Μια κινηματική προσπάθεια στην Ιεράπετρα

Φωτογραφία

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Μαχαιρά, επικεφαλής δημοτικό σύμβουλο της δημοτικής κίνησης Πολίτες εν Δράσει και υποψήφιο δήμαρχο Ιεράπετρας (εξελέγη στην τελευταία ανοιχτή συνέλευση της κίνησης την 1/2)

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.
Στην Ιεράπετρα και το Μακρύ Γιαλό, το 2010, δημιουργήθηκε η δημοτική κίνηση Πολίτες εν Δράσει, ως συλλογικός φορέας έκφρασης και δράσης για τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Στην κίνηση συμμετείχαν πολίτες με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αλλά με κοινή θέληση να αγωνιστούν ενάντια στη μνημονιακή πολιτική, να αναδείξουν μικρά και μεγάλα προβλήματα, μεταφέροντας τα αιτήματα πολιτών και συλλογικών κοινωνικών φορέων στο Δημοτικό Συμβούλιο.
 
Στις δημοτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς η κίνηση εξέλεξε τρεις δημοτικούς συμβούλους, με ένα αξιοσημείωτο ποσοστό (9,3%), ιδιαίτερα σημαντικό για νεοσύστατη προσπάθεια, κόντρα σε ένα τοπικό κατεστημένο που μέχρι τότε φάνταζε κυρίαρχο και που κατέβηκε ενωμένο, έχοντας στη σημαία του τον «Καλλικράτη» και το μνημόνιο.
 
1. Ποια είναι η μέχρι τώρα πορεία της δημοτικής κίνησης Πολίτες εν Δράσει;
Αυτά τα τρία χρόνια, η δημοτική μας κίνηση καθιέρωσε τις συνελεύσεις και ένα ανοιχτό προς την κοινωνία τρόπο λειτουργίας. Οι παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις δημοτικές επιτροπές είχαν ως αποτέλεσμα είτε να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξει, είτε να πετύχουμε την ικανοποίηση αιτημάτων φορέων και ομάδων πολιτών. Στις περισσότερες περιπτώσεις θέσαμε τα αιτήματα στο ΔΣ με συλλογή υπογραφών.
 
Ενδεικτικά να αναφέρω τη μείωση των τελών ύδρευσης-αποχέτευσης, τη συμμετοχή του Δήμου Ιεράπετρας σε προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στα έργα Βιομηχανικών ΑΠΕ με τη διαδικασία Fast Track, την ικανοποίηση αιτημάτων τοπικών διαμερισμάτων που εκκρεμούσαν αδικαιολόγητα για χρόνια.
 
Απέναντι σε ένα σύστημα που είναι στημένο, ώστε να καθιστά τη συμμετοχή στα θεσμικά όργανα πολύ δύσκολη, ανταποκριθήκαμε με τη συλλογική δουλειά. Οι παρεμβάσεις μας δεν ήταν αποτέλεσμα της δράσης τριών δημοτικών συμβούλων, αλλά συλλογικής προσπάθειας που αξιοποιούσε παράλληλα την τεχνική γνώση ειδικών, τις προτάσεις και τα αιτήματα σωματείων, συλλόγων κ.ο.κ.
 
Ως κίνηση δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον αγώνα για τις δημοκρατικές ελευθερίες και ενάντια στη φασιστική απειλή. Αναδείξαμε σε πανελλαδικό επίπεδο το θέμα της συλλογής στοιχείων παιδιών αλλοδαπών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μετά από αίτημα της Χρυσής Αυγής. Ο Δήμος Ιεράπετρας ήταν ο πρώτος δήμος στη χώρα που αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα του υπουργείου. Πετύχαμε την ομόφωνη απόφαση καταδίκης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα καθώς και το να δοθεί το όνομά του σε δρόμο της πόλης.
 
