Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

To αδιαχώρητο συνέβη στο Κατράκειο στη Νίκαια, στην πρώτη εμφάνιση της κολεκτίβας Ρε Ματζόρε, όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ν. Μποφίλιου, ο Στ.Δρογώσης, ο Φ.Δεληβοριάς και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες. Ήταν μια συναυλία αλληλεγγύης και αντίστασης στο μίσος και το ρατσισμό και τα έσοδα διατέθηκαν σε διάφορες συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

 

Πολύ επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση «Ολοκαύτωμα: Ιστορία και Άρνηση» που διοργάνωσε η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» Θεσσαλονίκης, στο 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, την Κυριακή 7/7.
Από τους ομιλητές, η ιστορικός Ρίκα Μπενβενίστε ανέπτυξε τη φύση της ναζιστικής ιδεολογίας που κατέληξε στο Ολοκαύτωμα, ο Γιώργος Γιαννόπουλος από το ΕΝΕΚΕΝ περιέγραψε την περίπτωση των ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης και ο Βασίλης Μορέλλας αναφέρθηκε στη σημασία της Άρνησης στη σημερινή κατάσταση.
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, το κοινό έφτασε τα 100 άτομα, ενώ η συζήτηση, που ακολούθησε τις τρεις εισηγήσεις, καταπιάστηκε με θέματα όπως η διαφορά αντισιωνισμού-αντισημιτισμού, η συνενοχή των ντόπιων πληθυσμών για το Ολοκαύτωμα και η αντίσταση σε αυτό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προβλήθηκαν φωτογραφίες από την εποχή του Ολοκαυτώματος.

***

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, παιδί μεταναστών από τη Νιγηρία και μεγαλωμένο στην Ελλάδα, επιλέχθηκε στον πρώτο γύρο και στο νούμερο 15 του draft του ΝΒΑ. Σε μια αυθόρμητη κίνηση χαράς, σήκωσε την ελληνική σημαία. Αμέσως ο Μιχαλολιάκος έσπευσε να πει ότι και σε ένα χιμπατζή να είχαμε δώσει τη σημαία, θα την είχε σηκώσει. Ο Σαμαράς μίλησε με καλά λόγια για το Γιάννη, αλλά ξέχασε να μας πει οτιδήποτε για την ανύπαρκτη ιθαγένεια σε κάθε άλλο παιδί μεταναστών, που δεν επιλέγεται από το NBA.

***

«Ήρθα να επιθεωρήσω το στρατόπεδο, το οποίο θα δώσει απαντήσεις στο πρόβλημα των λαθρομεταναστών, που ταλαιπωρούν τον κόσμο». «Δουλειά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι να καταγγέλλουν». «Ελπίζω ότι το 2013 θα είμαστε σε θέση να απελάσουμε 25.000 μετανάστες, για να βοηθήσουμε τον τουρισμό». Δεν είναι λόγια του Μιχαλολιάκου. Είναι του Δένδια. Τo κόμμα του λεγόμενου «συνταγματικού» τόξου εξέθρεψε και συνεχίζει να εκτρέφει το φασισμό.

***

Οι αιτούντες καθεστώς πρόσφυγα σε χώρα-μέλος της ΕΕ, που διατείνονται ότι διώκονται λόγω του ομοφυλοφιλικού προσανατολισμού τους, μπορούν να αποτελέσουν «ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα» κατά το προσφυγικό δίκαιο της ΕΕ, έκρινε η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Ε. Σάρπστον. Τους πήρε κάποια χρόνια για να αποφασίσουν το αυτονόητο...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία