Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν το Φόρουμ Μεταναστών, το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς και 15 γιατροί του ΕΣΥ, για τα αυξημένα νοσήλια των αλλοδαπών. Με την κίνηση αυτή ζητούν να καταργηθεί υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζεται ότι τα νοσήλια στα νοσοκομεία για τους μη μόνιμους κατοίκους της χώρας θα είναι σχεδόν διπλάσια από των Ελλήνων.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Μετά την πορεία της Χρυσής Αυγής για τα Ίμια, έγινε επίθεση από δέκα φασίστες με μηχανάκια στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους του «Μπερντέ» και της «Βίλας Ζωγράφου», που αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από κόσμο. Πολύ σύντομα έγινε μεγάλη κινητοποίηση της ΕΛ.ΑΣ με 8 διμοιρίες ΜΑΤ και δεκάδες μηχανές ΔΙΑΣ. Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του κόσμου του κινήματος. Σε μισή ώρα εκατοντάδες αλληλέγγυοι-ες συγκεντρώθηκαν για να αποτρέψουν επέμβαση των ΜΑΤ με το πρόσχημα της ανομίας. Μετά από περίπου μία ώρα, οι δυνάμεις καταστολής αποχώρησαν, ενώ οι αλληλέγγυοι-ες πανηγύριζαν για το αποτυχημένο σχέδιο των νεοναζί και των ψηφοφόρων τους. Νο pasaran!

***

Με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου και με δυνατό παλμό έγινε στη Λάρισα αντιφασιστική πορεία που οργάνωσαν το Αντιφασιστικό Μέτωπο Λάρισας, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Λάρισας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ Μ-Λ, το ΣΕΚ, τα φοιτητικά σχήματα ΙΟΣ Βιοχημείας, Παρέμβαση Ιατρικής και ΑΡ.ΕΝ Λάρισας. Αφορμή για την πορεία στάθηκε η ρατσιστική φασιστική επίθεση σε παρέα Πακιστανών από ομάδα 15-20 φασιστών, που τους όρμησαν μαινόμενοι, κρατώντας ξύλινα ρόπαλα και φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα. Να μη μένει αναπάντητο κανένα ρατσιστικό χτύπημα!

***

«Η Χρυσή Αυγή είναι απειλή για τη δημοκρατία, όπως απειλή είναι και η ρατσιστική βία που ασκείται από βουλευτές της, αλλά και από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας που τους καλύπτουν», είπε ο Νιλς Μούιζνιεκς, Ευρωπαίος Επίτροπος. Άραγε ο Δένδιας θα τον μηνύσει κι αυτόν (λέμε τώρα) για συκοφαντική δυσφήμιση, όπως, υποτίθεται, θα έκανε και με τον «Guardian»;

***

Η Zahra Muradi, 21 ετών μετανάστρια, που αφού θαλασσοπνίγηκε με βάρκα από την γειτονική Τουρκία, πέρασε στην Μυτιλήνη, αναζητώντας καλύτερη μοίρα, βρέθηκε στο στόχαστρο κάποιων υπανθρώπων που θεώρησαν χρέος τους να την πετροβολήσουν. Τελικά η τοπική κοινωνία αντέδρασε αποτελεσματικά. Μεταφέρθηκε αμέσως και φιλοξενήθηκε στον καταυλισμό προσφύγων της Λέσβου στο ΠΙΚΠΑ. Γέννησε πρόσφατα στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα. Κατά την εισαγωγή της, την ενημέρωσαν ότι έπρεπε να πληρώσει 1.200 ευρώ για τον τοκετό. Με παρέμβαση της ΜΚΟ «Το χωριό του όλοι μαζί», μπόρεσε τελικά να βγει απ’ το νοσοκομείο χωρίς να πληρώσει. Με τους υπόλοιπους ανασφάλιστους (ντόπιους και μετανάστες) τι γίνεται;

***

Χωρίς τη συμμετοχή του Φαήλου Κρανιδιώτη από τη ΝΔ και του Μιχαλολιάκου από τη Χρυσή Αυγή, πραγματοποιήθηκε η κηδεία του χουντικού βασανιστή ισοβίτη Ντερτιλή. Μάλιστα, κάποιοι πυροβόλησαν στον αέρα κατά τη διάρκεια της τελετής. Οι αστυνομικοί, που ήταν παρόντες, συνέλαβαν έναν 22χρονο, πάνω στον οποίο όμως δεν βρέθηκε όπλο…

***

«Όταν έχουμε μεγάλες καταιγίδες, οι βόθροι ανεβαίνουν και βγαίνουν στα σπίτια. Οι βόθροι ιδεών». Με αυτά τα λόγια σχολίασε τη συνεχή άνοδο της Χρυσής Αυγής ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, από τη Θεσσαλονίκη.

***

Ούγγρος, ο οποίος κρίθηκε ένοχος σε δίκη περί άρνησης του Ολοκαυτώματος, καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ οι δικαστές τού επέβαλαν επίσης να επισκεφθεί το Άουσβιτς-Μπιρκενάου ή κάποιο άλλο μνημείο αφιερωμένο στη γενοκτονία των Εβραίων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δικαστήριο της Βουδαπέστης αποφάνθηκε επίσης ότι, μετά από την επίσκεψη αυτή, θα πρέπει να συντάξει έκθεση στην οποία θα περιγράφει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία