Το υπουργείο Εσωτερικών υλοποίησε την απόφαση του ΣτΕ, που έθετε ζήτημα αντισυνταγματικότητας διατάξεων του λεγόμενου «νόμου Ραγκούση».
Ημερ.Δημοσίευσης
Έτσι οι νόμιμα διαμένοντες μετανάστες δεν μπορούν πια να συμμετέχουν στα κοινά της τοπικής αυτοδιοίκησης, διότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από το Σύνταγμα μόνο για τους Έλληνες. Το ίδιο δικαίωμα παύει να ισχύει ακόμα και για υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία).
Στην ίδια απόφαση του ΣτΕ (460/2013) περιλαμβανόταν και η αρνητική κρίση σχετικά με την απονομή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, λόγω της γέννησής τους ή της φοίτησής τους επί εξαετία σε σχολείο στην Ελλάδα. Οι φασίσουζες ιδέες για το δίκαιο του αίματος και της «απειλής του ελληνικού έθνους» από «ξένους εισβολείς» είναι πλέον κριτήριο και για το δικαίωμα ψήφου.
Η ρύθμιση αυτή είναι το τελευταίο αντιδραστικό δείγμα μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης που βαθαίνει συνεχώς το λεγόμενο «θεσμικό ρατσισμό». Δεν είναι τυχαίο ότι το Φεβρουάριο του 2013 βουλευτές της ΝΔ είχαν καταθέσει ερώτηση στη βουλή, ζητώντας ακόμα και επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, σε όσους δήμους διαπιστωθεί ότι κρίθηκε το αποτέλεσμα από τη συμμετοχή αλλοδαπών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010! Οι κατά Δένδια «κακής ποιότητας» μετανάστες όχι μόνο δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά ούτε καν να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν τους εκπροσώπους τους στο δήμο όπου κατοικούν.
Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται ως φυσικό επακόλουθο μιας απάνθρωπης και δολοφονικής κρατικής πολιτικής: επαναπροωθήσεις προσφύγων που καταλήγουν σε πνιγμούς, στρατόπεδα συγκέντρωσης, πογκρόμ στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής στα σύνορα.
Η κυβέρνηση Σαμαρά υιοθετεί ανοιχτά την ατζέντα της Χρυσής Αυγής, επιχειρώντας να διχάσει και να αποπροσανατολίσει την κοινωνική πλειοψηφία που υποφέρει από τα εξοντωτικά μέτρα λιτότητας, καταφεύγοντας στο χαρτί του ρατσισμού, ως βασικό στοιχείο της ρητορικής και της πρακτικής της.
Η νέα πρόκληση του Μιχελάκη, με τη σύμφωνη γνώμη και του ΠΑΣΟΚ που είχε εισάγει τη ρύθμιση επί κυβέρνησης Παπανδρέου, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από το αντιρατσιστικό κίνημα και την Αριστερά, που παλεύουν εδώ και χρόνια για ίσα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Συγχρόνως, τα αυτοδιοικητικά σχήματα και οι υποψήφιοι δήμαρχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένοι να προτάξουν στο πρόγραμμά τους την κατάργηση της ρατσιστικής διάταξης και αιτήματα όπως: ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα και δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες.