Φύλλο Νο 306 (12 Φλεβάρη 2014)

Βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές και οι Σαμαράς-Βενιζέλος συζητούν την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεν θα μπορούσε να περιγραφεί καλύτερα το αδιέξοδο της συγκυβέρνησης, η αδυναμία της ΝΔ, αλλά και η διαλυτική κρίση της σοσιαλδημοκρατίας, του άλλοτε κραταιού χώρου που διασφάλιζε ομαλές διεξόδους για το καθεστώς. Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνεται πλέον σε όλες τις δημοσκοπήσεις και κυρίως στην εκλογική δυναμική που διαβλέπουν όλοι οι δημοσκόποι.

Ο Χριστοφοράκος και ο Καράβελας είναι ελεύθεροι και διασκεδάζουν στη Γερμανία ή σε άλλες εξωτικές χώρες, χάρη στην εγκληματική αμέλεια της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετα, η ίδια κυβέρνηση έσπευσε να συλλάβει το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους του Ωρωπού που αντιστάθηκαν -όπως όφειλαν- στην εξωφρενική αύξηση της τιμής των διοδίων. Μπράβο, πάλι, Δένδια…

Ο ι δύο πρόσφατοι σεισμοί, 6 και 5,7 Ρίχτερ, και οι εκατοντάδες μετασεισμοί στην Παλική Κεφαλονιάς προκάλεσαν ζημιές σε 9 από τα 53 σχολεία στο νησί, σε δημόσια κτίρια στο Ληξούρι, όπως το δημαρχείο, το γηροκομείο, το μουσείο κ.ά, και σε 1.700, από τα 3.000 σπίτια που ελέγχθηκαν μέχρι στιγμής, καθιστώντας τα μη κατοικήσιμα.

Οι συζητήσεις μεταξύ του Κύπριου δεξιού προέδρου Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο δεξιό ηγέτη (πρόεδρο που δεν αναγνωρίζεται ως τέτοιος από τις περισσότερες χώρες) Ντ. Έρογλου άνοιξαν πάλι τη συζήτηση για το Κυπριακό.

Συνέντευξη για την απεργία της CocaCola-3Ε με τον οργανωτικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων (ΠΟΕΕΠ) Αριστοτέλη Μερκενίδη και τον οργανωτικό γραμματέα του σωματείου της Coca Cola-3Ε Κώστα Τοσίδη.

Την πραγματοποίηση 24ωρης ή 48ωρης απεργίας, στο δεύτερο δεκαήμερο του Μάρτη, με πιθανότερη ημερομηνία την Τετάρτη 12 Μάρτη, αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της ΑΔΕΔΥ.

Σε Γενική Συνέλευση προχωράει το Σάββατο, 22 Φλεβάρη, το Συνδικάτο Εργαζομένων Εταιρειών Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΣΕΕ-ΔΑΑ).

Συναυλία στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ πραγματοποιείται την Πέμπτη, 13 Φλεβάρη, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Περιστερίου.

Σε διαθεσιμότητα βγάζει η Χαλυβουργική τους 200 από τους 250 εργαζομένους της, από τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου.

Σε ομαδικές απολύσεις προχωράει στο αεροδρόμιο η εταιρεία Swissport.

Εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μαζί με το συντονιστικό των υπό διαθεσιμότητα συναδέλφων τους, εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και δάσκαλοι, δώσανε δυναμικό παρών στη συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), που καλούσαν η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας της, αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ-ΟΤΑ) με 4ωρη στάση εργασίας, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) με 3ωρη στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού με 4ωρη στάση εργασίας.

...τα νοσοκομεία μας, τα σχολεία μας, τους μισθούς μας, τις συντάξεις μας, τα δικαιώματά μας, τη δουλειά μας, τις γειτονιές μας

Η κινητοποίηση του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης ήταν ομολογουμένως μια μεγάλη επιτυχία. Δεν είναι μόνο το πλήθος κόσμου που συμμετείχε και έφτασε τα 400 άτομα. Είναι και το ότι στην κινητοποίηση συμμετείχε ένα μεγάλο φάσμα φορέων και σωματείων.

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Μαχαιρά, επικεφαλής δημοτικό σύμβουλο της δημοτικής κίνησης Πολίτες εν Δράσει και υποψήφιο δήμαρχο Ιεράπετρας (εξελέγη στην τελευταία ανοιχτή συνέλευση της κίνησης την 1/2)

Με τη συνήθη πρακτική της τροπολογίας Παρασκευή βράδυ, η κυβέρνηση θέλει να αφαιρέσει το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στις δημοτικές εκλογές από ομογενείς και νόμιμα διαμένοντες αλλοδαπούς τρίτων χωρών. Μπροστά στη στασιμότητα των ποσοστών της, η ΝΔ προσπαθεί να επαναπατρίσει συντηρητικές ψήφους από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Σ τις αρχές Φλεβάρη, 14 δήμαρχοι εξήγγειλαν τη δημιουργία Κέντρων Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ υγείας) στους δήμους τους για προσυμπτωματικό έλεγχο των δημοτών. Με πρωτοβουλία του δημάρχου Μαρουσιού –και προέδρου του ΙΣΑ– Γιώργου Πατούλη, δόθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου εξηγήθηκε το πόσο «πρωτοποριακό» και «χρήσιμο» θα είναι αυτό το έργο για τους δημότες.

Τ ο να αποτελεί για τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο ευσεβή πόθο, είναι απολύτως κατανοητό. Το να γίνεται όμως «στόχος» για την Αριστερά και μάλιστα τμήμα αναντικατάστατο της πολιτικής της πρότασης, αυτό συνιστά ένα ιστορικό, πολιτικό και οικονομικό οξύμωρο σχήμα πρώτου μεγέθους. Ο λόγος για «ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα», που -με ευθύνη κεντρικών στελεχών του*- παρουσιάζεται ως βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την εξέγερση του καλοκαιριού του 2013 στη Βραζιλία, ακυρώθηκαν οι αυξήσεις στις τιμές των συγκοινωνιών.

Το «λευκό κύμα», όπως ονομάζεται το κίνημα υπεράσπισης της δημόσιας υγείας στην Ισπανία, έδειξε πως μαζικοί παρατεταμένοι αγώνες μπορούν να πετύχουν και νίκες.

Η απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να καταργήσει το νόμο του 2010, που επέτρεπε τις αμβλώσεις ως την 14η εβδομάδα της κύησης, έχει προκαλέσει μαζικές κινητοποιήσεις γυναικών που στρέφονται κατά της κυβέρνησης και της Καθολικής Εκκλησίας και υπέρ της ελευθερίας τους στην επιλογή.

Η  21η Μάρτη είναι η παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού. Κηρύχτηκε από τον ΟΗΕ ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων το 1966 σε ανάμνηση της 21ης Μαρτίου του 1960, όταν η αστυνομία της ρατσιστικής Νότιας Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ και δολοφόνησε 70 ανθρώπους. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα.

Ο Κασιδιάρης και οι παρατρεχάμενοί του, πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προσπάθησαν να διανείμουν τρόφιμα στην Κεφαλονιά, αλλά ελάχιστοι τους πλησίασαν. Οι περισσότεροι τον έδιωχναν, λέγοντάς του ότι δεν θέλουν τρόφιμα από αυτόν. Τα πιο πολλά όμως τα άκουσε, όταν πήγε στο Γηροκομείο Ληξουρίου, που στεγάζεται στο κλειστό γυμναστήριο. Και όπου φύγει φύγει!