Με κέντρο τη Μαχάλα, το «λίκνο της επανάστασης»: Απεργίες στην Αίγυπτο

Φωτογραφία

Η σημασία της απεργίας είναι πολύ ευρύτερη από τον ίδιο τον αγώνα των υφαντουργών. Αιγύπτιος ακτιβιστής τη χαρακτήρισε «ανάσα καθαρού αέρα» μετά από μια περίοδο που όλη η προσοχή είχε στραφεί στο σύνταγμα, τον πρόεδρο, τις εκλογές.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Πάνω από 20.000 εργάτες στις υφαντουργίες της Μαχάλα, του μεγαλύτερου βιομηχανικού κέντρου της Αιγύπτου, βρίσκονται σε απεργία και κατάληψη διαρκείας, με οικονομικά αιτήματα, την απαίτηση να απολυθεί η διοίκηση, αλλά και συνολικότερα αιτήματα για την αναδιοργάνωση της αιγυπτιακής υφαντουργίας. Οι υφαντουργοί της Μαχάλα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο ξέσπασμα του απεργιακού κύματος από το 2006 μέχρι και την επανάσταση ενάντια στον Μουμπάρακ και δίκαια θεωρούνται το πιο πρωτοπόρο κομμάτι της αιγυπτιακής εργατικής τάξης. Καθόλου τυχαία, λίγες μόνο ώρες μετά την έναρξη της απεργίας στη Μαχάλα, ξέσπασε ένα απεργιακό κύμα σε όλες τις υφαντουργίες της Αιγύπτου, αλλά και σε εργοστάσια σε άλλες πόλεις και περιφέρειες.

Οι απεργοί προετοιμάζονται να οργανώσουν μαζικές συγκεντρώσεις στην πόλη για να κερδίσουν συμπαράσταση. Ήδη στο πλευρό τους βρίσκονται η Σοσιαλιστική Λαϊκή Συμμαχία, οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές, το Αιγυπτιακό Σοσιαλιστικό Κόμμα και η Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων.

Η σημασία της απεργίας είναι πολύ ευρύτερη από τον ίδιο τον αγώνα των υφαντουργών. Αιγύπτιος ακτιβιστής τη χαρακτήρισε «ανάσα καθαρού αέρα» μετά από μια περίοδο που όλη η προσοχή είχε στραφεί στο σύνταγμα, τον πρόεδρο, τις εκλογές. Η απεργία στη Μαχάλα φέρνει μαζί της την ελπίδα να πάρει η επανάσταση την κατεύθυνση, την οποία διεκδικεί η αιγυπτιακή Αριστερά, προς την ταξική πάλη.

Είναι χαρακτηριστική σε αυτό η ανακοίνωση των απεργών προς τον Μόρσι: «Οι εργάτες έχουν υποφέρει πάρα πολύ από την περιθωριοποίηση, τη φτώχεια και την ταπείνωση για πολλές δεκαετίες. Οπότε οι εργάτες πρέπει να είναι τώρα η προτεραιότητα του προέδρου, καθώς αυτό που έχει σημασία για τους εργάτες είναι να επιτευχθούν οι στόχοι της επανάστασης που είναι: αξιοπρεπής ζωή, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Θα θέλαμε να θυμήσουμε στον πρόεδρο ότι οι εργάτες ανέτρεψαν τα παλιό καταπιεστικό καθεστώς».

Στις διαδηλώσεις στη Μαχάλα, οι δηλώσεις των απεργών είναι ακόμα πιο μαχητικές: «Η επανάσταση δεν έφερε τίποτα στους εργάτες της υφαντουργίας στη Μαχάλα. Οι εργάτες ξαναρχίζουν την επανάσταση από την αρχή. Η επόμενη επανάσταση θα είναι εργατική επανάσταση».

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο Ceramica Cleopatra βρίσκονται επίσης σε κινητοποιήσεις διαρκείας ενάντια στο κλείσιμο της μονάδας από τον πολυεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη. Οι πάνω από 10.000 απεργοί διαδηλωτές επιτέθηκαν στο κτίριο της Ασφάλειας στο Σουέζ. Τις επόμενες μέρες η αστυνομία και ο στρατός ανέλαβαν τη φύλαξη των δημοσίων κτιρίων, επιτιθέμενοι στους εργάτες με χημικά, στέλνοντας άλλους στο νοσοκομείο και συλλαμβάνοντας 6 συνδικαλιστές. Εκατοντάδες εργαζόμενοι από άλλους κλάδους και δεκάδες απλοί πολίτες συμμετέχουν στις διαδηλώσεις των εργαζομένων στην Ceramica Cleopatra σε ένδειξη αλληλεγγύης. Το Σουέζ, με τη δική του μαχητική παράδοση ιδιαίτερα τις μέρες της επανάστασης, είναι κοντά σε μια γενική απεργία.

Στην κινητοποίηση κυριαρχεί το σύνθημα για «επανεθνικοποίηση». Είναι ένα αίτημα που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στις εργατικές διαδηλώσεις, καθώς οι Αιγύπτιοι καπιταλιστές έχουν κάνει μόδα τα λοκ-άουτ απέναντι στις εργατικές διεκδικήσεις...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία