Φύλλο Νο 294 (17 Ιούλη 2013)

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη βουλή νομοσχέδιο με τίτλο: «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών», με το οποίο θεσμοθετείται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι και 52 Κυριακές το χρόνο, με απόφαση που θα παίρνετε από αντιπεριφερειάρχες ή δημάρχους για καταστήματα ως 250 τετραγωνικά μέτρα, ενώ όλα τα καταστήματα, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, θα ανοίγουν 7 Κυριακές το χρόνο.

Μαζική και μαχητική πανελλαδική συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΑΒ, ΕΛΒΟ), την Πέμπτη 11 Ιούλη, στα πλαίσια της 4ωρης στάσης εργασίας που πραγματοποίησαν η ΑΔΕΔΥ και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Μέταλλο.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας ASPROFOS πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, τη Δευτέρα 15 Ιούλη, απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων 6 συναδέλφων τους.

Νέο άλμα της ανεργίας προβλέπει ο ΟΟΣΑ για το επόμενο δεκαοκτάμηνο στην Ελλάδα.

Σε απεργίες διαρκείας προσανατολίζονται με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων.

Σε τι κόσμο αλήθεια ζούμε; Στην Ισπανία, ο Ραχόι, ο πρωθυπουργός της άγριας λιτότητας, πιάστηκε κυριολεκτικά με τη γίδα στην πλάτη. Ενώ στην Ιταλία, του αθάνατου αρχαίου πνεύματος, ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας αποκάλεσε «ουρακοτάγκο» τη (μαύρη) υπουργό μετανάστευσης…

Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης Σαμαρά με το κίνημα υπεράσπισης των εργαζομένων στο Δημόσιο και των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, βάζει το εργατικό κίνημα και την Αριστερά μπροστά σε κρίσιμα καθήκοντα.

Ο σχεδιασμός του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε ως πιο «καυτό» θέμα της συζήτησης τα λεγόμενα οργανωτικά ζητήματα (διάλυση των συνιστωσών, νόθευση ή κατάργηση του δικαιώματος ξεχωριστής λίστας για τις μειοψηφίες, εκλογή προέδρου από το συνέδριο).

Το φετινό Κάμπινγκ Νεολαίας, που οργανώνει η ΔΕΑ, θα γίνει στην Κεφαλονιά, στο Camping Argostoli, από τις 27 Ιούλη ως τις 4 Αυγούστου.

Η εντεινόμενη διασπαστική πολιτική που επιδιώκει να μετατρέψει την εξέγερση στη Συρία σε διαμάχη ανάμεσα σε Σιίτες και Σουνίτες αποδεικνύεται η μεγαλύτερη απειλή για τη συριακή επανάσταση, αλλά και συνολικά για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η υγεία του 96χρονου Νέλσον Μαντέλα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Η πορεία της υγείας του έχει προκαλέσει διεθνή προσοχή. Παράλληλα, ανοίγει και μια διεθνής συζήτηση για τη ζωή του, το έργο του, την κληρονομιά του.

Η πολιτική κρίση συγκλονίζει την Πορτογαλία. Είχαν προηγηθεί οι απανωτές ακυρώσεις μέτρων λιτότητας του προϋπολογισμού από το Συνταγματικό Δικαστήριο (μετά από προσφυγή του δεξιού Προέδρου της Δημοκρατίας).

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, και με χαμηλότερη ένταση, το κίνημα στην Τουρκία συνεχίζεται.

«Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών είναι μια απάντηση σε όσους όλο αυτό το διάστημα υποστήριζαν ότι η πολιτεία είχε συμφέρον στη συνέχιση της προσωρινής κρατήσεως του κατηγορουμένου κ. Κώστα», είπε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ.Αθανασίου, σχολιάζοντας την αποδοχή του αιτήματος αποφυλάκισης του Κώστα Σακκά.

Το βίντεο που ανάρτησαν στο διαδίκτυο οι Χρυσαυγίτες, δείχνει τις επευφημίες μερίδας δημοτικών αστυνομικών προς τους Κασιδιάρη και Παναγιώταρο, όταν οι νεοναζί τους επισκέφτηκαν σε πρόσφατη κινητοποίησή τους.

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου να δώσει άδεια για το πανελλαδικό φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στην παραλία της Καλαμάτας, στην επέτειο εγκαθίδρυσης της δικτατορίας του Μεταξά, την 4η Αυγούστου.

To αδιαχώρητο συνέβη στο Κατράκειο στη Νίκαια, στην πρώτη εμφάνιση της κολεκτίβας Ρε Ματζόρε, όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ν. Μποφίλιου, ο Στ.Δρογώσης, ο Φ.Δεληβοριάς και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες. Ήταν μια συναυλία αλληλεγγύης και αντίστασης στο μίσος και το ρατσισμό και τα έσοδα διατέθηκαν σε διάφορες συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών.