«Κάθε Τετάρτη υπερασπιζόμαστε τη λαϊκή κατοικία»

Φωτογραφία

Συνέντευξη με τα μέλη του κινήματος κατά των πλειστηριασμών Β. Παπακώστα και Κ. Παπαδόπουλο

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Συνέντευξη Σπύρος Αντωνίου

Σε συνεχείς πλειστηριασμούς –ακόμα και πρώτης κατοικίας – προχωρούν κάθε εβδομάδα τράπεζες και Δημόσιο. Μόνο μέχρι το τέλος του 2016, οι τράπεζες προγραμματίζουν να εκποιήσουν 600 ακίνητα. Από την άλλη το κράτος, την ώρα που χαρίζει τα χρέη στον Μαρινόπουλο, κυνηγάει τους εργαζόμενους που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις οφειλές τους, βγάζοντας στο σφυρί λαϊκά σπίτια ακόμα και για 500 ευρώ.
Στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Πάτρα κ.α., η δυναμική παρέμβαση κόσμου, κοινωνικών και πολιτικών συλλογικοτήτων στα ειρηνοδικεία, ακυρώνει πλειστηριασμούς αδυνάμων και έχει ήδη τρομάξει την κυβέρνηση. 
Για τη μάχη υπεράσπισης της λαϊκής στέγης, που αποτελεί ένα από τα βασικά πεδία αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τη μνημονιακή πολιτική, η «Εργατική Αριστερά» συζήτησε με τον Κώστα Παπαδόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Νίκαιας - Ρέντη με το «Κόντρα στο Ρεύμα», και τον Βασίλη Παπακώστα, δημοτικό σύμβουλο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας με τη «Δύναμη Πολιτών», που συμμετέχουν στη Θεματική Ομάδα Κόκκινων Δανείων-Πλειστηριασμών της Λαϊκής Ενότητας. 

Οι «κυβερνητικές πηγές» ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση προστατεύει την πρώτη κατοικία των αδυνάμων και ότι οι πλειστηριασμοί αφορούν πανάκριβες βίλες στην Εκάλη. Έτσι έχουν τα πράγματα; 
Κ.Π.:
Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ό,τι θέλει για τους δικούς της λόγους. Εμείς αυτό που βλέπουμε στις γειτονιές μας κάθε Τετάρτη είναι ότι βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα πάντα που αφορούν λαϊκή περιουσία. Εμείς είμαστε στη Νίκαια και στο Ρέντη, σε μια εργατική γειτονιά και όχι στη Φιλοθέη, όπου δεν υπάρχουν βίλες. Και δεν είναι μόνο η πρώτη κατοικία. Την περασμένη Τετάρτη στη Νίκαια, η Τράπεζα Πειραιώς, για μικροποσά πλειστηρίαζε δύο μικρά μαγαζάκια ανθρώπων που έχουν καταστραφεί από τα μνημόνια και από αυτά ζουν την οικογένειά τους. 
Β.Π.: Όπως και στα υπόλοιπα ζητήματα, η κυβέρνηση προσπαθεί με επικοινωνιακές εμπνεύσεις να διαχειριστεί τη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνει η πολιτική της. Αυτήν τη στιγμή δεν προστατεύεται απολύτως τίποτα. Είναι πρόσφατο το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης: άπορος με 80% αναπηρία και πολύτεκνος. Αν ρίξει κάποιος μια ματιά στα πινάκια των ειρηνοδικείων, θα διαπιστώσει ότι το μόνο που λείπει είναι οι βίλες. 
Από ποιους γίνονται οι πλειστηριασμοί και πού στοχεύουν με αυτήν τη διαδικασία; 
Κ.Π.:
Στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, κάθε Τετάρτη, σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές, αρπάζουν σπίτια φτωχών ανθρώπων. Στη Νίκαια έχουμε περίπτωση που η Eurobank «χτύπησε» μονοκατοικία αξίας 140.000 για κάτω από 50.000 ευρώ και έχει ήδη ειδοποιήσει τον ιδιοκτήτη για την έξωση. 
Β.Π.: Μεγάλος αριθμός από τα ακίνητα που πλειστηριάζονται είναι πλέον από το Δημόσιο για οφειλές στην Εφορία ή στα Ταμεία, ακόμα και για 500, 600 ευρώ. Οι πρώτοι που πλήττονται είναι τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, που αδυνατούν να καταβάλουν τους υπέρογκους φόρους. Οι τράπεζες κάνουν τις πρώτες κινήσεις τους, ετοιμάζοντας το «τσουνάμι» κατασχέσεων που έρχεται. Αυτό που βλέπουμε είναι μια ένταση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα που βυθίζεται. 
Στη Θεσσαλονίκη είχαμε τις πρώτες νίκες. Η μαζική κινητοποίηση κόσμου ανέστειλε τους πλειστηριασμούς. Πείτε μας για τις δράσεις προστασίας από πλειστηριασμούς στις δικές σας γειτονιές. 
Κ.Π.:
Εδώ και δύο χρόνια έχουμε δημιουργήσει έναν Συντονισμό ενάντια στους πλειστηριασμούς σε Νίκαια και Κορυδαλλό, με τη συμμετοχή δημοτικών κινήσεων, συλλογικοτήτων της περιοχής και μεμονωμένων πολιτών. Τις δύο πρώτες Τετάρτες του φθινοπώρου δεν βρήκαμε αντίσταση, αλλά ειδικά το καλοκαίρι δίναμε μάχη με την αστυνομία και τους συμβολαιογράφους. Καταλαμβάνουμε το χώρο στο ειρηνοδικείο και δεν επιτρέπουμε την είσοδο στους δικηγόρους. Για την ώρα η παρουσία μας είναι καταλυτική και η αστυνομία δεν έχει επιχειρήσει να συγκρουστεί μαζί μας. Στο άμεσο μέλλον όμως, όπως είδαμε και στη Θεσσαλονίκη, θα χρειαστεί η δική μας παρουσία να είναι ακόμα πιο μαζική και οργανωμένη. 
Β.Π.: Πέρα από το θετικό παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται σε πολλές περιοχές. Στο Κορωπί, όπου την περασμένη Τετάρτη αποτρέψαμε την είσοδο των συμβολαιογράφων, στα Λιόσια, στο Περιστέρι και αλλού. Η κινηματική αντίσταση φαίνεται ότι δεν έχει πει την τελευταία της λέξη. 
Είστε και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι. Η τοπική αυτοδιοίκηση εμπλέκεται στον αγώνα υπεράσπισης των δημοτών από τις ληστρικές πρακτικές του κράτους και των τραπεζών; 
Κ.Π.:
Δυστυχώς στην ΚΕΔΕ πλειοψηφούν οι δήμαρχοι που έχουν αναφορά στις μνημονιακές δυνάμεις. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει ακόμα και ως αντιπολίτευση να αναδεικνύουμε το ζήτημα. Εμείς καταφέραμε στη Νίκαια να πάρουμε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η οποία αναφέρει ότι ο δήμος θα είναι δίπλα σε κάθε πολίτη για να μη χάσει την κατοικία του. Σε απόπειρα έξωσης συμπολίτη μας αναγκάσαμε τον δήμαρχο να παρέμβει στην τράπεζα για να μη βρεθεί εκτεθειμένος, με βάση όσα είχε ψηφίσει. Είναι στο χέρι των κινημάτων να επιβάλουν τη βούλησή τους, ακόμα και στις δημοτικές αρχές που μόνο στα λόγια είναι δίπλα στον πολίτη. 
Β.Π.: Πράγματι, χρειάζεται να επιμείνουμε παντού, να θέτουμε το ζήτημα στα δημοτικά συμβούλια, παρά το γεγονός ότι οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί. Σε περίπτωση που παίρνουμε απόφαση να τη χρησιμοποιούμε ως δικό μας όπλο. Να απαιτήσουμε και ο ίδιος ο δήμος να υλοποιήσει μια τέτοια απόφαση. Δίνοντας χώρο στέγασης, για ενημέρωση και εκδηλώσεις, στις τοπικές επιτροπές αντίστασης και αλληλεγγύης. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας αποτελεί εξαίρεση. Με πρωτοβουλία της διοίκησης, από τον περασμένο Γενάρη υπάρχει απόφαση καταγραφής και έμπρακτης συμπαράστασης στους συνδημότες μας που έχουν ανάγκη, παροχή νομικών οδηγιών σε περίπτωση που χρειαστεί. Επιπλέον, η ίδια απόφαση ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή κατοίκων και φορέων σε αυτή την προσπάθεια. Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να υλοποιηθεί στο μάξιμουμ αυτή η απόφαση και να αποτελέσει έναν οδηγό για τις ζωντανές δυνάμεις του κινήματος. 
Πώς θα μπορούσε το κίνημα κατά των πλειστηριασμών να αποκτήσει ακόμα πιο μαζικά χαρακτηριστικά και να γίνει πιο αποτελεσματικό; 
Κ.Π.:
Ο κόσμος που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια, είτε από φόβο είτε από ντροπή, δεν εμφανίζεται εύκολα. Συνεπώς, πρέπει να συνδεθούμε μαζί του και να είμαστε δίπλα του, πριν φτάσουμε στον πλειστηριασμό. Χρειάζεται επίμονη δουλειά στην πόλη, και σε αυτό είναι κρίσιμο να εμπλέξουμε τα σωματεία εργαζομένων στο δήμο και στα σχολεία, την ένωση γονέων κλπ. Το επόμενο διάστημα που θα έχουμε εξώσεις και θα χρειαστεί να σταθούμε έξω από τα σπίτια, θα απαιτηθεί ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση για να αντεπιτεθούμε. 
Β.Π.: Το κύμα της επίθεσης προκαλεί τις αντιδράσεις που βλέπουμε. Από την άλλη, η ΛΑΕ και όλη η Αριστερά χρειάζεται να δουν πολύ σοβαρά την οργάνωση αυτού του κινήματος και να δώσουν δυνάμεις. Υπερασπιζόμαστε τη λαϊκή κατοικία, τελεία και παύλα. Δεν μπαίνουμε στη συζήτηση για τα επιχειρηματικά δάνεια, τις βίλες με τις πισίνες κ.λπ. Εργατικά σωματεία, φορείς και σύλλογοι, πολιτικές οργανώσεις που δέχονται το παραπάνω πλαίσιο, πρέπει να συνταχθούν σε αυτή την προσπάθεια, να τη στήσουν στα πόδια της και να τη μεγαλώσουν. Να δημιουργήσουν ενωτικές επιτροπές, να δημιουργήσουν τις πρώτες νίκες, και όλα αυτά να αποτελέσουν τη βάση για έναν ευρύτερο και πραγματικό συντονισμό, που θα είναι κομβικός στη μάχη κατά των πλειστηριασμών, αλλά και μέθοδος για τα υπόλοιπα ζητήματα. Με τελικό στόχο όλα τα επιμέρους ρυάκια να συγκλίνουν σε ένα ενιαίο ρεύμα που θα ανατρέψει τη μνημονιακή πολιτική , στην κατεύθυνση της απαίτησης του κινήματος «να τα πάρουμε όλα πίσω». 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία