Φύλλο Νο 368 (28 Σεπτέμβρη 2016)

Το «άστρο» της κυβέρνησης Τσίπρα δύει. Ένα μόλις χρόνο από τον εκλογικό θρίαμβο του Σεπτέμβρη του 2015, ο μνημονιακά μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βουλιάζουν στο μνημονιακό βούρκο.

Ύστερα από τον εκλογικό θρίαμβο του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, πολλοί βιάστηκαν να πουν ότι βαδίζουμε σε μια μνημονιακή σταθεροποίηση με ηγεμόνες τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα. Έχοντας ψηφίσει χωρίς κοινοβουλευτικές απώλειες τα πρώτα μνημονιακά «πακέτα» μέτρων, εμπνεύστηκε και υλοποίησε στη διάρκεια του καλοκαιριού ένα σχέδιο πολιτικής αντεπίθεσης «σε όλα τα μέτωπα» για να εδραιώσει μια τέτοια ηγεμονία. Σε λιγότερο από 20 μέρες, αρχίζοντας από την παρουσία του στη ΔΕΘ, το σχέδιο αυτό είναι κομμάτια και θρύψαλα.

Ο ΠΙΟ ΚΑΛΟΣ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ:
Από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ως πρόταση εξόδου από την κρίση όλες τις κλασικές προτάσεις του νεοφιλελευθερισμού ως μια «νέα συμφωνία αλήθειας»: γενναία κίνητρα για την ενίσχυση του κεφαλαίου (όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από 29% σε 20%), άγριες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες του προϋπολογισμού, υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ. Μια δέσμη μέτρων που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον κόσμο της «επιχειρηματικότητας», γεγονός που αποδεικνύει ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μείγματος πολιτικής θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαιώνιση των αποτελεσμάτων της 6χρονης μνημονιακής λεηλασίας των «από κάτω». Η αποδέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ από «ιδεολογικές αγκυλώσεις» και η προσπάθειά του Μαξίμου να διατηρήσει πάση θυσία το κλίμα «παράλυσης» στην κοινωνία έχει αποθρασύνει τους γνήσιους πολιτικούς εκφραστές της άρχουσας τάξης, που επιχειρούν να επανέλθουν στην κυβερνητική εξουσία εμφανιζόμενοι ως καλύτεροι μαθητές των προγραμμάτων ακραίας λιτότητας. Μόνο που για την ώρα και παρά τα όσα υποστηρίζει ο σύμβουλος επικοινωνίας του Κυριάκου στην «Καθημερινή», Τ. Θεοδωρικάκος, «κύμα πολιτικής ανατροπής» δεν διαφαίνεται. Παρόλο που κανείς δεν αμφισβητεί την πρωτιά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, στην καλύτερη περίπτωση η Δεξιά αγγίζει τα εκλογικά ποσοστά του 2015, χωρίς να συσπειρώνει τους απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Τάση όμως που, αν δεν υπάρξει μαζικός «υποδοχέας» της λαϊκής οργής στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιστραφεί.

Με ρυθμό που ζήλεψε στη Βουλή μέχρι και ο Άδωνις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρά στην επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ακόμα και δημόσιων αγαθών όπως το νερό και το ρεύμα.

Μπαίνουμε σε μια απολύτως κρίσιμη πολιτικά περίοδο. Έχει έντονα μεταβατικά χαρακτηριστικά, μέσα σε αυτήν θα διαμορφωθεί ο συσχετισμός δυνάμεων που θα καθορίσει, τελικά, τις εξελίξεις.

Κάθε χρόνο αυτό που συνηθίζαμε να λέμε «δημόσια δωρεάν εκπαίδευση» φαντάζει όλο και πιο μακρινό. Τα δίδακτρα που επιβάλλονται στο ένα μετά το άλλο μεταπτυχιακό καθώς και η θεσμοθέτησή τους μέσα από το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τις διδακτορικές σπουδές, το οποίο έχει βγει ήδη σε δημόσια διαβούλευση, δημιουργεί μια ακόμη πιο δυσβάσταχτη κατάσταση για τους φοιτητές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πιστή στις δεσμεύσεις του μνημονίου που υπέγραψε και στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει, ανοίγει το δρόμο για μεταρρυθμίσεις που για χρόνια προσπαθούσαν να υλοποιήσουν οι προκάτοχοί της.

ΤΕΙ Πάτρας:

Την ώρα που το εργατικό και φοιτητικό κίνημα υποχωρεί συνεχώς, η ΠΚΣ/ΚΝΕ στο ΤΕΙ Πάτρας απέκλεισε από το ΔΣ του συλλόγου της ΣΕΥΠ το σχήμα της ΑΠΣ-ΕΑΑΚ, το οποίο με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών και του εκλογικού νόμου δικαιούται μια έδρα. Κυρίαρχο μέλημα της ΠΚΣ φαίνεται πως είναι η αυτοδυναμία της στο ΔΣ και όχι η ίδια η λειτουργία του φοιτητικού συλλόγου. Μάλιστα από την ΠΚΣ έφτασαν στο σημείο να επικαλεστούν πρακτικές που επικρατούν στη ΓΣΕΕ, που οι ίδιες οι δυνάμεις του ΚΚΕ, υποτίθεται, καταγγέλλουν στα σωματεία.

Το «Free State of Jones» («Η Ελεύθερη Πολιτεία Τζόουνς») το φιλμ που προβάλλεται με τον τίτλο «Ο Επαναστάτης» είναι μια αντιρατσιστική, αντιπολεμική και σε ταξική βάση εξιστόρηση αληθινών γεγονότων της εποχής του Αμερικανικού Εμφύλιου (1861-1865) και αμέσως μετά.

Το παρακάτω άρθρο βασίστηκε στα σημεία της ομιλίας του Παναγιώτη Λίλλη, στην εκδήλωση της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» με τίτλο «Αντίσταση στον πόλεμο κατά των προσφύγων και των φτωχών» που πραγματοποιήθηκε στις 21/9/2016 στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Στην πίσω σελίδα μπορείτε να διαβάσετε σύντομο ρεπορτάζ για την εκδήλωση.

«Τα παραείπα τότε… δεν ήταν χρυσαυγίτες, ήταν κάτι πιτσιρικάδες που κουνούσαν ένα αυτοκίνητο» κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, γείτονας των Αιγυπτίων, ο οποίος, ανατρέποντας πλήρως την αρχική του κατάθεση για την επίθεση στο σπίτι των αλιεργατών, ανάγκασε την πρόεδρο να πει: «Σας έχουν απειλήσει;»

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που έγιναν στα τέλη του καλοκαιριού, η υποψήφια του Πράσινου Κόμματος, Ζιλ Στάιν, μπορεί να κερδίσει 3% ή 4% στις προεδρικές εκλογές στις 8 Νοέμβρη, κάτι που σημαίνει περίπου 3 ή 4 εκατομμύρια ψήφους –αντίστοιχα με το αποτέλεσμα του Ραλφ Νέιντερ το 2000. Και το μήνυμα της Στάιν «μην ψηφίζετε το μικρότερο κακό, παλέψτε για το μεγαλύτερο καλό!» έχει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση στους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών.

Ισραήλ:
Με νέα συμφωνία, οι ΗΠΑ θα στείλουν στο Ισραήλ 38 δισ. στρατιωτικής βοήθειας τα επόμενα 10 χρόνια. Ο Ομπάμα, λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του, έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι οι ρητορικές διαμάχες του με το δολοφόνο Νετανιάχου «δεν αμφισβητούν τη στρατηγική μας συμμαχία»...