Σήμερα, έχοντας την εμπειρία τριών ετών στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις δημοτικές επιτροπές, αλλά και τη σταθερή συμμετοχή μας στα κινήματα και σε δράσεις αλληλεγγύης, είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε το Δήμο Ιεράπετρας, επιδιώκοντας μια τεράστια ανατροπή στα τοπικά πράγματα προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
 
2. Στην πόλη της Ιεράπετρας, αλλά και γενικότερα στο νομό Λασιθίου, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αξιοσημείωτη άνοδος των κοινωνικών αγώνων, με μεγάλες κινητοποιήσεις και τη συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων. Για παράδειγμα, οι μάχες για την υπεράσπιση νοσοκομείων και δημόσιων υπηρεσιών, για περιβαλλοντικά ζητήματα κ.ά. Ποια είναι η σχέση της κίνησης με αυτά τα κινήματα;
Ο δήμος μας, τα τελευταία τρία χρόνια, γνώρισε τη σχεδόν πλήρη αποψίλωση υπηρεσιών και δομών που λειτουργούσαν στην περιοχή για δεκαετίες (Μαθητική Εστία, Εφορία, Πειραματικός Σταθμός ΕΘΙΑΓΕ, Γραφείο Αλλοδαπών, Υποκατάστημα ΟΤΕ, Λιμεναρχείο κ.ά.). Σίγουρα η απόπειρα κλεισίματος του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, ήδη από το 2010, συνεχίζει να αποτελεί τη «μητέρα των μαχών» για την τοπική κοινωνία. Το κίνημα που αναπτύχθηκε αυτά τα χρόνια για την υπεράσπισή του και συνολικότερα για τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία, με δεκάδες μαζικότατες και μαχητικές κινητοποιήσεις, αρκετές εκ των οποίων στο Ηράκλειο, είναι πρωτόγνωρο για τα τοπικά δεδομένα και όχι μόνο.
 
Σίγουρα σταθμός του κινήματος ήταν η 16ήμερη κατάληψη του Δημαρχείου Ιεράπετρας τον Μάη του 2011 και η δίωξη που πραγματοποιήθηκε έπειτα από καταγγελία του νυν δημάρχου. Ακολούθησε δίκη, στην οποία αθωωθήκαμε πανηγυρικά και οι 14 συνολικά κατηγορούμενοι, εκ των οποίων δύο δημοτικοί σύμβουλοι της κίνησής μας.
 
Όλα αυτά τα χρόνια συμμετείχαμε ως κίνηση σε όλες τις κινηματικές δράσεις ενάντια στη μνημονιακή-νεοφιλελεύθερη πολιτική, στο κίνημα για το νοσοκομείο μας, στο Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ, σε δράσεις αλληλεγγύης, χτίζοντας συντροφικούς δεσμούς που μόνο στον κοινό και δίκαιο αγώνα μπορούν να σφυρηλατηθούν.
 
3. Ποιες από αυτές τις διεκδικήσεις έχουν γίνει τμήμα του προγραμματικού λόγου της δημοτικής παράταξης και ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μιας δημοτικής αρχής στην εποχή της άγριας λιτότητας και του «Καλλικράτη»;
Όλο το διάστημα της συμμετοχής μας στο δημοτικό συμβούλιο, μεθοδικά καταγράψαμε προβλήματα και προτάσεις. Αξιοποιώντας αυτή την πολύτιμη εμπειρία, συστήσαμε από το Νοέμβρη του 2013 ομάδες εργασίας ανά θεματική ενότητα για την κατάρτιση ενός προγράμματος για το Δήμο Ιεράπετρας που να είναι εμπεριστατωμένο και ρεαλιστικό με όρους κοινωνικών αναγκών. Κύριοι άξονες είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η στήριξη του πρωτογενή τομέα (αγροτική παραγωγή, αλιεία, κτηνοτροφία), του εναλλακτικού-φυσιολατρικού τουρισμού, αλλά και ο πολιτισμός –απαραίτητος όρος και προϋπόθεση για τον αγώνα μας.
 
Βασικό στοιχείο είναι η δημιουργία και στήριξη αμεσοδημοκρατικών θεσμών, που θα διεγείρουν, θα κινητοποιούν, θα προωθούν τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Στόχος μας είναι ο Δήμος Ιεράπετρας να είναι εξωστρεφής, διεκδικητικός, στην υπηρεσία των κινημάτων και των πρωτοβουλιών πολιτών. Να συσπειρώνει την τοπική κοινωνία στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων για Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
 
4. Τι θα γίνει στις εκλογές;
Το Μάη του 2014 θα προκύψει ένα νέο σκηνικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός μετώπου, με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, για μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση στην ΤΑ και τη διεκδίκηση των πόρων που σήμερα έχουμε στερηθεί. Η ΤΑ συνολικά πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που καταργεί εργασιακά, κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα, εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και καταστρέφει το περιβάλλον.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία