ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΟΝΘΥΛΕΥΜΑ: Στα επόμενα βήματα της «συνταγματοποίησης των μνημονίων» βαδίζει η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ως συνέχεια της καλοκαιρινής πρωτοβουλίας του Α. Τσίπρα και της δέσμης των αντιδραστικών αλλαγών που είχε παρουσιάσει. Μια επιτροπή χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και αρμοδιότητα, που συνθέτουν εκπρόσωποι των κοινωνικών και πολιτικών διευρύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ, βαφτίζεται «διάλογος με την κοινωνία». Ανάμεσά τους καθηγητές θιασώτες του σημιτικού εκσυγχρονισμού (Μουζέλης, Μαραβέγιας), εκφραστές της καραμανλικής δεξιάς (Αγοραστός) και της συμπαθούς τάξης των εμπόρων (Μίχαλος). Αρχικά, στην επιτροπή συμμετείχε και ο φιλοχουντικός πανεπιστημιακός Παραράς, ο οποίος είχε συμπράξει στην «εκλαΐκευση του συντάγματος της 21ης Απριλίου», αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά το σάλο που προκλήθηκε. Με τόσο θέατρο που παίζουν στο Μαξίμου, χρειαζόταν και κάποιος που να γνωρίζει από υποκριτική. Κάπως έτσι τρύπωσε στην επιτροπή και ο ηθοποιός Γ. Κιμούλης.

ΝΔ
Με καθημερινές κορώνες κατά της κυβέρνησης η Νέα Δημοκρατία επαναφέρει συνεχώς το αίτημα για εκλογές, αν και σαφέστατα θα προτιμούσε να ολοκληρώσει πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ τη βρόμικη δουλειά, κλείνοντας τη δεύτερη αξιολόγηση. Στo Μοσχάτο, παρά τις συναντήσεις Μητσοτάκη-Καραμανλή, οι δίαυλοι «καραμανλικών» στελεχών με το Μαξίμου είναι υπαρκτοί, όπως αποδεικνύει και η συμμετοχή του Αγοραστού και του Μίχαλου στην συνταγματική «σαπουνόπερα» Τσίπρα (βλ. δίπλα), ενώ μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόσφατη παρέμβαση Μεϊμαράκη και τα μηνύματα που έστειλε προς την ηγεσία της ΝΔ. Η παλιά καραβάνα της Δεξιάς και πρώην πρόεδρος του κόμματος, φαίνεται να μην συμφωνεί με το σκηνικό τεχνητής πόλωσης που συντηρούν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Διαβλέποντας τα αδιέξοδα του ελληνικού καπιταλισμού προκρίνει τη σύγκλιση των μνημονιακών δυνάμεων, αντί του σκληρού ρόκ: «Η παρατεταμένη πολιτική και οικονομική κρίση επιβάλλει την αλλαγή πολιτικής και την εθνική συνεννόηση σε κρίσιμα ζητήματα». Δεν φτάνει που η νεοφιλελεύθερη «συμφωνία αλήθειας» του Κυριάκου δεν πείθει μαζικά την κοινωνία, έχει και να ισορροπήσει ανάμεσα σε ακροδεξιά δεκανίκια και οπαδούς του μεγάλου συνασπισμού. 

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΦΙΛΟΔΩΡΗΜΑ
Στο θέμα του Ασφαλιστικού επανέρχεται ξανά και ξανά το ΔΝΤ, ζητώντας νέες μειώσεις δαπανών για το συνταξιοδοτικό σύστημα και κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», με τον Κατρούγκαλο να διαβεβαιώνει ότι «το ζήτημα έκλεισε τον περασμένο Μάη». Βέβαια, ο «κομουνιστής» υπουργός και χωρίς τις οδηγίες του Ταμείου μια χαρά μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα. Η πεντάμηνη εφαρμογή του δικού του νόμου έχει επιφέρει απανωτές περικοπές σε 800.000 επικουρικές συντάξεις, κύριες συντάξεις, ΕΚΑΣ και μερίσματα, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να αδειάζουν τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ για να κλείσουν «τρύπες». Και μετά το αρχικό σοκ, ακολουθούν νέα χτυπήματα: από 1/1/17 έρχεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ για άλλους 200.000 συνταξιούχους, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η ενοποίηση των ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ξεκινά με «προίκα» ένα έλλειμμα πολλών δισ. ευρώ) και ο επαναϋπολογισμός των κύριων συντάξεων, που θα φέρει αναπόφευκτα καινούργιο «ψαλίδι». Αν προσθέσεις και τις επερχόμενες ανατροπές στα εργασιακά, καταλαβαίνεις γιατί στον επικείμενο ανασχηματισμό έχει ζητήσει να μετακομίσει από την οδό Σταδίου, με πιθανότερο προορισμό την ενασχόληση με τη συνταγματική αναθεώρηση. Σωθήκαμε...

 

Ν. ΡΩΜΑΝΟΣ
Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός είχε πραγματοποιήσει 31 μέρες απεργία πείνας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του, με μοναδικό αίτημα τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, η οποία θα του έδινε τη δυνατότητα να σπουδάζει στο ΤΕΙ που είχε εισαχθεί. Χάρη στην επιμονή του και στο πλατύ κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε εκείνο τον καιρό, η κυβέρνηση Σαμαρά ενέκρινε τροπολογία που επέτρεπε τη φοίτηση κρατουμένων ή υπόδικων με «βραχιολάκι», με τον τότε ΣΥΡΙΖΑ να πρωτοστατεί στις πιέσεις για την ψήφιση αυτού του δικαιώματος. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι ο Ρωμανός πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος (έχει περάσει το 1/3 των μαθημάτων), η κυβέρνηση του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να του χορηγήσει την άδεια που δικαιούται, χρησιμοποιώντας διάφορα νομικά κωλύματα, τη στιγμή που χρυσαυγίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες και ναρκέμποροι μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι στις φυλακές. Η κρατική εκδικητικότητα σε όλο της το μεγαλείο. Να ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημά του!