Μια βδομάδα πλούσια σε συζητήσεις και όχι μόνο

Πρόγραμμα του camping νεολαίας της ΔΕΑ

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Χρήστος Σταυρακάκης

Το ερχόμενο Σάββατο 28/07 ξεκινάει το camping νεολαίας της ΔΕΑ στο Γύθειο, με την καθιερωμένη εναρκτήρια συνέλευση το απόγευμα, στην οποία συζητάμε για το πώς θα οργανώσουμε την επόμενη εβδομάδα συλλογικά, ποιο θα είναι το πρόγραμμα των συζητήσεων, των προβολών κτλ. Η πρώτη μέρα του camping μας θα κλείσει με προβολή ταινίας. 
Την Κυριακή 29/07 στις 12 μ., θα γίνει η πρώτη πολιτική συζήτηση με κέντρο τον «Αριστερισμό» του Λένιν. Πρόκειται για ένα από τα πιο σπουδαία πολιτικά κείμενα του Λένιν που, μαζί με το «Κράτος και Επανάσταση», συνοψίζουν την «κληρονομιά» του ’17, χτίζοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη σοβαρών, μαζικών, πραγματικά επαναστατικών κομουνιστικών κομμάτων. Ο «Αριστερισμός» είναι ένα κείμενο του Λένιν που «ταιριάζει» περισσότερο στις συνθήκες που σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς διεθνώς, συνθήκες μιας παρατεταμένης κρίσης του συστήματος και άγριας επίθεσης του κεφαλαίου ενάντια στα πιο στοιχειώδη δικαιώματα της τάξης μας, αλλά και κρίσης και υποχώρησης των οργανωμένων δυνάμεων της επαναστατικής Αριστεράς. Το απόγευμα της ίδιας μέρας το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεατρικό παιχνίδι, ενώ το βράδυ θα υπάρχει προβολή ταινίας. 
Τη Δευτέρα 30/07 στις 12 μ., θα γίνει το πρώτο μέρος της συζήτησης για την ιστορία της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς, μια συζήτηση προσανατολισμένη στις πολιτικές ανάγκες του σήμερα. Παίρνοντας όμως υπόψη την πολιτική πείρα από τις μάχες πολλών ετών και ερμηνεύοντας τις αλλαγές στην οργάνωσή μας ακριβώς μέσα από αυτή την πείρα. Γιατί οι οργανώσεις που δρουν και παίρνουν ευθύνες είναι ζωντανοί πολιτικοί οργανισμοί και όχι κλειστά μαυσωλεία που περιμένουν –κάποτε…–  να αυξηθεί η προσέλευση πιστών. Θα συζητήσουμε για μάχες, για νίκες, για ελπίδες, για διαψεύσεις από το παρελθόν που βαραίνουν ακόμα στο σήμερα. Θα συζητήσουμε, όμως, κυρίως για την επιμονή στο στόχο του χτισίματος μιας μαζικής ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Στις 9.30 μμ, η Αντισεξιστική Ομάδα της ΔΕΑ οργανώνει ένα πειραματικό εργαστήριο σκέψης και συζήτησης, παρακολουθώντας βιντεάκια και φωτογραφίες για το κίνημα γυναικών στην Ισπανία μέσα από μια διαδραστική διαδικασία. 
Την Τρίτη 31/07 στις 6 μμ, θα γίνει πολιτική συζήτηση με θέμα «Διαθεματικότητα και σεξισμός». Αντλώντας θεωρητικά εργαλεία από τη μαρξιστική και φεμινιστική θεωρία συζητάμε για τις πολλαπλές καταπιέσεις που δημιουργεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και για την έννοια της διαθεματικότητας που έχει τις ρίζες της στο κίνημα του μαύρου φεμινισμού στην Αμερική. 
Την Τετάρτη 01/08 στις 12 μ., θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για την ιστορία της ΔΕΑ με το δεύτερο μέρος, ενώ το απόγευμα θα γίνει το δεύτερο θεατρικό παιχνίδι του camping. To βράδυ στις 8.30 μμ, θα προβληθεί ταινία από τη μεγάλη διεθνή διαδήλωση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στη Γένοβα το 2001. 
Την  Πέμπτη 02/08 το πρωί, θα γίνει η πρώτη φοιτητική συνέλευση, με θέμα την όξυνση της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά και τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που χρειάζεται να πάρει η φοιτητική Αριστερά, ώστε να ζωντανέψει ξανά την πολιτική συζήτηση και τις αντιστάσεις μέσα στις σχολές. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 6 μμ, θα γίνει η συνέλευση της Αντισεξιστικής Ομάδας, όπου θα συζητηθεί ο απολογισμός του πρώτου χρόνου της λειτουργίας της ομάδας, αλλά και οι πρωτοβουλίες της επόμενης χρονιάς. 
Την Παρασκευή 03/08 το πρωί, θα γίνει η δεύτερη φοιτητική συνέλευση με θέμα το ρόλο του πανεπιστημίου και τους θεσμούς του φοιτητικού κινήματος. Το απόγευμα θα γίνει άλλο ένα θεατρικό παιχνίδι, ενώ η ημέρα θα κλείσει με ένα εργαστήριο για το κίνημα αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη στη Δύση. Καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις διαμορφώνουν τους όρους παντοδυναμίας του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους, είναι κεντρικός ο ρόλος των κινημάτων στις χώρες της Δύσης να πιέσουν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, ώστε να διευκολύνουν τα αδέρφια μας που αγωνίζονται εκεί. Και είναι αυτό που «περνά από το χέρι μας». 
Την τελευταία μέρα του camping, το Σάββατο 04/08 στις 12 μ., θα συζητήσουμε για τον αγώνα των Παλαιστινίων εδώ και 70 ολόκληρα χρόνια, γιατί «δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη». Θα συζητήσουμε για την ιστορία της Παλαιστίνης και της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ, τις ιδέες και την πρακτική του σιωνισμού,  ως αναγκαίο εφόδιο για να εξηγήσει κανείς τη θέση άνευ όρων υποστήριξης στο δίκιο των Παλαιστινίων. Συζητώντας για την Παλαιστίνη, συζητάμε για τον ιμπεριαλισμό, για τον αραβικό κόσμο, για την ιστορία και τη σημασία μιας ολόκληρης περιοχής. Το βράδυ, το camping μας θα ολοκληρωθεί με ένα μεγάλο γλέντι, μετά από μία εβδομάδα συλλογικών διακοπών, πλούσια σε συζητήσεις, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία