Μια ΝΑΥΜΑΧΗΑ στη Σαλαμίνα

πολιτική / Σωτήρης Καρνέσης / 29.01.2014

Η κίνηση Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α. (Νέα Αυτοδιοικητική Μαχητική Ανατροπή) είναι το σχήμα που θα στηρίξει η ριζοσπαστική Αριστερά στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Σαλαμίνα.

Αναπτυγμένη μορφή του άρθρου δημοσιεύεται στο Rproject
 
Δεν πρόκειται για μία δημοτική παράταξη που συγκροτήθηκε απλά και μόνο για να παρέμβει στην εκλογική μάχη. Πολύ περισσότερο δεν πρόκειται για έναν εκλογικό συνδυασμό αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων. Η Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α  είναι παιδί της μνημονιακής εποχής, γέννημα-θρέμμα των κοινωνικών αγώνων, των κινημάτων πόλης, των λαϊκών συνελεύσεων και των πλατειών.
 
Συγκροτήθηκε το 2010, λίγο μετά την έναρξη της μνημονιακής  επίθεσης, όταν μια ολιγάριθμη ομάδα αριστερών αγωνιστών χρειάστηκε να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα.
 
Τι κάνεις σε μια πόλη που δεν υπάρχει κίνημα, που δεν γίνονται αγώνες, που η δεξιά και η ακροδεξιά κυριαρχούν σταθερά από τη χούντα και ύστερα και όπου επικρατεί  ο μικροαστικός συντηρητισμός;
 
Πώς παρεμβαίνεις σε ένα νησί όπου το Εργατικό Κέντρο μοιράζει μόνο κουπόνια για κοινωνικό τουρισμό και σε κάθε απεργία δεν μαζεύει ούτε τα μέλη του, που η Αριστερά παρεμβαίνει μόνο στις εκλογές και διοργανώνει μόνο συζητήσεις, που η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων γίνεται με κινήσεις βιτρίνας και κόψιμο κορδέλας;
 
Η απάντηση που δώσαμε ήταν συγκεκριμένη.   [...]
 
Προχωράμε σε εξωστρεφείς δράσεις που στόχο έχουν την επικοινωνία, τη γνωριμία και τη σύνδεση με αυτούς τους ανθρώπους. Παίρνουμε πρωτοβουλίες από τα κάτω, καλούμε κόσμο και οργανώνουμε κινητοποιήσεις με τρόπο που να τονίζει ότι αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε καταστάσεις και να διεκδικήσουμε πράγματα σήμερα, όχι αύριο, χωρίς  να περιμένουμε την όποια εκλογική αναμέτρηση. [...]
 
Πολιτικά η Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α. συσπειρώνει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ, ριζοσπάστες οικολόγους, ανένταχτους αριστερούς, αποχωρήσαντες από την εργατική βάση του ΠΑΣΟΚ, περιβαλλοντιστές μέχρι και αντιεξουσιαστές. 
 
Μέτωπα
Μέτωπα που ανοίξαμε και πρωτοβουλίες που πήραμε: 
 
* Καμπάνια για προσλήψεις γιατρών και αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και μηχανήματα στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας, με εξορμήσεις σε όλο το νησί και συλλογή χιλιάδων υπογραφών.
 
* Κινητοποιήσεις στα πορθμεία Σαλαμίνας-Περάματος και σύγκρουση με το καρτέλ των πλοιοκτητών, με αιτήματα τη μείωση των εισιτηρίων, να χαρακτηριστεί η γραμμή αστική συγκοινωνία, εκπτωτικές κάρτες για τους καθημερινούς επιβάτες και δωρεάν μεταφορά ανέργων, σπουδαστών, φαντάρων.
 
Μεταξύ άλλων προχωρήσαμε σε συμβολική κατάληψη ferry-boat,  πραγματοποιώντας ελεύθερη διέλευση οχημάτων και επιβατών σε δύο δρομολόγια κάτω από τις απειλές του λιμενικού για συλλήψεις. Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο και στη βουλή. Από τον Απρίλιο του 2011 οι τιμές των εισιτηρίων πάγωσαν και οι πλοιοκτήτες δεν έχουν καρπωθεί τις αυξήσεις που έχουν πάρει οι υπόλοιπες ακτοπλοϊκές εταιρίες.
 
* Δράσεις διαρκείας και παρεμβάσεις μαζί με τον Περιβαλλοντικό Όμιλο Σαλαμίνας για να ακυρωθεί κοινή υπουργική απόφαση που επέτρεπε την εγκατάσταση ιχθυοτροφείων και βιομηχανικών μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε όλο το νότιο και νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.  [...]
 
* Αλλεπάλληλες καταλήψεις στο ταμείο του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας και αποκλεισμό του, ώστε οι προσερχόμενοι να μην πληρώνουν το 5ευρο χαράτσι της εισόδου, αλλά ούτε και συμμετοχή στις εξετάσεις.
 
* Κινητοποιήσεις ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ, που επέβαλλαν στον Δήμο Σαλαμίνας να στηρίζει νομικά όσους πολίτες δήλωναν αδυναμία πληρωμής ή εναντίωση στο χαράτσι. Επανασυνδέσεις ρεύματος. [...]
 
Όμως η Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α. δεν λειτουργεί στην απομόνωση του νησιού. Συμμετέχει ενεργά στην Παναττική πρωτοβουλία «Δεν χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν πληρώνουμε». Μέλη της έχουν συμμετάσχει στους  αποκλεισμούς διοδίων σε Αττική και Εθνική Οδό. Έχουν παρευρεθεί στην Κερατέα με κινήσεις αλληλεγγύης και σε αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε Αθήνα και Πειραιά. Συνεργάζεται επίσης με την Ανοιχτή Συνέλευση Περάματος. Όλα αυτά γίνονται με σκοπό τη σύνδεση των κινημάτων, την ανταλλαγή εμπειριών και την ενότητα των κοινωνικών αγώνων, κόντρα στον στείρο τοπικισμό. 
 
Λειτουργεί σε συνελεύσεις όπου και παίρνονται όλες οι αποφάσεις και με συντονιστικό όργανο εκλεγμένο και άμεσα ανακλητό.
 
Για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές έχει εκλέξει τρία μέλη της που την εκπροσωπούν πολιτικά. Στις αρχές Φεβρουαρίου, μετά από ανοιχτή συνέλευση, θα εκλέξει με ψηφοφορία τον/την επικεφαλή υποψήφιο δήμαρχο.