Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη βουλή νομοσχέδιο με τίτλο: «Κανόνες Ρύθμισης της Αγοράς Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών», με το οποίο θεσμοθετείται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι και 52 Κυριακές το χρόνο, με απόφαση που θα παίρνετε από αντιπεριφερειάρχες ή δημάρχους για καταστήματα ως 250 τετραγωνικά μέτρα, ενώ όλα τα καταστήματα, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, θα ανοίγουν 7 Κυριακές το χρόνο.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
επιμέλεια: Θοδωρής Πατσατζής

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, αλλά και συνολικά για τα συνδικάτα, αφού ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση της πενθήμερης εργασίας. Ειδικά για τους εμποροϋπάλληλους οδηγεί στην πλήρη διάλυση των εργασιακών τους σχέσεων. Οι συνέπειες που θα έχει είναι: η γενίκευση του ωρομίσθιου, η εκτόξευση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας τις Κυριακές, με την ταυτόχρονη κατάργηση της προσαύξησης του 75% στο μισθό για δουλειά σε μέρα αργίας.

Η συγκυβέρνηση, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη των μεγαλοκαπιταλιστών, ψηφίζει ένα νόμο που θα οδηγήσει σε κλείσιμο τα μικρά εμπορικά καταστήματα που δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τους δείκτες της ανεργίας.

Δυστυχώς η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, αντί να οργανώνει τη μάχη με περιοδείες σε κάθε χώρο δουλειάς, ενημερώνοντας τους εμποροϋπάλληλους για τις συνέπειες της εφαρμογής του νόμου και για την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα σε κινητοποιήσεις, ζητώντας τη στήριξη της ΓΣΕΕ και των κομμάτων της Αριστεράς, προχωράει σε συμμαχίες με τους εργοδότες. Οι συμμαχίες αυτές είναι άκρως επικίνδυνες και μπορούν να οδηγήσουν σε ήττα τους εργαζόμενους.

Όποιος πιστεύει ότι κόντρα στις μεγάλες πολυεθνικές, που έχουν έδρα στο εξωτερικό, οι Έλληνες «πατριώτες» εργοδότες νοιάζονται για τους εργαζομένους τους, θα το πληρώσει οικτρά. Τα παραδείγματα της Χαλυβουργίας, του Κατσέλη και πολλά ακόμη δείχνουν ότι οι έλληνες μεγαλοεργοδότες είναι οι πρώτοι που κερδίζουν από το πάρτι των μνημονίων.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία