Φύλλο Νο 375 (11 Γενάρη 2017)

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πασχίζει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Έχει ήδη αποδεχτεί κάποια και διαπραγματεύεται και άλλα σκληρά μέτρα, που έρχονται να προστεθούν στο φόντο μιας εξελισσόμενης κοινωνικής καταστροφής. Η ήδη τσακισμένη κοινωνική πλειοψηφία «υποδέχτηκε» το 2017 με νέες αυξήσεις φόρων σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ενώ 6 χρόνια μνημονιακών πολιτικών έχουν οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, με δραματικές συνέπειες εν μέσω κακοκαιρίας.

«Η διαπραγμάτευση θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου και χωρίς νέα μέτρα», προβλέπει η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, θυμίζοντας τον Αλέκο Φλαμπουράρη που από το Φεβρουάριο του 2015 μέχρι και τη μνημονιακή στροφή τον Ιούλιο του ίδιου έτους δεν κουραζόταν να διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να μην υπάρξει συμφωνία»...

«Αν διαιωνιστεί η σημερινή κατάσταση επιτροπείας από ξένους τεχνοκράτες, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη είτε θα παραμείνει στα χαρτιά, με υποκατάσταση της απουσίας ουσιαστικής συμμετοχής από κάποια ειδική επιτροπεία, είτε θα λυθεί κάποια στιγμή μέσω της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
ΣΕΒ, Εβδομαδιαίο Δελτίο για την ελληνική οικονομία, 4 Ιανουαρίου 2017

ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΤΗΤΑ:
Το σκληρό πρόσωπο της κρατικής εκδικητικότητας εκδηλώθηκε και πάλι με αφορμή τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα, καταζητούμενης εδώ και καιρό για τη συμμετοχή της στην ένοπλη οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Το παιδί της Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη κρατήθηκε φρουρούμενο για τέσσερις μέρες στο Νοσοκομείο Παίδων χωρίς να επιτρέπεται στους συγγενείς του να το δουν, με πρόσχημα την προστασία της «σωματικής και ψυχικής του υγείας». Στην πραγματικότητα το 6χρονο αγοράκι, που είδε την Αντιτρομοκρατική να εισβάλλει πάνοπλη στο σπίτι όπου διέμενε με τη μητέρα του, χρησιμοποιήθηκε ως μέσο εκβιασμού και τρομοκράτησης των γονιών του. Μάλιστα, οι τελευταίοι, μαζί με την επίσης συλληφθείσα Κ. Αθανασοπούλου, προχώρησαν σε απεργία πείνας και δίψας με αίτημα να δοθεί η επιμέλεια του παιδιού στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Τελικά, μετά τη μαζική κατακραυγή και τις ποικίλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, συνδικάτα, οργανώσεις και προσωπικότητες της Αριστεράς, η προσωρινή επιμέλεια του παιδιού δόθηκε στη γιαγιά του. Η αλληλεγγύη νίκησε και πάλι την απανθρωπιά των μηχανισμών καταστολής. Για τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ειδικά του υπουργείου Δικαιοσύνης που κάλυπτε αυτή τη βαρβαρότητα, δεν υπάρχουν πια λέξεις για να αποτυπωθεί.

Ακροδεξιά ρητορεία, εξωφρενικές ιστορίες συνωμοσίας, 600 δισ. ευρώ σε ομόλογα που θα αποπληρώσουν το κρατικό χρέος και τα χρέη ιδιωτών, εκβιασμοί και εσχάτως μια στυγερή δολοφονία στη Λαμία, έκαναν πρώτη είδηση τον Αρτέμη Σώρρα και το πολιτικό του μόρφωμα «Ελλήνων Συνέλευσις» (ΕΣΥ).

Πριν μια βδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος διαβεβαίωνε τηλεφωνικά τον Ερντογάν: «Στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας τίποτε δεν χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία». Την ίδια ώρα βέβαια αρνιόταν να συναντηθεί μαζί του! Παρόμοια, με δηλώσεις τους οι πολιτικοί στην Ελλάδα «καταδίκασαν απερίφραστα», «εξέφρασαν αποτροπιασμό» κλπ. κλπ. Όμως, πέρα από τις τυπικές φράσεις, πουθενά δεν ξεσηκώθηκε ένα κλίμα αντίστοιχο των «je suis». Πουθενά δεν οργανώθηκε μαζική συναισθηματική συμπαράσταση, έστω και πιο περιορισμένων διαστάσεων.

Στις 3 Γενάρη ξεκίνησε μια απεργία μεταλλεργατών στην Πετρούπολη με αφορμή τέσσερις απολύσεις. Σε λίγες μέρες η απεργία έγινε γενική και αγκάλιασε 380 εργοστάσια, η πόλη έμεινε χωρίς ρεύμα. Δεν ήταν μόνο οι απολύσεις: ο κόσμος ξαναζητούσε το ψωμί, που στερούνταν και πριν τον πόλεμο.

Με την εκδήλωση στο Δημαρχείο της Νίκαιας την Τετάρτη 11 Γενάρη συνεχίζεται ο γύρος εκδηλώσεων-παρουσιάσεων του ημερολογίου του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών. Είχε προηγηθεί η κεντρική παρουσίαση στον Πολυχώρο του Ινστιτούτου «Κομμούνα», αλλά και αντίστοιχες τοπικές εκδηλώσεις, όπου γίνονται συζητήσεις με μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», σκιτσογράφους (όπως οι Π. Ζερβός, Μ. Κουντούρης) και φωτογράφους (όπως ο Μ. Λώλος) που προσέφεραν υλικό τους για το ημερολόγιο. Μπορείτε να το προμηθευτείτε στο χώρο του Σχολείου, Άργους 145 στον Κολωνό ή επικοινωνώντας στο kyriakatiko@yahoo.gr ή στο 6974486368.

Το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου πάνω στις προτάσεις τροποποίησης του συντάγματος, που προωθούσε η κυβέρνηση σε αυταρχική και αντιδημοκρατική κατεύθυνση, υποστηριζόμενη από εργοδοτικές δυνάμεις, οικονομικά και διεθνή πολιτικά ιδρύματα, συνάντησε μια ισχυρή συμμετοχή στην ψηφοφορία. Το σχέδιο απορρίφθηκε με μια νίκη του ΟΧΙ που πήρε σχεδόν το 60% των ψήφων.

Μεξικό: Το «γκασολινάτζο» συγκλονίζει το Μεξικό. Πρόκειται για ένα κύμα άγριων διαδηλώσεων ενάντια στην αύξηση της τιμής των καυσίμων. Το μέτρο, που ανακοινώθηκε την Πρωτοχρονιά από τον πρόεδρο Πένια Νιέτο, προβλέπει 20% αύξηση της τιμής. Ακολούθησε ένα οργισμένο ξέσπασμα, με μαζικές λεηλασίες σε καταστήματα και βενζινάδικα, αλλά και διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, καθώς και αποκλεισμοί λεωφόρων, λιμανιών, αεροδρομίων, αλλά και μαζική ανυπακοή (άρνηση πληρωμής) σε διόδια ή στις συγκοινωνίες. Μετά το διάγγελμα του Νιέτο («αυξήθηκε η τιμή διεθνώς, εσείς τι θα κάνατε;»), πλημμύρισαν τα κοινωνικά δίκτυα με απαντήσεις: «Φορολόγησε τις μεγάλες επιχειρήσεις», «χτύπα τη διαφθορά», «παραιτήσου»…

Το κύμα ψύχους που πλήττει την Ευρώπη από τις αρχές του νέου έτους χτύπησε και την Ελλάδα. Ο φετινός χειμώνας είναι ο σφοδρότερος των τελευταίων ετών. Όμως, σε συνδυασμό με τη μνημονιακή λιτότητα που συντρίβει τα λαϊκά εισοδήματα και τις δομές κοινωνικής προστασίας, γίνεται κυριολεκτικά θανατηφόρος.