Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Περίπου 2.500 άνθρωποι –μεταξύ αυτών και πολλοί με τη φανέλα της ΑΕΚ– συγκεντρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη στην πλατεία Πατριάρχου στη Νέα Φιλαδέλφεια για να πουν όχι στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (ΡΣΑ), όχι στο ξεπούλημα των ελεύθερων χώρων, όχι στις εμπροσθοφυλακές των επιχειρηματικών συμφερόντων, όχι στα φασιστικά χτυπήματα σε εγχειρήματα αυτοδιαχείρισης. Ο Μελισσανίδης και οι τραμπούκοι του δεν θα περάσουν!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***
Φωτογραφίες των ναζιστών της Χρυσής Αυγής με σβάστικες, με τον Μουσολίνι, με οικογενειακούς ναζιστικούς χαιρετισμούς, έβγαλε στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών». Είναι που δεν είναι ναζί τα παιδιά...
***
Κυκλοφόρησε το τεύχος Ιουλίου του περιοδικού της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», με εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα: Από την άνοδο της ακροδεξιάς και των φασιστών στις ευρωεκλογές και την τρέχουσα δικαστική περιπέτεια της Χρυσής Αυγής ως και επιχειρηματολογία για το αίτημα του αντιρατσιστικού κινήματος περί νομιμοποίησης των μεταναστών. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Δημήτρη Χριστόπουλου για την ελληνική μεταναστευτική πολιτική, μια συνέντευξη της Κωνσταντίνας Κούνεβα και ένα οδοιπορικό σε καταυλισμό προσφύγων στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας. Μην το χάσετε!
***
Το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά πραγματοποίησε πριν από λίγες μέρες τη γιορτή λήξης των μαθημάτων της χρονιάς σε μια κατάμεστη αυλή του Γυμνασίου όπου στεγάζεται στο Κερατσίνι. Εμείς από τη γιορτή αυτή κρατάμε την απαγγελία του Γιασέρ του ποιήματος «Σώπα, μη μιλάς» του Αζίζ Νεσίν. Μπράβο, παιδιά, πάντα τέτοια.
***
Υπέρ της ρατσιστικής πολιτικής της Γαλλίας αποφάσισε τελικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο θέμα της απαγόρευσης στη χώρα του ισλαμικού ενδύματος καθολικής κάλυψης, απορρίπτοντας την προσφυγή μιας Γαλλίδας μουσουλμάνας (από το 2011) η οποία διεκδικούσε το δικαίωμα να φοράει νικάμπ και μπούρκα. Από τη δική μας πλευρά δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στις ρατσιστικές απαγορεύσεις. Οι μουσουλμάνοι πρέπει να είναι ελεύθεροι να έχουν όποια ενδυμασία θέλουν για να εκφράσουν την πίστη τους. Το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και ανεξιθρησκίας, κατοχυρωμένο από τη Γαλλική Επανάσταση, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο σε κάθε χώρα του κόσμου. 
***
Προφανώς δεν προτείνουμε σε καμία γυναίκα να φορέσει μπούρκα, και παλεύουμε για την απελευθέρωση των γυναικών. Αλλά αυτό είναι υπόθεση αγώνα των ίδιων των γυναικών, και όχι έργο κάποιων άλλων για λογαριασμό τους «από τα πάνω». Οι καταπιεσμένοι απελευθερώνονται μέσα από τον κοινό τους αγώνα με άλλους καταπιεσμένους, και όχι από αυτόκλητους «σωτήρες», που στην πραγματικότητα είναι οι βιαστές τους. 
***
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην Κωνσταντινούπολη στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του φεστιβάλ υπερηφάνειας με αίτημα την κοινωνική αποδοχή των ομοφυλόφιλων. Κατά τα άλλα, οι Τούρκοι είναι ισλαμιστές και καθυστερημένοι...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία