Νέα από τους εργατικούς χώρους
6 Οκτώβρη, ημέρα δράσης για την Υγεία
Του Αντώνη Καραβά, γιατρού στο Ασκληπιείο, μέλους ΓΣ ΑΔΕΔΥΟ αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας συνεχίζεται: μετά το συλλαλητήριο της ΔΕΘ, οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στην Υγεία, ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ένωση Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) και ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας), καλούν από κοινού σε 24ωρη απεργία στην περιφέρεια, παναττική στάση εργασίας 7:00 – 11:00 και πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί από το ΕΚΑΒ στην Μεσογείων. Η πορεία των υγειονομικών θα περάσει από τα νοσοκομεία Γεννηματάς, Σωτηρία, Ερυθρός, Ιπποκράτειο, Αλεξάνδρα, Αρεταίειο, ΝΙΜΤΣ, Αιγινήτειο, Ευαγγελισμός και Οφθαλμιατρείο και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας.
Η επιτυχία της κινητοποίησης θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη και με αυτοπεποίθηση οργάνωσή της από τα πρωτοβάθμια σωματεία μέσα σε κάθε νοσοκομείο με περιοδείες και συνελεύσεις, με αποφάσεις για την παράταση της στάσης εργασίας μέχρι τη λήξη της βάρδιας και την οργάνωση της μετάβασης στο συλλαλητήριο.
Το υγειονομικό κίνημα, με προμετωπίδα το σύνθημα για δημόσια δωρεάν υγεία για όλους με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, διεκδικεί την αύξηση της χρηματοδότησης αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων, με σύντομες διαδικασίες. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις που ανέρχονται σε πάνω από 40.000 για το προσωπικό και 6000 για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα ώστε να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις, η επιβαλλόμενη εξοντωτική υπερεργασία και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, την Τρίτη 20/9, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο εργολαβικό συνεργείο καθαρισμού του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας (JCB Security and Facility ΑΕ) προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας και κερδίζοντας τα δεδουλευμένα τους από την πρώτη ημέρα του αγώνα παρά την εργοδοτική τρομοκρατία.
Όπου τα πρωτοβάθμια σωματεία παίρνουν πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των καθαριστριών και του εργολαβικού προσωπικού η ανταπόκριση είναι συγκλονιστική. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το Αττικόν στο Χαϊδάρι, με 90 εργαζόμενους των συνεργείων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του σωματείου για γενική συνέλευση και με απόφασή τους καλούν όλα τα σωματεία, τις ομοσπονδίες και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας σε κινητοποίηση την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και κινητοποίηση στη 1.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας. Η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ ήδη ανταποκρίθηκαν και καλούν σε συμμετοχή όλων των υγειονομικών στην συγκέντρωση στο υπουργείο για να παλέψουμε όλοι μαζί: Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, όχι ατομικές συμβάσεις στην Υγεία. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Καμία απόλυση κανενός εργαζόμενου σε καθεστώς ελαστικής - προσωρινής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
Επίσης τα συνδικάτα στην Υγεία διεκδικούν να σταματήσει η λιτότητα με την αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών και την επαναφορά των μισθών στα προ μνημονίου επίπεδα.
Πολλά σωματεία ενεργοποιήθηκαν για την οργάνωση του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ. Ήδη σωματεία καλούν σε γενικές συνελεύσεις εν όψει της 6ης Οκτώβρη. Στην περιφέρεια οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Πρέβεζας στις 7/9 οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο ενάντια στην επίσκεψη Πολάκη, οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο έκαναν τρίωρη στάση εργασίας στις 15/9 για τις ελλείψεις προσωπικού στη διοικητική υπηρεσία. Στην Αμαλιάδα το σωματείο προειδοποιεί με κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση των ΤΕΠ του νοσοκομείου με τη μεταφορά του εφημεριακού έργου στο νοσοκομείο του Πύργου...
Η κινητικότητα που παρατηρείται στα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να γενικευτεί για να γίνει η 6 Οκτώβρη το σκαλοπάτι για την απεργιακή συνέχεια και κλιμάκωση των αγώνων στην Υγεία αλλά και συντονισμένα μαζί με άλλους κλάδους που παλεύουν ενάντια στις περικοπές και τις ιδιωτικοποιήσεις για μια δυνατή γενική απεργία, προκηρυγμένη έγκαιρα και προετοιμασμένη καλά, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εν όψει και της επίθεσης σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Οι ναυτεργάτες κόντρα στα σχέδια εφοπλιστών και κυβέρνησης
Μαζική και καθολική ήταν η συμμετοχή των ναυτεργατών στη 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΝΟ και τα ναυτεργατικά σωματεία του κλάδου από την Πέμπτη 22 ως και την Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη. Στον Πειραιά, την Κρήτη, την Πάτρα, την Κέρκυρα, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, το Βόλο, τη Ραφήνα, το Λαύριο και σε όλες τις μεγάλες πορθμειακές γραμμές η συμμετοχή άγγιξε το 100%.
Το κυριότερο αίτημά τους είναι η ανάκληση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου καθώς και όλων των άλλων αντιασφαλιστικών νόμων με τους οποίους έχουν συρρικνωθεί σε τραγικά χαμηλά επίπεδα οι συντάξεις των ναυτικών. Η ανάκληση της περικοπής των επικουρικών συντάξεων που προώθησαν το ΕΤΕΑ και το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι ναυτεργάτες παλεύουν για να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς και τα σχετικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τα Ταμεία Πρόνοιας και τις εφάπαξ παροχές των ναυτικών.
Κυρίαρχο αίτημα του κλάδου είναι να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ένα ζήτημα που ουσιαστικά βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2010 καθώς εφοπλιστές και μνημονιακές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, επικαλούνται για την υπογραφή της τους όρους που καθορίζονται, όπως λένε συνέχεια, από τον διεθνή ανταγωνισμό.
Τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Να καταργηθούν όσα δικαιώματα των ναυτεργατών και των ναυτικών προβλέπει η σημερινή ΣΣΕ, που ισχύει από το 1944. Αυτό που επιθυμούν η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές είναι να έχουμε στα καράβια ναυτικούς και δικαιώματα δύο ταχυτήτων: αυτήν των αξιωματικών, που θα εφαρμόζεται η ελληνική ΣΣΕ, και τη δεύτερη για τα πληρώματα, που στην ουσία θα ισχύει και θα εφαρμόζεται η Σύμβαση της ITF που θεσπίζει τα κατώτερα πλαίσια μισθών και εργασιακών σχέσεων που σήμερα ισχύουν για χαμηλόμισθους και άκρως εκμεταλλευόμενους ναυτικούς από χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Αίγυπτος, το Πακιστάν, η Ουκρανία κ.ά.
Αν αυτό περάσει, οι μισθοί των ναυτικών, που εργάζονται 30 μέρες τον μήνα, με 7ήμερη εργασία και κατά μέσο όρο υπερωρίες 150 ωρών, θα πέσουν στο μισό. Από τα 2500 στα 1250 ευρώ περίπου. Οι εφοπλιστές, που δεν πληρώνουν και φορολογία στο κράτος, θα γίνουν πλουσιότεροι και οι ναυτικοί φτωχότεροι.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στην ιστορία ως αυτή που ξεπούλησε το μεγαλύτερο και πιο κερδοφόρο λιμάνι της χώρας αλλά και ως αυτή που ξεβρακώνεται καθημερινά στους εφοπλιστές. Έβαλε λουκέτο στο ασφαλιστικό ταμείο των ναυτικών (ΝΑΤ), νομιμοποίησε την εφοπλιστική ασυδοσία και προσπαθεί να καταργήσει και τις ΣΣΕ του κλάδου. Άλλωστε τον Ιούνιο, στη Διεθνή Έκθεση των Ποσειδωνίων, ο ίδιος ο Α. Τσίπρας είχε δηλώσει: «Το μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας μπορεί να αποτελέσει θετικό παράδειγμα για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας».
Οι ναυτεργάτες έναν δρόμο είχαν και έχουν τα τελευταία χρόνια. Αυτόν του αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων και των κυβερνήσεων που τα εφαρμόζουν.
Κατάληψη στο Δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής
Ξεσηκωμός επικρατεί στους εργαζόμενους του Δήμου Αγίας Παρασκευής, μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε απόλυση συναδέλφισσάς τους. Η εργαζόμενη είχε προσληφθεί στο δήμο με τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ το 2010.
Η νυν δημοτική αρχή ακολουθεί τον αυθαίρετο δρόμο που είχαν χαράξει και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και απολύει μια εργαζόμενη ύστερα από πολλά χρόνια εργασίας που έχει αποκτήσει δικαιώματα και έναν προγραμματισμό ζωής, ο οποίος πλέον καταρρέει σαν χάρτινος πύργος. Το ότι με μνημονιακό νόμο το 2010 απαγορεύτηκαν οι προσλήψεις και ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί δεν γίνεται να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Όσο αυθαίρετη ήταν νομικά η απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να μην εφαρμόσει το νόμο, άλλο τόσο αυθαίρετη είναι και η απόφαση της σημερινής δημοτικής αρχής να τον εφαρμόσει.
Οι εργαζόμενοι απάντησαν στην πρόκληση να απολυθεί η συνάδελφός τους με κατάληψη στο Δημαρχείο Αγ. Παρασκευής εδώ και 5 μέρες. Και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο δημαρχείο μέχρι να ανακληθεί οριστικά η απόλυση. Μάλιστα, για το λόγο αυτόν η γενική τους συνέλευση, που έχει πάρει χαρακτηριστικά συνέλευσης διαρκείας, αποφάσισε ότι οι εργαζόμενοι, χωρίς να σταματήσουν την κατάληψη, θα διευκολύνουν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη αυτές τις μέρες.
Ο υπουργός Βερναρδάκης έχει δεσμευθεί προφορικά να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και την απολυμένη συνάδελφό τους, αλλά δεν μπορεί να τους λύσει το πρόβλημα. Και δεν θα μπορεί να το λύσει όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραμένει προσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή των μνημονιακών νόμων, που ψήφισε όχι μόνο η ίδια αλλά και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.
Για να νικήσουν οι εργαζόμενοι χρειάζεται να απλωθεί άμεσα ένα κύμα στήριξής τους, όχι μόνο στην Αγία Παρασκευή αλλά και σε κάθε δήμο της χώρας, σε κάθε χώρο δουλειάς. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ οφείλει να καλέσει άμεσα σε κινητοποιήσεις και το ίδιο πρέπει να κάνει και η ΑΔΕΔΥ.