Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Ένα αντιεπιστημονικό κείμενο-καταγγελία μιας δασκάλας για το βιβλίο γραμματικής της Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού, στον ιστότοπο ενός συλλόγου εκπαιδευτικών, αναπαράχθηκε με λύσσα από ανθρώπους που έντρομοι διακήρυτταν ότι χάνουμε τη γλώσσα μας, σχολιάστηκε ακόμα και από δημόσια πρόσωπα στα κυρίαρχα μέσα και συνεχίζει να έχει επιρροή ακόμα και σήμερα. Ακόμα και μετά από την παρέμβαση 140 πανεπιστημιακών γλωσσολόγων, που βεβαιώνουν ότι, τα όσα γράφονται στο κείμενο της δασκάλας, είναι ανυπόστατες ανοησίες. Οι εθνικιστικές κορώνες καλά κρατούν. Δική μας δουλειά είναι να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες γλώσσες, ούτε ανώτεροι και κατώτεροι πολιτισμοί.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Αγγλίδα τουρίστρια προσέφυγε στο αστυνομικό τμήμα Αγ. Παντελεήμονα για να δηλώσει την κλοπή του κινητού της τηλεφώνου και αντ’ αυτού έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από αστυνομικούς, που ήταν εκείνη τη στιγμή σε υπηρεσία, μόλις διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη γυναίκα κατάγεται από την Αλβανία. Το γεγονός επιβεβαιώνει για μια φορά ακόμη πως το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα εξακολουθεί να είναι ρατσιστικός θύλακας. Και δεν είναι το μόνο.

***

Ο Πέτρος Καπετανόπουλος, κάτοικος Περιστερίου, το Σάββατο 21/7 βγήκε από το σπίτι του για να διαμαρτυρηθεί σε έναν αστυνομικό, επειδή πατούσε ένα μετανάστη δεμένο με χειροπέδες και πεσμένο στο έδαφος στις 12 το βράδυ. Αποτέλεσμα; Συνελήφθη με τις κατηγορίες της «αντίστασης κατά της αρχής», «απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου» και «ψευδή ανωμοτί κατάθεση». Τη Δευτέρα 23/7, στην Ευελπίδων, η 5η τακτική ανακρίτρια πρόσθεσε επιπλέον την κατηγορία της «απλής συνέργειας σε ληστεία». Το ρατσιστικό περιστατικό και η απόπειρα φίμωσης όσων αντιστέκονται στα ξυλοκοπήματα εναντίον μεταναστών δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Πάνω από εκατό άτομα ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα της κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και ομάδων πολιτών από το Περιστέρι και βρέθηκαν στα δικαστήρια στις 24/7. Ο Πέτρος αφέθηκε ελεύθερος, ενώ στο δικαστήριο, που θα οριστεί σύντομα, εκτός από τους αυτόπτες μάρτυρες θα καταθέσουν για την υπεράσπισή του οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Ιωάννα Γαϊτάνη. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

***

Ένας εργοδότης στο Σταυρωμένο Ρεθύμνου πυροβόλησε έναν μετανάστη εργαζόμενό του από το Πακιστάν, τον Μπασίρ Τζαχανγκίρ, και επιχείρησε να τον κρατήσει κλειδωμένο μέσα σε δωμάτιο για να μην αποκαλύψει το περιστατικό. Το χέρι του όπλισε η καθημερινή προπαγάνδα εναντίον των μεταναστών, που γίνεται από τα ΜΜΕ και τα κόμματα εξουσίας. Η συνέχεια στα δικαστήρια και στους δρόμους.

***

Μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» Πάτρας και σύντροφοι-ισσες του αντιφασιστικού αγώνα παραβρέθηκαν, την Παρασκευή 20/7, στα δικαστήρια της Πάτρας για τη δίκη του Θ.Μ., τραμπούκου που επιτέθηκε μαζί με άλλα 7 άτομα σε Τυνήσιο μετανάστη. Οι υποστηρικτές της ρατσιστικής και φασιστικής βίας ήταν επιθετικοί. Μέσα στα δικαστήρια απείλησαν το δικηγόρο και το μάρτυρα. Επιτέθηκαν λεκτικά με απειλές, αποδεικνύοντας ότι ο ξυλοδαρμός του μετανάστη έχει φασιστικά κίνητρα και δίνοντας συνέχεια στη λογική του πογκρόμ που εξαπέλυσε η Χρυσή Αυγή πριν καιρό στην περιοχή των Ιτεών. Φαίνεται είναι μια οργανωμένη προσπάθεια να στηθούν και άλλοι Αγ. Παντελεήμονες και άλλες γειτονιές μίσους. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 31/7.

***

Μία «μάχη» που δεν χωρίζει, αλλά ενώνει, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο γήπεδο του Διστόμου. Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας με αντιφασιστικό χαρακτήρα έγινε μεταξύ του σωματείου ΑΜΒΡΥΣΣΕΑ ΔΙΣΤΟΜΟΥ και της γερμανικής SJC HÖVELRIEGE. Ο αγώνας ήταν αφιερωμένος στη Μνήμη των 218 Διστομιτών, που σφαγιάστηκαν στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά-ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία