Ο ι δύο πρόσφατοι σεισμοί, 6 και 5,7 Ρίχτερ, και οι εκατοντάδες μετασεισμοί στην Παλική Κεφαλονιάς προκάλεσαν ζημιές σε 9 από τα 53 σχολεία στο νησί, σε δημόσια κτίρια στο Ληξούρι, όπως το δημαρχείο, το γηροκομείο, το μουσείο κ.ά, και σε 1.700, από τα 3.000 σπίτια που ελέγχθηκαν μέχρι στιγμής, καθιστώντας τα μη κατοικήσιμα.
Φωτογραφία
Ημερ.Δημοσίευσης
Ρωγμές καθιζήσεις και κατολισθήσεις έχουν κάνει δυσπρόσιτο το οδικό δίκτυο Αργοστολίου-Ληξουρίου και πολλούς επαρχιακούς δρόμους. Ρωγμές υπάρχουν και στα δύο λιμάνια Αργοστολίου και Ληξουρίου, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο δίκτυο υδροδότησης.
Δυο βδομάδες μετά, παρά τη διαφημιζόμενη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, με τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και το μισό υπουργικό συμβούλιο να πηγαινοέρχονται στο νησί, συσκέψεις και παρασυσκέψεις και εξαγγελία μέτρων, η κατάσταση στο νησί παραμένει τραγική.
Χιλιάδες άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά στο δρόμο, με καράβια που πάνε κι έρχονται, αλλά δεν μπορούν να δέσουν στο κατεστραμμένο λιμάνι, σκηνές χωρίς πάτο στήθηκαν στο γρασίδι, και ηλικιωμένοι κοιμούνται σε στρώματα στο κλειστό γυμναστήριο. Το νερό της Παλικής έχει κριθεί ακατάλληλο κι ο δήμος μοιράζει ένα μπουκάλι ανά άτομο!
Κάποια κοντέινερ έφτασαν στο νησί προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, αλλά, σύμφωνα με τον γγ δημοσίων έργων, υπάρχει προβληματισμός για τη χρησιμοποίησή τους ως προσωρινά καταλύματα για τους άστεγους, αφού η δημιουργία καταυλισμών θα προκαλέσει… προβλήματα στον τουρισμό.
Συνέπειες
Ο σεισμός στην Κεφαλονιά καταγράφει με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής. Σε μια από τις σεισμογόνους περιοχές, οι μεγαλύτερες και σοβαρότερες καταστροφές αφορούσαν δημόσια κτίρια και υποδομές, ενώ στις λαϊκές κατοικίες Ληξουρίου τα περισσότερα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει διαλύσει τις κεντρικές υπηρεσίες Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, βάζοντας σε διαθεσιμότητα το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό τους, σύμφωνα με τις τροϊκανές επιταγές για μείωση του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι έλεγχοι και άρα και τα όποια έργα αποκατάστασης.
Από την άλλη, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αρχικά θέλησε να πείσει ότι δεν συνέβη τίποτα («η Κεφαλονιά άντεξε», συμβουλές μέσω ΜΜΕ να μην τρομάξουν οι τουρίστες, «τα ξενοδοχεία δεν έχουν κανένα πρόβλημα»), αλλά και να χρησιμοποιήσει το σεισμό για να προωθήσει το κλείσιμο του νοσοκομείου Ληξουρίου, που αποτράπηκε έπειτα από την άμεση κινητοποίηση των κατοίκων.
Χρειάστηκε να γίνει ο δεύτερος μεγάλος σεισμός, ώστε η κυβέρνηση -προκειμένου να κατευνάσει την αγανάκτηση του κόσμου- να εξαγγείλει μέτρα, όπως παράταση εξόφλησης οφειλών σε δημόσιο και τράπεζες, αναστολή εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία, επιδότηση ενοικίου και κρατική επιχορήγηση για την επιδιόρθωση των κτισμάτων. Ωστόσο η υλοποίηση ακόμη κι αυτών των καθυστερημένων μέτρων είναι μετέωρη, ενώ μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση για κήρυξη της Κεφαλονιάς ως σεισμόπληκτης, πράγμα που είχε εξαγγελθεί –πάλι με καθυστέρηση– στις 3 Φεβρουαρίου.
Αριστερά
Οι σεισμοί και οι ακραίες καιρικές συνθήκες είναι φυσικά φαινόμενα, αλλά οι τραγικές συνέπειές τους είναι αποτέλεσμα των κοινωνικών προτεραιοτήτων στον καπιταλισμό. Η Αριστερά, μέσα από την αυτοοργάνωση του κόσμου, πρέπει να απαιτήσει σήμερα την άμεση αποκατάσταση των υποδομών, την οργανωμένη μετεγκατάσταση των σεισμόπληκτων και συνολική κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό, και όχι από δάνεια, για τις επισκευές των σπιτιών. Παραπέρα, χρειάζεται να διεκδικήσουμε τη δημιουργία και την ενίσχυση υπηρεσιών και υποδομών, με κριτήριο την ασφάλεια των ανθρώπων και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.