ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το σκληρό πρόσωπο της κρατικής εκδικητικότητας εκδηλώθηκε και πάλι με αφορμή τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, καταζητούμενης εδώ και καιρό για τη συμμετοχή της στην ένοπλη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Το παιδί της Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη κρατήθηκε φρουρούμενο για τέσσερις μέρες στο Νοσοκομείο Παίδων χωρίς να επιτρέπεται στους συγγενείς του να το δουν, με πρόσχημα την προστασία της «σωματικής και ψυχικής του υγείας». Στην πραγματικότητα το 6χρονο αγοράκι, που είδε την Αντιτρομοκρατική να εισβάλλει πάνοπλη στο σπίτι όπου διέμενε με τη μητέρα του, χρησιμοποιήθηκε ως μέσο εκβιασμού και τρομοκράτησης των γονιών του. Μάλιστα, οι τελευταίοι, μαζί με την επίσης συλληφθείσα Κ. Αθανασοπούλου, προχώρησαν σε απεργία πείνας και δίψας με αίτημα να δοθεί η επιμέλεια του παιδιού στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Τελικά, μετά τη μαζική κατακραυγή και τις ποικίλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, συνδικάτα, οργανώσεις και προσωπικότητες της Αριστεράς, η προσωρινή επιμέλεια του παιδιού δόθηκε στη γιαγιά του. Η αλληλεγγύη νίκησε και πάλι την απανθρωπιά των μηχανισμών καταστολής. Για τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ειδικά του υπουργείου Δικαιοσύνης που κάλυπτε αυτή τη βαρβαρότητα, δεν υπάρχουν πια λέξεις για να αποτυπωθεί.

 

ΚΑΥΣΙΜΑ... «ΧΡΥΣΑΦΙ»
Δεν έφτανε ο αυξημένος φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, που σε συνδυασμό με την άνοδο των διεθνών τιμών του αργού έχει αφήσει χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά χωρίς θέρμανση, ενώ ήδη μετράμε τους πρώτους φετινούς θανάτους-ταξικά εγκλήματα από το χειμερινό ψύχος και τα μαγκάλια (βλ. σελ 20). Από 1/1/17 εκτινάχθηκαν και οι τιμές των καυσίμων κίνησης, μετά την ενεργοποίηση της μνημονιακής διάταξης για υπερφορολόγησή τους, πάντα στο όνομα της επίτευξης των περίφημων πλεονασμάτων μέσω της αφαίμαξης των εισοδημάτων, μετατρέποντας έτσι την καθημερινή μετακίνηση σε πολυτέλεια. Τέσσερα με πέντε λεπτά υπολογίζεται ότι έχει αυξηθεί πανελλαδικά η τιμή της βενζίνης (από 1,49 στα 1,54 ευρώ), ενώ δεν λείπουν οι περιπτώσεις αισχροκέρδειας με πρατήρια που πουλούν στα 1,60-1,90 ευρώ το λίτρο στις Κυκλάδες και όχι μόνο. Οι επιβαρύνσεις φτάνουν περίπου στα 10 λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και άλλα 8 λεπτά στο υγραέριο. Αναπόφευκτες θεωρούνται και οι ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες λόγω της μετακύλησης του κόστους στην τελικά τιμή. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης υπερασπίστηκε τις αυξήσεις ως ισοδύναμο για τη μη αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, που θα ήταν ακόμα πιο «αντικοινωνικό μέτρο». Οι «φωστήρες» της κυβέρνησης ομολογούν πλέον ότι εφαρμόζουν αντικοινωνικά μέτρα παρά τις κορώνες για «προστασία των αδυνάτων» και το μόνο που τους απασχολεί είναι ο βαθμός της σκληρότητας. 

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ; 
Για την ερχόμενη Κυριακή 15/1 στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζεται η πρώτη δημόσια παρουσία της πρωτοβουλίας πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ (Α. Διαμαντοπούλου, Γ. Φλωρίδης, Γ. Ραγκούσης, ενδεχομένως Μιχ. Χρυσοχοΐδης) για ίδρυση νέου κόμματος στο χώρο της Κεντροαριστεράς, με σκοπό την πραγματοποίηση ιδρυτικού συνεδρίου και την εκλογή αρχηγού από τη βάση μέσα στην άνοιξη. Η διακήρυξη του νέου φορέα, όπως λέγεται, θα προσυπογράφεται από διάφορους παράγοντες του «μεσαίου χώρου» (πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και των δορυφορικών του κινήσεων), ενώ το εγχείρημα φέρεται να εγκρίνει και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Τα ρετάλια του άλλοτε κραταιού «εκσυγχρονισμού» εκτιμούν ότι μπορούν να καλύψουν το πολιτικό κενό από την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας στα άλλα κόμματα και τις ομάδες του χώρου να αυτοδιαλυθούν και να δημιουργήσουν όλοι μαζί ένα «ενωτικό προοδευτικό κίνημα». Μια τέτοια πρόταση αναμένεται εκ προοιμίου να απορριφθεί από τη Χαρ. Τρικούπη, καθώς στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για τη δημιουργία ενιαίου φορέα, αλλά με διατήρηση της πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας των επιμέρους μερών. Έτσι η Φώφη, για να προλάβει τις ανακοινώσεις των «3», το ερχόμενο Σάββατο διοργανώνει συνάντηση με πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και -παρά το βέτο του Ευ. Βενιζέλου- ρίχνει γέφυρες και προς το ΚΙΔΗΣΟ του ΓΑΠ. Ήδη το «νέο» κόμμα έχει βαφτιστεί από το ΠΑΣΟΚ «παράρτημα του Κυρ. Μητσοτάκη», αφού θεωρούν ότι μοναδικό στόχο έχει να αποτελέσει «μελλοντικό κυβερνητικό εταίρο της ΝΔ». Προβλέπεται εμφύλιος ανάμεσα στους πρώην συντρόφους.