Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αποχώρησαν από την κοινοβούλιο, όταν μίλησε ο Μιχαλολιάκος. Την αδυναμία όμως της πολιτικής που υποστηρίζει, ανέδειξε με ένα έξυπνο ερώτημά του προς τη Χρυσή Αυγή, ο Μανώλης Γλέζος. Με αφορμή τη μαζική μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης, αναρωτήθηκε: «Θα ήθελα να ξέρω τι θα κάνετε; Θα στείλετε εντολή στους ομοϊδεάτες σας στις άλλες χώρες να τσακίσουν τους Έλληνες;».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

 

***

Στη Βέροια πραγματοποιήθηκε η δίκη των 8 χρυσαυγιτών, οι οποίοι είχαν εισβάλει στο καφενείο του Γ. Βραχνή κι είχαν πετάξει μια σιδερένια καρέκλα στο κεφάλι του θαμώνα Δ. Σαββαΐδη. Το δικαστήριο αθώωσε τους 7 από τους 8 χρυσαυγίτες, επειδή... έλλειπε ένα παράβολο, ενώ καταδίκασε τον Γ.Βραχνή σε ποινή μεγαλύτερη από εκείνη που επέβαλλε στον 8ο χρυσαυγίτη, επειδή... τους έβρισε. Μέσα σ’ όλα αυτά συνυπολογίστε ότι η ποινή είναι μη εφέσιμη. Μήπως το κράτος και το παρακράτος έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση;

***

Στην Καλλιθέα η «Πρωτοβουλία ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Βία» προσπάθησε να οργανώσει μια γιορτή αλληλεγγύης Ελλήνων και μεταναστών. Συνάντησε όμως τη λυσσαλέα αντίδραση του δημάρχου Κ.Ασκούνη, ο οποίος, ενώ αρχικά κάτω από την πίεση του κόσμου δέχτηκε να γίνει η εκδήλωση, μια μέρα πριν, κρατώντας γερά τη ρατσιστική γραμμή του Λοβέρδου και του Χρυσοχοΐδη, πήρε τηλέφωνο την τοπική ΕΛΜΕ για να της «υπενθυμίσει» ότι ο ίδιος δεν θα παράσχει ρεύμα στην πλατεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσπαθήσουμε να βρούμε τελευταία στιγμή γεννήτρια, αλλά λόγω των ανεπαρκών μας ηλεκτρολογικών γνώσεων το ρεύμα κόπηκε. Όμως, το μίνι φεστιβάλ που στήθηκε δεν διακόπηκε, αφού το κύριο ενδιαφέρον του κόσμου πήγε στα φαλάφελ που είχε μαγειρέψει η αιγυπτιακή κοινότητα.

***

Στο διάστημα που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκαν αντιρατσιστικά φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη, όπου μαζεύτηκαν πάνω από 15.000 άνθρωποι, στο Βόλο, όπου συμμετείχε κι ως ομιλητής ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», στα Τρίκαλα, το Λαύριο, την Κοζάνη και βέβαια στην Αθήνα, όπου ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Εμείς από την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» δώσαμε παντού το παρόν. Στο στήσιμο, στην περιφρούρηση, στις συζητήσεις. Στο τραπεζάκι μας γνωρίσαμε πολλούς αντιρατσιστές, που μας είπαν ότι θέλουν να συμμετέχουν μαζί μας στις δράσεις μας. Το αντιρατσιστικό κίνημα, παρά τις πολιτικές της αντίδρασης δεν κάμπτεται και συνεχίζει!

***

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεν άφησε καμία αμφιβολία για την πρόθεσή του να απαγορεύσει την είσοδο Ελλήνων μεταναστών στη Βρετανία, σε περίπτωση κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το θέμα των μεταναστών, ως αποδιοπομπαίων τράγων, δεν είναι μόνο ελληνική εφεύρεση...

***

Η ΕΛΜΕ Χανίων, θέλοντας να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις ρατσιστικές επιθέσεις, που το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν ανησυχητικά, αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς, πήρε την πρωτοβουλία οργάνωσης αντιφασιστικών δράσεων στα σχολεία, μεταξύ των οποίων και επισκέψεις στους τόπους που μαρτύρησαν από τους ναζί. Αυτή η πρωτοβουλία είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι η Χρυσή Αυγή πολλές φορές στρατολογεί μέλη από τα σχολεία. Καθήκον της Αριστεράς είναι η πρωτοβουλία αυτή να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία