Μια κερδισμένη μάχη στο Δήμο Αλίμου

Φωτογραφία

Stop στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των Δήμων

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Θοδωρής Πατσατζής

Μια πρώτη προσπάθεια να ιδιωτικοποιηθεί η καθαριότητα του Δήμου Αλίμου έμεινε στα χαρτιά, μετά τη συντονισμένη προσπάθεια που έκαναν οι εργαζόμενοι. Ο δήμαρχος Αλίμου Αν. Κονδύλης είχε προγραμματίσει τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη δημοτικό συμβούλιο. Σε αυτό ετοιμαζόταν να πάρει απόφαση για ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας παρουσιάζοντάς την ως «ενίσχυση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος με υπηρεσίες αναδόχου δημόσιας σύμβασης»...
Πραγματικά ευφυής η έμπνευση της δημοτικής αρχής, αλλά όχι αρκετά για να παραπλανήσει τους εργαζόμενους στο δήμο Αλίμου και γενικότερα στον κλάδο. Καθώς ο ανάδοχος που θα ενίσχυε τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος δεν θα ήταν κάτι άλλο από εργολαβική εταιρεία. Και μάλιστα για ένα έργο που ως τώρα το εκτελούσαν απρόσκοπτα οι υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι του δήμου.
Η δημοτική αρχή είχε δεσμευθεί αρχικά ότι δεν πρόκειται να προβεί σε τέτοια ενέργεια (στις 17/1 μετά από κινητοποίηση μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ και εργαζομένων και μελών του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου). Όμως απέφευγε από τότε να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και να συζητήσει το ζήτημα. Και αφού ορίζεται ως θέμα της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου η Δευτέρα 5 Φλεβάρη, μόνο τότε αποφάσισε υποτίθεται να δεχθεί τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ και οι εργαζόμενοι του δήμου αποδέχθηκαν τη συνάντηση καλώντας όμως και Παναττική στάση εργασίας την ίδια μέρα από την έναρξη του ωραρίου ως τις 10 το πρωί και συγκέντρωση το απόγευμα στον Άλιμο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Είχε προηγηθεί το Σαββατοκύριακο 3 και 4/2 αποχή όλων των εργαζομένων από την υπερεργασία του Σαββατοκύριακου. Οι εργαζόμενοι του Δήμου Αλίμου το πρωί της Δευτέρας 5/2 αποφάσισαν να διευρύνουν την 4ωρη στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ καλώντας σε στάση εργασίας εκτός από αυτήν της ΠΟΕ-ΟΤΑ και από 10-14.00
Αυτή η αποφασιστικότητα των εργαζομένων στο δήμο, αλλά και η προσπάθεια συντονισμού της δράσης τους με την ΠΟΕ-ΟΤΑ έφερε καρπούς. Σε συνδυασμό βέβαια με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης  των εργαζομένων του δήμου Αλίμου να προχωρήσουν και σε νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση αν ο δήμος επιμείνει στη στάση του. Έτσι στη συνάντηση που ακολούθησε με την δημοτική αρχή και εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο δήμαρχος υποχώρησε και απέσυρε το έγγραφο που είχε εξαγριώσει τους εργαζόμενους και το οποίο μιλούσε για παράνομες κινητοποιήσεις και κυρώσεις για όσους εργαζόμενους συμμετείχαν σε αυτές.
Για να υπάρχει έγγραφη δέσμευση η δημοτική αρχή υποχρεώθηκε να βγάλει κοινό δελτίο τύπου με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σε αυτό αναφέρει την αναβολή λήψης απόφασης για το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και την απόφαση για κοινή σύσκεψη με την Ομοσπονδία και τον υπουργό Εσωτερικών στις 9 Φλεβάρη για το θέμα της πρόσληψης προσωπικού, την ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Δήμου. Φυσικά οι εργαζόμενοι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις αλλά πλέον έχουν ένα ισχυρό χαρτί να τις ξαναξεκινήσουν αν η δημοτική αρχή φανεί ασυνεπής.
Η μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών των δήμων είναι μια μάχη που δεν πρέπει να χαθεί. Η πολιτική της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των αιρετών δημάρχων συμβάλει στο να ανοίγουν ταχύτερα τέτοια θέματα. Οι συνδικαλιστές και οι παρατάξεις της Αριστεράς οφείλουν με την ίδια ταχύτητα να κάνουν αυτά τα θέματα υπόθεση όλης της κοινωνίας, καθώς η καθαριότητα και άλλες δημοτικές υπηρεσίες συμβάλλουν καθοριστικά στη ζωή μας.
Ο μόνος τρόπος για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι στους δήμους (εκτός από τις κινητοποιήσεις τους) είναι να στηρίξουμε αιτήματα όπως η άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και η αυξημένη κρατική χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία