Φύλλο Νο 283 (6 Φλεβάρη 2013)

Η κρίση στο SWP κι εμείς

Το SWP στη Βρετανία (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) είναι μια από τις μεγαλύτερες, σοβαρότερες και με ιστορικές ρίζες, οργανώσεις της επαναστατικής Αριστεράς στην Ευρώπη. Αποτελεί την οργάνωση-κορμό της IST (Διεθνής Σοσιαλιστική Τάση).

Στα σύντομα...

Λένε πως ο μυθικός Μίδας ό,τι έπιανε γινόταν χρυσάφι. Το ακριβώς αντίστροφο ισχύει για τον Σαμαρά, μέσα στις συνθήκες της κρίσης. Όλα τα «ελπιδοφόρα» σχέδια της Δεξιάς διατρέχουν τον κίνδυνο να μετατραπούν σε «κάρβουνο», σε ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση. Η τεχνητή «αισιοδοξία» για την οικονομία έχει ημερομηνία λήξης, πιθανότατα στους πρώτους νέους ελέγχους της τρόικας, τον ερχόμενο Μάρτη…

Να νικήσουν οι αγρότες!

Τα τρακτέρ θα ανοίξουν το δρόμο προς τη νίκη; Αυτή είναι η αγωνία των ανθρώπων της δουλειάς και όχι αν θα κλείσουν οι εθνικές οδοί. Ούτως ή άλλως οι δρόμοι είναι κλειστοί, εδώ και καιρό, από τα ανυπόφορα διόδια, την εξωφρενική τιμή των καυσίμων, τις κατατεθειμένες πινακίδες χιλιάδων αυτοκινήτων λόγω εφορίας.

Φούσκα η καθεστωτική αισιοδοξία για τον Σαμαρά: Να φύγουν, το γρηγορότερο

Μετά την καταβολή της πρώτης δόσης της θρυλούμενης «μεγα-δόσης» των δανειστών προς την ελληνική οικονομία, το καθεστώς έδωσε τα ρέστα του για να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές της τρικομματικής κυβέρνησης του Σαμαρά.

Ιδιωτικοποιήσεις: Χαρίζουν τα πάντα στους ιδιώτες!

Με όλο και μεγαλύτερη ένταση το τελευταίο διάστημα συνεχίζονται οι διαδικασίες για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Νίκη στην απεργία των ναυτεργατών

Συνεχίζονται οι 48ωρες κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, που ξεκίνησαν στις 31 Γενάρη. Το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα τους πρέπει να απλωθεί παντού, για να βοηθήσει τον αγώνα των ναυτεργατών να συνεχίσει και να νικήσει.

ΜΚΟ

Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στους δήμους μέσω ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας, την Τετάρτη 30 Γενάρη.

ΥΠΑΑΤ

Ιδρυτική συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ), τους φορείς και τις περιφερειακές δομές του υπουργείου, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο ΥΠΑΑΤ, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας του.

Coca Cola

«Όχι στις απολύσεις και τη συρρίκνωση τμημάτων της επιχείρησης», αναμένεται να φωνάξουν για μια φορά ακόμη οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Coca Cola σε Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Κτηματολόγιο

Οι εργαζόμενοι στο Κτηματολόγιο πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη.

Ναυπηγεία Ελευσίνας

Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους με μια μαζική συγκέντρωση, την τελευταία μέρα του Γενάρη.

Speedex

Το ΣΕΤΤΕΑ (Σωματείο Εργαζομένων Ταχυμεταφορικών, Ταχυδρομικών Επιχειρήσεων Αττικής) και το επιχειρησιακό σωματείο της Speedex πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας στον κλάδο της ταχυμεταφοράς, ταχυδρόμησης τη Δευτέρα, 28 Γενάρη, στο κέντρο διαλογής της εταιρίας στην Κηφισιά.

ΕΙΝΑΠ: Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση

Την Πέμπτη, 21 Φλεβάρη, διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Πρωτοβουλίες δράσης και αντίστασης των Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Να μην επιτρέψουμε την κατάρρευση της δημόσιας υγείας

Μπροστά στην απειλή κατάρρευσης της δημόσιας υγείας, αρχίζει να ξεδιπλώνεται η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης τους δικαιώματος στην υγεία για όλους.

Πρωτοβουλίες δράσης και αντίστασης των Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Να οργανώσουμε την αντίσταση στη φοροληστεία

Η νέα λεηλασία μισθωτών και συνταξιούχων με το πρόσφατο φορομπηχτικό νομοσχέδιο, τις αλλεπάλληλες περικοπές εισοδημάτων, τα συνεχόμενα χαράτσια της εφορίας και της ΔΕΗ, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά.

Μήνυμα απέναντι στις ταλαντεύσεις

Τα στελέχη των οργανώσεων που εκφράζονται από κοινού στην ιστοσελίδα Rproject (ΑΠΟ, ΔΕΑ, Κόκκινο) ανέδειξαν με σαφή κριτήρια την αναγκαιότητα να υπερασπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις κοινωνικές και εργατικές ελπίδες που δημιούργησε στην περίοδο των προηγούμενων εκλογών.

Δύο αντιλήψεις για τον πολιτικό προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Να κερδίσουμε την πλειοψηφία της εργατικής τάξης, να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τα μικροαστικά στρώματα της πόλης και του χωριού που καταστρέφονται. Αντί για μια πολιτική (υποτιθέμενου) «πολιτικού εύρους», να κάνουμε μια πολιτική «κοινωνικού βάθους».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης

Την επόμενη ημέρα της συνόδου της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι το «μήνυμα» έχει κατατεθεί δυνατά και καθαρά. Και, ευτυχώς, όχι μόνο από τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και από συντρόφους-φισσες της ΑΝΑΣΑ, του ΕΚΜ, της Αριστερής Ενότητας, ανένταχτους-ες.

ΠΟΣΔΕΠ: Πρώτη δύναμη η Αριστερά!

Πρωτιά για τη «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων» και υποχώρηση της φιλοκυβερνητικής απερχόμενης πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ έδειξαν τα αποτελέσματα του 11ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών.

Ογδόντα χρόνια από την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία

Ο Τρότσκι έγραψε ότι η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία ήταν η μεγαλύτερη ήττα της εργατικής τάξης στην ιστορία. Ήταν μια δήλωση απλή και ουσιαστική. Πώς έγινε όμως δυνατό να πέσει αμαχητί το δυνατότερο εργατικό κίνημα του μεσοπολέμου;

Οι κινητοποιήσεις κλονίζουν τον Μόρσι και το καθεστώς: Η επανάσταση συνεχίζεται

Η προηγούμενη μετωπική σύγκρουση του Μόρσι με το λαϊκό κίνημα στην Αίγυπτο διευθετήθηκε περίπου στα μέσα Δεκέμβρη 2012. Η κρίση τότε εκτονώθηκε με μια υποχώρηση και έναν ελιγμό: Ο Μόρσι ακύρωσε το προεδρικό διάταγμα που του έδινε υπερεξουσίες, ενώ πέτυχε με δημοψήφισμα την έγκριση του νέου συντάγματος.

Πανεπιστημιακή αστυνομία ετοιμάζουν στο ΑΠΘ

Δεν άργησαν να φανούν τα καλά του νόμου πλαίσιου, των συμβουλίων και της πολιτικής καταστολής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

ΤΕΙ Πάτρας: Μαζική αντίσταση στο σχέδιο «Αθηνά»

Στην Πάτρα το σχέδιο «Αθηνά» συγχώνευσε το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με αυτό του Οικονομικού του Πανεπιστημίου και προχωρά σε σφοδρές αλλαγές στα ΤΕΙ.

Σχέδιο «Αθηνά»: Λιτότητα και κλεισίματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες το υπουργείο Παιδείας.

Κοινό ψηφοδέλτιο της Αριστεράς στη Θετικών Επιστημών, τομή για την κοινή δράση

Ένα πολύ θετικό γεγονός συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στις εκλογές των καθηγητών για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ.

Νεκρός ο Μπαμπακάρ Ντιάε στο Θησείο: Η ρατσιστική πολιτική Καμίνη δολοφονεί

Λίγο ασχολήθηκαν τα μεγάλα ΜΜΕ με το θάνατο του 37χρονου Μπαμπακάρ Ντιάε, μικροπωλητή και πατέρα δύο παιδιών από τη Σενεγάλη, στο σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο.

9 Φλεβάρη: Ανεπιθύμητοι οι νεοναζί

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες προς τη διαδήλωση της 9ης Φλεβάρη, οι ρυθμοί ανεβαίνουν και οι πολιτικές εξελίξεις καθιστούν όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη για μαζικό αντιφασιστικό αγώνα.

Μικρά Αντιρατσιστικά

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν το Φόρουμ Μεταναστών, το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς και 15 γιατροί του ΕΣΥ, για τα αυξημένα νοσήλια των αλλοδαπών. Με την κίνηση αυτή ζητούν να καταργηθεί υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζεται ότι τα νοσήλια στα νοσοκομεία για τους μη μόνιμους κατοίκους της χώρας θα είναι σχεδόν διπλάσια από των Ελλήνων.

Σκληροί βιομηχανικοί αγώνες στην καρδιά της Ευρώπης: Εργατικό πρόγραμμα απέναντι στην «ανταγωνιστικότητα»

Στην καρδιά της Ευρώπης έχουν ξεσπάσει δύο σημαντικοί εργατικοί αγώνες, των χαλυβουργών στο Βέλγιο και των εργατών της Πεζό στη Γαλλία. Η σημασία τους είναι πολλαπλή. Επαναφέρουν τις παραδόσεις σκληρών αγώνων της βιομηχανικής εργατικής τάξης στην Ευρώπη. Στρέφονται ενάντια στην «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή την εκβιαστική «κούρσα προς τα κάτω» που θέλουν να επιβάλλουν οι καπιταλιστές στα εργατικά δικαιώματα.

Για τη συγκρότηση νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ και αρκετούς μήνες είναι σε εξέλιξη μια ανοιχτή συζήτηση για τη συγκρότηση νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία έχουμε δημοσιεύσει πολλές φορές την άποψή μας. Παρακάτω καταθέτουμε κάποιες σκέψεις για την πρόταση για ίδρυση ξεχωριστών συνελεύσεων νέων ΣΥΡΙΖΑ.

20 Φλεβάρη: Όλοι στη Γενική Απεργία

Κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην εξαθλίωση και την καταστολή

Ιταλία: Οι πιο αδιάφορες εκλογές

Η Ιταλία βαδίζει σε μια εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται η πιο αδιάφορη από το 1945.

Συρία: Ομαλή μετάβαση;

Όσο ο Άσαντ δεν ανατρέπεται, τα πράγματα δυσκολεύουν για τη συριακή εξέγερση, καθώς αυξάνεται η πίεση στο λαϊκό κίνημα από την παρατεταμένη κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα.

Προβλήματα για τον Ραχόι

Η αποκάλυψη της «Ελ Παΐς» για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Ραχόι λάμβανε «μαύρο χρήμα» ήρθε να συνταράξει ακόμα περισσότερο την πολιτική σκηνή στην Ισπανία.

Μεγάλη νίκη των ΛΟΑΤ στη Γαλλία

Ψηφίστηκε ο νόμος υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων στη Γαλλία.

Η επέμβαση στο Μάλι και η γαλλική Αριστερά

Σ το περασμένο φύλλο της «Ε.Α.», εξηγώντας και καταγγέλλοντας τις πραγματικές αιτίες της γαλλικής επέμβασης στο Μάλι, γράφαμε πως «η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία ζει και βασιλεύει». Δυστυχώς, το ίδιο ισχύει και για παλιές αδυναμίες σημαντικής μερίδας της γαλλικής Αριστεράς.