Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Επίθεση δέχτηκε η Ιωάννα Κούρτοβικ από φασίστες μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα και στην είσοδό του επί της οδού Μιχαήλ Βόδα. Οι φασίστες μπαινόβγαιναν ελεύθερα στο τμήμα και τρομοκρατούσαν μαζί με αστυνομικούς τα θύματα φασιστικής επίθεσης στην Πλατεία Αμερικής, προκειμένου να αποσύρουν τις μηνύσεις τους. Η ίδια, που βρισκόταν εκεί για να υπερασπιστεί τους μετανάστες, δήλωσε αργότερα στο ραδιοσταθμό «στο Κόκκινο»: «Αυτά τα νομικά δεν τα ξέρω, δεν τα διδάχθηκα στο Πανεπιστήμιο. Τα ξέρει το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Μοτοπορεία αντιεξουσιαστών συγκρούστηκε το βράδυ της Κυριακής 30 Σεπτέμβρη με φασίστες, που έσπαγαν μαγαζιά μεταναστών στην οδό Φυλής. Η ομάδα Δ της ΕΛ.ΑΣ. επενέβη και συνέλαβε 23 αντιεξουσιαστές και κανένα Χρυσαυγίτη. Την επόμενη μέρα, τα ΜΑΤ διέλυσαν στην Ευελπίδων συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες, που οδηγούνταν στον εισαγγελέα, και συνέλαβε άλλους 4. Τα κανάλια παρουσίασαν τους φασίστες ως «κατοίκους» που δέχθηκαν επίθεση από αντιεξουσιαστές. Τελικά τη θεωρία των δύο άκρων το σύστημα δεν φαίνεται να την πολυασπάζεται. Ένα είναι το επικίνδυνο άκρο και σ’ όποιον αρέσει: Οι –παντός τύπου– εχθροί των προστατευόμενων νεοναζί.

***

Το 47,49% αποτελούν αλλοδαποί δράστες ληστειών κατά το πρώτο επτάμηνο του 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφορικά με τη συμμετοχή των αλλοδαπών στη διαμόρφωση της εγκληματικότητας στην επικράτεια. Το αντίστοιχο διάστημα το 2011, το ποσοστό των αλλοδαπών που συμμετείχαν σε ληστείες ανήρχετο σε 54,39%. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια. Αντίθετα, η εγκληματικότητα των «ημεδαπών» αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

***

Η κ. Ζαρούλια, βουλευτής της Χρυσής Αυγής και σύζυγος του κ. Μιχαλολιάκου, κατέθεσε ως επερώτηση στη Βουλή τις προτάσεις ενός επιχειρηματία στη Ν.Ιωνία, o οποίος ισχυρίζεται πως πρέπει να σφραγιστεί το οικόπεδο του δήμου που έχει σχεδιαστεί να γίνει δημοτικό πάρκινγκ, για να μεγαλουργήσει το δικό του ιδιωτικό πάρκινγκ. «Η επιχείρηση του κ. Καυκαλέτου, την προστασία της οποίας ανέλαβε η Χρυσή Αυγή, λειτουργεί χωρίς εγκεκριμένη άδεια και έχει ανασταλεί η άδεια λειτουργίας της για σωρεία παραβάσεων, όπως ότι δεν ηλεκτροδοτείται από τη ΔΕ, αλλά από γεννήτρια, για έλλειψη άδειας από την Πυροσβεστική, για μη νόμιμη άδεια λειτουργίας των ανελκυστήρων της. Το γεγονός ότι μια επιχείρηση με τέτοιες παραβάσεις εγκαλεί το Δήμο και βρίσκει σύμμαχο τη Χρυσή Αυγή αφήνεται στην κρίση των πολιτών της Νέας Ιωνίας», παρατήρησε η δημοτική αρχή.

***

Σε 10 μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε ο εκδότης της ακροδεξιάς φυλλάδας «Στόχος», για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον μελών του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης. Στις 20/9, μετά από δύο αναβολές, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Σάββα Χατζηπαρασκευά για 3 συκοφαντικά ηλεκτρονικά και έντυπα δημοσιεύματα του «Στόχου» κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της απεργίας πείνας των 300 μεταναστών (25 Γενάρη ως 9 Μάρτη του 2011). Η δίκη διήρκεσε 5 ώρες, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των υπόλοιπων διαδίκων της ημέρας, καθώς μετατράπηκε σε δίκη της απεργίας πείνας από την υπεράσπιση, με την «κατάληψη της Νομικής και του πλοίου της ΑΝΕΚ» να έχουν την τιμητική τους.

***

Δεκάδες αντιφασιστικές εκδηλώσεις, όπως της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» Νίκαιας-Κορυδαλλού και Πάτρας, συναυλίες και αντιφασιστικές πορείες έγιναν τις τελευταίες 15 μέρες στον Πειραιά, στα Μέγαρα, στη Μεταμόρφωση, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα. Παντού το ίδιο σύνθημα δονούσε την ατμόσφαιρα: Ποτέ ξανά φασισμός!

***

Οι νοσταλγοί του Φράνκο επανεμφανίζονται με το μανδύα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Χίλιοι νεοφασίστες διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο στη Μαδρίτη, με σύνθημα: «Η κρίση ονομάζεται δημοκρατία». Αυτή ήταν η πρώτη τους δυναμική εμφάνιση ύστερα από μια μακρά περίοδο ησυχίας. Στους Ισπανούς συντρόφους ανήκει το καθήκον να μην αφήσουν το αυγό του φιδιού να εκκολαφθεί. Κι εδώ στην Ελλάδα δικό μας καθήκον είναι να τσακίσουμε το κεφάλι του φιδιού, που βγήκε από το αυγό και μεγαλώνει επικίνδυνα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία