Μικρά Αντιρατσιστικά

αντιρατσισμός / Έλενα Παπαγεωργίου / 27.11.2012

Το απόγευμα του Σαββάτου, 24 Νοέμβρη, στην Κυψέλη η φασιστοσυμμορία «Μαιάνδριοι Εθνικιστές» είχε προγραμματίσει συγκέντρωση στην ομώνυμη πλατεία και πορεία ως την πλατεία Αμερικής. Όταν έφτασαν εκεί περίπου 20(!) από αυτούς, αντίκρισαν περίπου 700 αντιφασίστες, οπότε και σκόρπισαν στους γύρω δρόμους. Πολλές διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν αστυνομικό φραγμό για να μη γίνει η προγραμματισμένη αντιφασιστική συγκέντρωση πάνω στην πλατεία Κυψέλης. Παρ’ όλα αυτά συγκροτήθηκε αντιφασιστική πορεία από την Κυψέλη ως την πλατεία Αμερικής, αντί για την προγραμματισμένη πορεία των φασιστών με το ίδιο δρομολόγιο. Ήταν μια σημαντική νίκη για το αντιφασιστικό κίνημα στις γειτονιές της Αθήνας.

***

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις εναντίον της Χρυσής Αυγής στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο, την Παρασκευή 23 Νοέμβρη, πραγματοποιήθηκε η μαζικότερη αντιφασιστική πορεία που έχει γίνει ποτέ. Το μπλοκ αντιφα-Ηρακλείου ήταν μεγάλο, ενώ καλή παρουσία είχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάρα πολύ μαζικό και συνθήματα όπως «Τη Βιαννό και τ’ Ανώγεια τα κάψαν οι ναζί – φασίστες δε χωράνε σε τούτο το νησί» και «Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι – Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι» έστειλαν μήνυμα στους φασίστες της Χρυσής Αυγής ότι ούτε στο Ηράκλειο θα τους αφήσουμε να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και πως τη διέξοδο από την καθημερινή εξαθλίωση των μνημονίων θα τη βρούμε ενωμένοι. Στα Χανιά επίσης πραγματοποιήθηκε μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση, η οποία μάλιστα κατέληξε και σε χορούς. Γιατί εμείς ξέρουμε και να χορεύουμε και να αγαπάμε και να τραγουδάμε. Ενώ εσείς, ω ρε φασίστες, τι ξέρετε; Μόνο να σφάζετε και να χτυπάτε!

***

Οι επιτυχημένες αντιφασιστικές κινητοποιήσεις στην Κρήτη προκάλεσαν την ιερή αγανάκτηση του Κασιδιάρη, που εξερράγη κατά των αστυνομικών, που τον προστάτευαν, κατηγορώντας τους πως κάνουν πλάτες στους αντιφασίστες, αντί να τους διαλύσουν. Τελικά οι Χρυσαυγίτες περιορίστηκαν σε μια αναιμική συγκέντρωση στην αίθουσα ενός ξενοδοχείου του Ηρακλείου, μακριά από το κέντρο της πόλης.

***

Ο Κοινωνικός Χώρος «Σβούρα» προσκάλεσε την Κυριακή 25/11 την Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» για να παρουσιάσει το βιβλίο «Ποτέ Ξανά» του Colin Sparks, που αναλύει το φαινόμενο του φασισμού και τρόπους αντιμετώπισής του. Παραβρέθηκαν δεκάδες κόσμου, ενώ ομιλητής ήταν ο Θανάσης Κούρκουλας από την ΚΑΡ.

***

Ο Μουσταφά Τσολάκ, μέλος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», μαζί με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Αϊχάν Καράγιουσουφ επισκέφτηκαν τη Σχολή Αστυφυλάκων Κομοτηνής, που την έχουν μετατρέψει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Οι μετανάστες, στις 23/11, εξεγέρθηκαν και βάλανε φωτιά στους κοιτώνες που τους «φιλοξενούν». Κατά την επίσκεψη, 500 μετανάστες κάθονταν έξω στο κρύο ανά 5 άτομα σε ένα στρώμα, σκεπασμένοι με μια λεπτή κουβέρτα (και είχαν περάσει όλη τη νύχτα έτσι), ενώ κάποιοι απ’ αυτούς, με παντόφλες και χωρίς κάλτσες, κουβαλούσαν σπασμένα τζάμια και ξύλα. Είπαν πως εξεγέρθηκαν, επειδή κάποιοι απ’ τους αστυνομικούς εκεί τους συμπεριφέρονται απάνθρωπα, τους δέρνουν, τους ρίχνουν καυτό νερό, τους βρίζουν την ώρα που προσεύχονται, τους βάζουν να κάνουν μπάνιο με κρύο νερό, ανοίγουν τις πόρτες της τουαλέτας και τους βγάζουν έξω. Τόσο «ανθρώπινες» είναι οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα κέντρα «φιλοξενίας» που τηρούν ευρωπαϊκά στάνταρντ, όπως λέει και ο Δένδιας…