Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Στη Νίκαια, η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» πραγματοποίησε εκδήλωση για τη Μαρία μας, που μας άφησε νωρίς. Προβλήθηκε η ταινία «H Χρονιά με τα 13 Φεγγάρια» του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ κι ακολούθησε συζήτηση, όπου συμμετείχαν μέλη της LGBTQ κοινότητας, φίλοι της Μαρίας και αντιφασίστες από την περιοχή.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Το Σάββατο 2/11/2013, εκπρόσωποι αντιρατσιστικών και πολιτικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης εξορμήσαμε σε Δράμα και Ξάνθη για να επισκεφτούμε τα εκεί στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων για να διαπιστώσουμε από κοντά το καθεστώς που υπάρχει και την ανταλλάξουμε απόψεις με τοπικούς φορείς, ώστε να αναληφθούν δράσεις. Οι πύλες στο Παρανέστι και την Ξάνθη έμειναν κλειστές για τις οργανώσεις, με οδηγίες του Αρχηγείου. Τι φοβούνται άραγε οι αστυνομικές αρχές και δεν μας άφησαν να επισκεφτούμε τους κρατούμενους μετανάστες, παραβιάζοντας μάλιστα το νόμο που προβλέπει τέτοιες επισκέψεις;

***

Αυξημένα κατά 47%, σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών, που καταγράφηκαν φέτος στην Ελλάδα, με μία στις τρεις γυναίκες να έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού. Όχι, δεν είναι στο Ιράν, αλλά στην Ελλάδα.

***

Με μια απόφαση που εξέπληξε θετικά, λόγω του τρόπου με τον οποίο κινείται η Ελλάδα σε θέματα προσφύγων, η υπηρεσία Ασύλου αναγνώρισε την ιδιότητα του πρόσφυγα σε Ιρανό ομοφυλόφιλο. Θα παλέψουμε για να παίρνουμε συχνότερα τέτοιες μικρές χαρές.

***

Αθώοι κρίθηκαν οι 23 μετανάστες που δικάστηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ναυπλίου για την περσινή κινητοποίηση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τους κατηγορήσουν ότι ήθελαν να αποδράσουν, αλλά η απόπειρα αυτή έπεσε στο κενό. Ασφαλώς, παρά την αθωωτική απόφαση, το ζητούμενο για κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης παραμένει...

***

Η Γερμανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα επιτρέπει στους γονείς των νεογέννητων να αφήνουν κενή την ένδειξη του φύλου, αρσενικό ή θηλυκό, στα πιστοποιητικά γεννήσεων, δημιουργώντας μια τρίτη, αδιευκρίνιστη κατηγορία. Η νομοθετική αλλαγή έχει στόχο να επιτρέψει σε διαφυλετικά πρόσωπα –αυτά που γεννιούνται με χαρακτηριστικά αμφότερων των φύλων– να καθορίζουν το φύλο τους αργότερα στη ζωή τους.

***

Η ιστορία της μικρής Μαρίας ξεκίνησε με την εισβολή αστυνομικών σε έναν καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα. Εκεί, σε εκείνη τη δεδομένη στιγμή, εντοπίστηκε ένα ξανθό κοριτσάκι και δημιουργήθηκε η υποψία, λόγω των ρατσιστικών στερεοτύπων, ότι το κοριτσάκι είχε πέσει θύμα απαγωγής. Πολύ ρατσιστικό δηλητήριο από τα ΜΜΕ και τις ελληνικές αρχές χύθηκε εναντίον των Ρομά, μέχρι που αποκαλύφτηκε ότι το κοριτσάκι ήταν πράγματι Ρομά κι ότι η μητέρα του το είχε δώσει σε εκείνη την οικογένεια, γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να το συντηρήσει.

***

Στη Γαλλία, όταν απελάθηκε μια οικογένεια Ρομά, μετά την αντίδραση των συμμαθητών του παιδιού, ο Ολάντ δήλωσε ότι επιθυμεί να επιστρέψει μόνο το παιδί. Ο αρχηγός ενός κράτους πρότεινε να πάρει ένα παιδί από την οικογένειά του. Τι το κοινό έχουν οι δύο υποθέσεις; Ότι και στη Γαλλία και στην Ελλάδα, οι Ρομά είναι οι επόμενοι αποδιοπομπαίοι τράγοι μετά τους μετανάστες. Οι μειονότητες χτυπιούνται παντού. Άλλη μια απόδειξη ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στρώνουν το δρόμο στο φασισμό.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία