Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Ορισμένες μικρές... δυσκολίες συναντούν το τελευταίο διάστημα οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής στην απόπειρα «απελευθέρωσης» περιοχών από «προδότες» και «λαθρο»-μετανάστες. Αναφέρουμε ενδεικτικά κάποιες: * Στις 26/5, με κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης, 300 διαδηλωτές ματαίωσαν την προγραμματισμένη συγκέντρωση των φασιστών στη Ν.Φιλαδέλφεια με την ευκαιρία της επετείου για την «Άλωση της Πόλης». Η Χρυσή Αυγή, με ανακοίνωσή της, διαμαρτυρήθηκε έντονα στην αστυνομία, που δεν τους έδιωξε, όπως όφειλε...* Στις 29/5/2012 έγινε αντιφασιστικό-αντικατασταλτικό συλλαλητήριο του συλλόγου φοιτητών ΑΣΟΕΕ στην Πατησίων, με τη συμμετοχή περίπου 1.500 ανθρώπων και την ίδια ώρα συνάντηση με 4 επιζώντες του Ολοκαυτώματος, στη Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας. * Την 1/6 έγινε αντιφασιστική πορεία στο Βασιλικό Εύβοιας ως απάντηση στα πογκρόμ των φασιστών σε Πακιστανούς μετανάστες. Στις 25/5 και 1/6 έγιναν βιβλιοπαρουσιάσεις του βιβλίου «Ποτέ Ξανά» από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» στη Θεσσαλονίκη και τη Νίκαια. * Στις 2/6 πραγματοποιήθηκε αντιφασιστική πορεία στην Καλλιθέα με 500 μετανάστες και ντόπιους διαδηλωτές. * Στις 3/6 οργανώθηκε αντιφασιστική συναυλία στη Νίκαια με συμμετοχή εκατοντάδων νεολαίων. * Στο Περιστέρι συγκροτήθηκε Αντιφασιστική Επιτροπή με συμμετοχή πλήθους φορέων και κατοίκων, ενώ στου Ζωγράφου ετοιμάζεται τοπικό αντιφασιστικό φεστιβάλ από φορείς και συλλογικότητες της περιοχής για τα τέλη Ιουνίου.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Τα σημάδια αφύπνισης της κοινωνίας απέναντι στη νεοναζιστική απειλή είναι ενθαρρυντικά, αλλά ο δρόμος για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου αντιφασιστικού μετώπου, που θα ξαναβάλει τους φασίστες στις τρύπες τους, είναι μπροστά μας. Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» θα δώσει όλες τις δυνάμεις της γι’ αυτό το σκοπό.

***

Με αφορμή τις εγκληματικές επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών σε συρμό, οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ έβγαλαν ανακοίνωση:  «Οι εργαζόμενοι των ΗΣΑΠ καταδικάζουμε την εγκληματική αυτή ενέργεια. Είμαστε απέναντι σε κάθε φαινόμενο βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας. Η διεύρυνση της φτώχειας, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και η κοινωνική ερήμωση, που είναι αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών που διαχρονικά εφαρμόστηκαν και εντάθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια, δεν πρέπει να βάλουν σε κίνδυνο κάθε έννοια αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής», σημειώνεται στην ανακοίνωση. «Όσοι αναζητούν πάνω στα κοινωνικά ερείπια, το ιδεολογικό υπόβαθρο, για να δικαιολογήσουν συμπεριφορές φασιστικής βίας και λαϊκισμού, με σκοπό να δηλητηριάσουν την κοινωνία, θα πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι με την καθολική αποδοκιμασία των εργαζομένων, των συνδικάτων και ολόκληρου του Ελληνικού Λαού», καταλήγει.

***

Η αστυνομία, μετά τα αλλεπάλληλα μαχαιρώματα μεταναστών, αναγκάστηκε να προσαγάγει πέντε μέλη της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσά τους η κόρη του Μιχαλολιάκου και οι υποψήφιοι βουλευτές Βουλδής και Παναγιώταρος. Φυσικά, όπως πάντα, μετά από λίγο τους άφησε ελεύθερους καθώς... δεν βρέθηκαν δήθεν αποδεικτικά στοιχεία. Όλως τυχαίως βρέθηκαν δίπλα στο χτυπημένο μετανάστη τα παιδιά! Η Χρυσή Αυγή τα έβαλε με την αστυνομία σε ανακοίνωσή της. Τέτοια αγνωμοσύνη για τα ένστολα αδέλφια τους δεν την περιμέναμε...

***

Στις 6, 7 και 8 Ιουλίου 2012, στο Άλσος Γουδή γίνεται φέτος το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας. Κεντρικό σύνθημα του φεστιβάλ: «Όταν η επίθεση δεν έχει όρια, η αντίσταση δεν γνωρίζει σύνορα!». Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση της συντονιστικής ομάδας του Φεστιβάλ: «Θα συζητήσουμε για την οικονομική κρίση, τη νεοφιλελεύθερη λεηλασία δημόσιων αγαθών και φυσικών πόρων, το κίνημα και την αριστερά στη νέα περίοδο, τους εργατικούς αγώνες και τις προοπτικές τους, την άνοδο της ακροδεξιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θα συναντηθούμε με όσους και όσες ανέπτυξαν αυτοοργανωμένα εγχειρήματα αλληλεγγύης και κάθε λογής αντιστάσεις (λαϊκές συνελεύσεις, συλλογικές κουζίνες, κοινωνικά ιατρεία, δωρεάν μαθήματα κ.λπ.). Τέλος, θα οργανώσουμε τους κοινούς μας αγώνες ενάντια στην καταπίεση των μεταναστών/ριών και των προσφύγων, ενάντια στην καταστρατήγηση των δικαιωμάτων μας, ενάντια στην ανελέητη επίθεση. Το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δεν είναι, λοιπόν, μόνο μια γιορτή, αλλά μια πράξη αντίστασης και έμπρακτης αλληλεγγύης».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία