Φύλλο Νο 413 (25 Ιούλη 2018)

Ο  Τσίπρας και ο Καμμένος ετοιμάζονται για τις φιέστες εορτασμού του «τέλους των μνημονίων», προσπαθώντας να μας κάνουν να ξεχάσουμε τη συμφωνία τους με την τρόικα για την απαραβίαστη συνέχεια των μνημονιακών πολιτικών μέχρι το… 2060.

Πίσω από τα «live your myth in Greece» και τις ωραίες φωτογραφίες πολυτελών ξενοδοχείων, εστιατορίων και μπαρ που πλασάρει το Υπουργείο Τουρισμού και οι επιχειρηματίες για να προσελκύσουν τουρίστες, κρύβεται ένας άλλος κόσμος. Ένας κόσμος που δεν «ζει το μύθο του», αλλά βιώνει την απόλυτη εκμετάλλευση μέσα στο πλαίσιο της «τουριστικής ανάπτυξης», «της εκτόξευσης της κερδοφορίας» και «της αύξησης των εσόδων».

Η πρόσφατη εξάπλωση της Airbnb βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων έχει ήδη αποτυπωθεί στον Τύπο, έχει αποτελέσει αντικείμενο θεσμικής ρύθμισης και έχει απασχολήσει και την πλευρά των κινημάτων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Amazon:
Μια τριήμερη απεργία στην αποθήκη της Amazon στη Μαδρίτη έδειξε το δρόμο για την πάλη των «αόρατων» εργαζομένων ενάντια στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Τζεφ Μπέζος. Δεν ήταν η πρώτη απεργία στα «κάτεργα» του πολυεθνικού κολοσσού της «νέας οικονομίας». Αλλά οι εργαζόμενοι ζήτησαν διεθνή στήριξη και βρήκαν κυρίως από τους εργαζόμενους στην Amazon στη Γερμανία, αλλά και στην Πολωνία. Τον περασμένο Νοέμβρη είχαν γίνει ταυτόχρονες απεργίες σε Γερμανια-Γαλλία-Ιταλία. Μέσα σε αυτούς τους αγώνες, σε έναν πολύ σκληρό χώρο, ωριμάζει η ιδέα για «πανευρωπαϊκή απεργία», αλλά και γενικότερα για την ανάγκη «διεθνοποίησης» της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ως απάντηση στην ισχύ της πολυεθνικής εταιρίας να αξιοποιεί το παγκόσμιο δίκτυό της στον ανταγωνισμό, αλλά και ενάντια στους εργαζόμενους-απεργούς…

Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θα συμπυκνωθεί το σύνολο της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου που εκπροσωπεί, του ΝΑΤΟ και των μεγαλύτερων εκπροσώπων της ιμπεριαλιστικής μηχανής της Αμερικής.