Φύλλο Νο 369 (12 Οκτώβρη 2016)

Με απόλυτη συνέπεια στις μνημονιακές «υποχρεώσεις», διαρκείς συμβιβασμούς με το εγχώριο και διεθνές σύστημα και συνεχή πολιτική μετατόπιση και εξαλλαγή σε συστημική κατεύθυνση, «απαντάει» η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη ραγδαία αποδυνάμωση των κοινωνικών της στηριγμάτων, που από τις αρχές Σεπτεμβρίου την έφερε μπροστά στον κίνδυνο πολιτικής κατάρρευσης.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΥΝΟΝΘΥΛΕΥΜΑ:
Στα επόμενα βήματα της «συνταγματοποίησης των μνημονίων» βαδίζει η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ως συνέχεια της καλοκαιρινής πρωτοβουλίας του Α. Τσίπρα και της δέσμης των αντιδραστικών αλλαγών που είχε παρουσιάσει. Μια επιτροπή χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο και αρμοδιότητα, που συνθέτουν εκπρόσωποι των κοινωνικών και πολιτικών διευρύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ, βαφτίζεται «διάλογος με την κοινωνία». Ανάμεσά τους καθηγητές θιασώτες του σημιτικού εκσυγχρονισμού (Μουζέλης, Μαραβέγιας), εκφραστές της καραμανλικής δεξιάς (Αγοραστός) και της συμπαθούς τάξης των εμπόρων (Μίχαλος). Αρχικά, στην επιτροπή συμμετείχε και ο φιλοχουντικός πανεπιστημιακός Παραράς, ο οποίος είχε συμπράξει στην «εκλαΐκευση του συντάγματος της 21ης Απριλίου», αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά το σάλο που προκλήθηκε. Με τόσο θέατρο που παίζουν στο Μαξίμου, χρειαζόταν και κάποιος που να γνωρίζει από υποκριτική. Κάπως έτσι τρύπωσε στην επιτροπή και ο ηθοποιός Γ. Κιμούλης.

«Αλίμονο! Δύο ψυχές σε πόλεμο, μέσα στο ίδιο στήθος!». Έτσι αποδίδει ο Τρότσκι τη σύγκρουση ανάμεσα στην εκκλησία και την κυβέρνηση στα πλαίσια ενός κρατικού μηχανισμού. Και πουθενά η εικόνα αυτή δεν είναι τόσο ταιριαστή όσο στις σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τους κρατικούς θεσμούς στην Ελλάδα. Επειδή η ορθόδοξη παράδοση είναι δεμένη με το κράτος όπως το κρέας με το νύχι…

Την Πέμπτη 20 Οκτώβρη, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αντιρατσιστικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και τοπικές συλλογικότητες και ομάδες θα διαδηλώσουμε μαζί με πρόσφυγες από στρατόπεδα της Αττικής, διεκδικώντας ένα κοινό καλύτερο αύριο.

Νομική Αθήνας:
Διδάκτρων συνέχεια στο νέο ενιαίο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Νομικής. Οι εξετάσεις εισαγωγής τελείωσαν την Παρασκευή 7/10 και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ζητηθεί από τους επιτυχόντες η καταβολή της πρώτης δόσης (600 ευρώ). Η επιβολή διδάκτρων στο σύνολο των μεταπτυχιακών της Νομικής αποκλείει μια μεγάλη μερίδα φοιτητών που στερείται το δικαίωμά της στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο το μπλοκάρισμα των διδάκτρων.

Πριν από λίγες μέρες, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνης Λιάκος, απέστειλε στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη το τελικό υπόμνημα για την αναδιοργάνωση της μέσης εκπαίδευσης και την είσοδο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Διαβάζοντάς το θα έλεγε κανείς ότι στο περιεχόμενο των προτάσεων του υπομνήματος κρύβεται όντως μια προσπάθεια απεμπλοκής από το υπάρχον εκπαιδευτικό μοντέλο. Τίποτα όμως από αυτές τις προτάσεις δεν διασφαλίζει ότι θα εξαλειφθούν τα ουσιαστικά προβλήματα του παρόντος εκπαιδευτικού μοντέλου. Η εντατικοποίηση, η πειθάρχηση, η βαθμοθηρία και η απουσία ελεύθερου χρόνου βρίσκονται σε κάθε λέξη του υπομνήματος.

Με βάση τα πρόσφατα ρατσιστικά κρούσματα στη Λέσβο και τη Χίο και σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων απέναντι στα προσφυγόπουλα αλλά και με βάση την άνοδο της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη, η Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό καλεί στην Πτολεμαΐδα σε συζήτηση με θέμα: «Πρόβλημα είναι οι πρόσφυγες ή οι τραπεζίτες;». Τη συζήτηση θα ανοίξουν οι μάχιμοι αντιμνημονιακοί αγωνιστές και πρώην βουλευτές Γιάννα Γαϊτάνη και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Θα ακολουθήσει προβολή του πρόσφατου ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου «This Is Not a Coup».

Εν μέσω συγκινητικών στιγμών «καλωσορίσματος» αλλά και ρατσιστικών προκλήσεων, περίπου 1.500 προσφυγόπουλα ξεκίνησαν μαθήματα στις απογευματινές σχολικές τάξεις της Αττικής, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι έχει ένα σοβαρό πρόβλημα: πρέπει να βρει το κατάλληλο μείγμα για μια φορολογική μεταρρύθμιση που να μη φαίνεται πολύ αντιλαϊκή, να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, όσο ασήμαντες κι αν είναι, να μην αυξήσει τον ΦΠΑ, και ταυτόχρονα να καταφέρει να μειώσει μακροπρόθεσμα τη φορολογία των επιχειρήσεων και να συνεχίσει το έργο της αποδυνάμωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ο πολιτικός στόχος είναι καθαρός: πρόκειται για μια προσπάθεια συγκέντρωσης υποστήριξης μπροστά στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

Υεμένη:
Οι διαδοχικές μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στους σαουδαραβικούς βομβαρδισμούς (και παρά τους βομβαρδισμούς) στην Υεμένη έχουν ενοχλήσει τους Σαούντ. Και αποφάσισαν να χτυπήσουν την κηδεία του πατέρα του υπουργού Εσωτερικών της «κυβέρνησης» των ανταρτών Χούτι και των συμμάχων του. Και αιματοκύλισαν την κηδεία, με πάνω από 100 νεκρούς και πολύ περισσότερους τραυματίες και αγνοούμενους. Ήταν το τελευταίο έγκλημα από τα αμέτρητα που διαπράττει εδώ και 2 χρόνια η αεροπορία των Σαούντ στη ρημαγμένη χώρα, τα οποία όμως γενικά περνούν «απαρατήρητα» στις δυτικές πρωτεύουσες...

Η βαθιά πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται το πολιτικό σύστημα του Ισπανικού Κράτους δεν είναι πλέον είδηση, αφού είναι οφθαλμοφανές ότι ύστερα από σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο, τα πολιτικά κόμματα προσπαθούν ανεπιτυχώς να σχηματίσουν κυβέρνηση.