στην Κατοχή, στη χούντα (τότε που ο Χριστόδουλος διάβαζε...) αλλά και πάντα ήταν και είναι βαθύτατα αντιδραστικός. Τα έχουμε ακούσει και επί Σημίτη όλα αυτά, όταν ο τελευταίος συγκρουόταν με τους παπάδες για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Για το διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους, βέβαια, ούτε κουβέντα από τους «διαφωτιστές» του ΣΥΡΙΖΑ. Τελικά, μετά το «τράβηγμα του αυτιού» από το Μαξίμου, τις φωνές του Καμμένου και την «πόρτα» που έφαγε από τον Ιερώνυμο, ο τάχα «εκκλησιομάχος» υπουργός υποχρεώθηκε σε πλήρη αναδίπλωση.