Και όμως γυρίζει

Amazon:
Μια τριήμερη απεργία στην αποθήκη της Amazon στη Μαδρίτη έδειξε το δρόμο για την πάλη των «αόρατων» εργαζομένων ενάντια στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, τον Τζεφ Μπέζος. Δεν ήταν η πρώτη απεργία στα «κάτεργα» του πολυεθνικού κολοσσού της «νέας οικονομίας». Αλλά οι εργαζόμενοι ζήτησαν διεθνή στήριξη και βρήκαν κυρίως από τους εργαζόμενους στην Amazon στη Γερμανία, αλλά και στην Πολωνία. Τον περασμένο Νοέμβρη είχαν γίνει ταυτόχρονες απεργίες σε Γερμανια-Γαλλία-Ιταλία. Μέσα σε αυτούς τους αγώνες, σε έναν πολύ σκληρό χώρο, ωριμάζει η ιδέα για «πανευρωπαϊκή απεργία», αλλά και γενικότερα για την ανάγκη «διεθνοποίησης» της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ως απάντηση στην ισχύ της πολυεθνικής εταιρίας να αξιοποιεί το παγκόσμιο δίκτυό της στον ανταγωνισμό, αλλά και ενάντια στους εργαζόμενους-απεργούς…

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Αϊτή
Μετά τη μείωση της επιδότησης στα καύσιμα που επέβαλε το ΔΝΤ, η κυβέρνηση της Αϊτής εξήγγειλε αυξήσεις στις τιμές τους έως και 50%. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για το λαό στο πολύπαθο νησί, η τραγωδία του οποίου και τα διαρκή ιμπεριαλιστικά εγκλήματα εναντίον του θυμίζουν «διαρκή εκδίκηση», γιατί είχε κάποτε το θράσος να εξεγερθεί και να γίνει το πρώτο ανεξάρτητο κράτος μαύρων πρώην σκλάβων στον κόσμο. Αυτή η κληρονομιά δεν έχει πάει όμως χαμένη: Μια εξέγερση με τουλάχιστον 7 νεκρούς, στη διάρκεια της οποίας τα ρεπορτάζ μιλούσαν για «διαδηλωτές να ελέγχουν σχεδόν όλη τη χώρα», πρώτα ακύρωσε το μέτρο και στη συνέχεια υποχρέωσε και τον πρωθυπουργό σε παραίτηση…

 

Ιράκ
Η εκλογική επιτυχία του Μοκτάντα Αλ Σαντρ στις εκλογές στο Ιράκ, με ένα «κοινωνικό» πρόγραμμα ενάντια και στις φιλοαμερικανικές και στις φιλοϊρανικές ελίτ, ήταν το προμήνυμα. Ξεκινώντας από τη Βασόρα, επί δύο εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαδηλώνουν σε μια σειρά πόλεις, κυρίως στον πετρελαιοπαραγωγό, αλλά φτωχό νότο, με επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια και γραφεία κομμάτων, αποκλεισμούς δρόμων και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής (τουλάχιστον 8 νεκροί διαδηλωτές). Τα αιτήματα αντανακλούν την «κοινωνική ατζέντα» (ρεύμα, νερό, θέσεις εργασίας) και δημιουργούν ελπίδα να αναγεννηθεί ο «φοίνικας» της κοινωνικής διαμαρτυρίας στον αραβικό κόσμο, στη χώρα-σύμβολο της «στάχτης» του πολέμου και της θρησκευτικής βίας που ρήμαξε την περιοχή…

 

 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία