Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Προφυλακίστηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γερμενής, Ηλιόπουλος και Μπούκουρας. Μάλιστα, υπέρ του τελευταίου κατέθεσαν και πολλά στελέχη της ΝΔ του νομού Κορινθίας, όπως οι Αννίβας Παπακυριάκος, Βασίλης Νανόπουλος, Γιάννης Γκεζερλής, Γιώργος Γεωργούσης, Γιάννης Βαφειάδης. Κάποιοι πιστεύουν ακόμη ότι η Χρυσή Αυγή είναι αντισυστημική...

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
επιμέλεια: Έλενα Παπαγεωργίου
Με περηφάνια ο χρυσαυγίτης Βάθης, στο ντοκιμαντέρ του  Κ.Γεωργούση «Καθαριστές», περιγράφει πώς έδρασε η Χρυσή Αυγή στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα: «Εδώ είναι όλο μαγαζιά ξένων. Δηλαδή ήτανε, αφού τα περισσότερα μαγαζιά τα έχουμε κλείσει». Και επιμένει: «Ό,τι είναι κλειστό, είναι κλεισμένο από εμάς, από τη Χρυσή Αυγή». Αυτό που «ξεχνάει» να πει ο Βάθης είναι ότι ένα από τα μαγαζιά που έχουν κλείσει στην περιοχή είναι και το δικό του, μια «αντικερί» στη γωνία Μιχαήλ Βόδα και Εϋνάρδου. Το μαγαζί έχει κλείσει από το 2006, όταν αποκαλύφθηκε ότι το επιπλάδικο δεν ήταν παρά μια βιτρίνα για τις πραγματικές επιχειρήσεις του κ. Βάθη. Ο άνθρωπος που συντονίζει τη δράση της Χρυσής Αυγής στην περιοχή, διατηρούσε παράνομο γραφείο «ευρέσεως εργασίας» για αλλοδαπές γυναίκες, με κύριο αντικείμενο τον εξαναγκασμό τους στην πορνεία. Τι άλλο να προσθέσουμε εμείς;
 
 
***
Συνεχίζεται στις 17 Γενάρη η δίκη των δολοφόνων του Σαχζάντ Λουκμάν. Η έκβαση της συγκεκριμένης δίκης με την απόδοση δικαιοσύνης –για πρώτη φορά– σε θύματα ρατσιστικών επιθέσεων μπορεί να στείλει το μήνυμα σε κάθε επίδοξο ρατσιστή μαχαιροβγάλτη πως δεν θα χαίρει ασυλίας από την πολιτεία. Επίσης μπορεί να συμβάλει στο χαρακτηρισμό της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, όταν θα διεξαχθεί η δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας.
 
 
***
Με αφορμή την επίκληση του ουμανισμού της ορθοδοξίας από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ως παράγοντα συμβολής στην αλλαγή της αντι-μεταναστευτικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής: Η ελληνική εκκλησία, παρά τις ουμανιστικές αξίες που υποτίθεται πως πρεσβεύει, ποτέ μέχρι τώρα δεν αμφισβήτησε επί της ουσίας τη ρατσιστική πολιτική Ελλάδας-ΕΕ. Είδε κανείς ποτέ τον Ιερώνυμο, π.χ., να λέει μισή κουβέντα ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και τις δολοφονίες προσφύγων στο Αιγαίο και τον Έβρο; Κατήγγειλε κανένας ιεράρχης τις αστυνομικές σκούπες και τα πογκρόμ εναντίον των μικροπωλητών, που οδήγησαν σε δολοφονίες; Αντίθετα διάφοροι ιεράρχες βρέθηκαν στην πρωτοπορία της μισανθρωπικής ξενοφοβίας, τρόμαξαν και «μαύρισε το μάτι τους», όταν βρέθηκαν στην Ομόνοια, σύμφωνα με δηλώσεις τους, ενώ βοηθούσαν οικονομικά και εκλογικά τους Χρυσαυγίτες.
 
***
Το δικό τους μήνυμα αγάπης και αποδοχής έδωσαν ομόφυλα ζευγάρια στον Πειραιά με ένα συμβολικό φιλί κατά τη διάρκεια της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων. Την ώρα που έριχνε το σταυρό στα νερά του λιμανιού ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο ιεράρχης που αποκαλεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος «διαμάντι» και ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να διακηρύξει τις πιο ακραίες ομοφοβικές και μισαλλόδοξες απόψεις, ζευγάρια γυναικών και αντρών γύρισαν και φιλήθηκαν στο στόμα. Μπράβο τους!
 
***
Στη Θεσσαλονίκη, η αστυνομία, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιφρουρήσει τη συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής, απαγόρευσε όλες τις συγκεντρώσεις. Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» Θεσσαλονίκης, μαζί με άλλες αντιρατσιστικές και πολιτικές οργανώσεις αψηφήσαμε την απαγόρευση και πορευτήκαμε στους δρόμους της πόλης. Έτσι πεθαίνει ο φασισμός. Με μαζικό αντιφασιστικό κίνημα που αρνείται το δημόσιο χώρο στους ναζί.
 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία