Φύλλο Νο 283 (6 Φλεβάρη 2013)

Λένε πως ο μυθικός Μίδας ό,τι έπιανε γινόταν χρυσάφι. Το ακριβώς αντίστροφο ισχύει για τον Σαμαρά, μέσα στις συνθήκες της κρίσης. Όλα τα «ελπιδοφόρα» σχέδια της Δεξιάς διατρέχουν τον κίνδυνο να μετατραπούν σε «κάρβουνο», σε ναρκοπέδιο για την κυβέρνηση. Η τεχνητή «αισιοδοξία» για την οικονομία έχει ημερομηνία λήξης, πιθανότατα στους πρώτους νέους ελέγχους της τρόικας, τον ερχόμενο Μάρτη…

Τα τρακτέρ θα ανοίξουν το δρόμο προς τη νίκη; Αυτή είναι η αγωνία των ανθρώπων της δουλειάς και όχι αν θα κλείσουν οι εθνικές οδοί. Ούτως ή άλλως οι δρόμοι είναι κλειστοί, εδώ και καιρό, από τα ανυπόφορα διόδια, την εξωφρενική τιμή των καυσίμων, τις κατατεθειμένες πινακίδες χιλιάδων αυτοκινήτων λόγω εφορίας.

Μετά την καταβολή της πρώτης δόσης της θρυλούμενης «μεγα-δόσης» των δανειστών προς την ελληνική οικονομία, το καθεστώς έδωσε τα ρέστα του για να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές της τρικομματικής κυβέρνησης του Σαμαρά.

Συνεχίζονται οι 48ωρες κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, που ξεκίνησαν στις 31 Γενάρη. Το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα τους πρέπει να απλωθεί παντού, για να βοηθήσει τον αγώνα των ναυτεργατών να συνεχίσει και να νικήσει.

Οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι στους δήμους μέσω ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) πραγματοποίησαν 3ωρη στάση εργασίας, την Τετάρτη 30 Γενάρη.

Ιδρυτική συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ), τους φορείς και τις περιφερειακές δομές του υπουργείου, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο ΥΠΑΑΤ, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας του.

«Όχι στις απολύσεις και τη συρρίκνωση τμημάτων της επιχείρησης», αναμένεται να φωνάξουν για μια φορά ακόμη οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της Coca Cola σε Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Οι εργαζόμενοι στο Κτηματολόγιο πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη.

Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους με μια μαζική συγκέντρωση, την τελευταία μέρα του Γενάρη.

Το ΣΕΤΤΕΑ (Σωματείο Εργαζομένων Ταχυμεταφορικών, Ταχυδρομικών Επιχειρήσεων Αττικής) και το επιχειρησιακό σωματείο της Speedex πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας στον κλάδο της ταχυμεταφοράς, ταχυδρόμησης τη Δευτέρα, 28 Γενάρη, στο κέντρο διαλογής της εταιρίας στην Κηφισιά.

Το SWP στη Βρετανία (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα) είναι μια από τις μεγαλύτερες, σοβαρότερες και με ιστορικές ρίζες, οργανώσεις της επαναστατικής Αριστεράς στην Ευρώπη. Αποτελεί την οργάνωση-κορμό της IST (Διεθνής Σοσιαλιστική Τάση).

Μπροστά στην απειλή κατάρρευσης της δημόσιας υγείας, αρχίζει να ξεδιπλώνεται η καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ενός μετώπου υπεράσπισης τους δικαιώματος στην υγεία για όλους.

Η νέα λεηλασία μισθωτών και συνταξιούχων με το πρόσφατο φορομπηχτικό νομοσχέδιο, τις αλλεπάλληλες περικοπές εισοδημάτων, τα συνεχόμενα χαράτσια της εφορίας και της ΔΕΗ, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά.

Τα στελέχη των οργανώσεων που εκφράζονται από κοινού στην ιστοσελίδα Rproject (ΑΠΟ, ΔΕΑ, Κόκκινο) ανέδειξαν με σαφή κριτήρια την αναγκαιότητα να υπερασπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις κοινωνικές και εργατικές ελπίδες που δημιούργησε στην περίοδο των προηγούμενων εκλογών.

Να κερδίσουμε την πλειοψηφία της εργατικής τάξης, να οικοδομήσουμε μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τα μικροαστικά στρώματα της πόλης και του χωριού που καταστρέφονται. Αντί για μια πολιτική (υποτιθέμενου) «πολιτικού εύρους», να κάνουμε μια πολιτική «κοινωνικού βάθους».

Την επόμενη ημέρα της συνόδου της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι το «μήνυμα» έχει κατατεθεί δυνατά και καθαρά. Και, ευτυχώς, όχι μόνο από τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και από συντρόφους-φισσες της ΑΝΑΣΑ, του ΕΚΜ, της Αριστερής Ενότητας, ανένταχτους-ες.

Πρωτιά για τη «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων» και υποχώρηση της φιλοκυβερνητικής απερχόμενης πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ έδειξαν τα αποτελέσματα του 11ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών.

Ο Τρότσκι έγραψε ότι η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία ήταν η μεγαλύτερη ήττα της εργατικής τάξης στην ιστορία. Ήταν μια δήλωση απλή και ουσιαστική. Πώς έγινε όμως δυνατό να πέσει αμαχητί το δυνατότερο εργατικό κίνημα του μεσοπολέμου;

Η προηγούμενη μετωπική σύγκρουση του Μόρσι με το λαϊκό κίνημα στην Αίγυπτο διευθετήθηκε περίπου στα μέσα Δεκέμβρη 2012. Η κρίση τότε εκτονώθηκε με μια υποχώρηση και έναν ελιγμό: Ο Μόρσι ακύρωσε το προεδρικό διάταγμα που του έδινε υπερεξουσίες, ενώ πέτυχε με δημοψήφισμα την έγκριση του νέου συντάγματος.

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες προς τη διαδήλωση της 9ης Φλεβάρη, οι ρυθμοί ανεβαίνουν και οι πολιτικές εξελίξεις καθιστούν όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη για μαζικό αντιφασιστικό αγώνα.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν το Φόρουμ Μεταναστών, το Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς και 15 γιατροί του ΕΣΥ, για τα αυξημένα νοσήλια των αλλοδαπών. Με την κίνηση αυτή ζητούν να καταργηθεί υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζεται ότι τα νοσήλια στα νοσοκομεία για τους μη μόνιμους κατοίκους της χώρας θα είναι σχεδόν διπλάσια από των Ελλήνων.

Εδώ και αρκετούς μήνες είναι σε εξέλιξη μια ανοιχτή συζήτηση για τη συγκρότηση νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία έχουμε δημοσιεύσει πολλές φορές την άποψή μας. Παρακάτω καταθέτουμε κάποιες σκέψεις για την πρόταση για ίδρυση ξεχωριστών συνελεύσεων νέων ΣΥΡΙΖΑ.