Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Με σύνθημα «Να τσακίσουμε τους Λαγούς του φασισμού» και με αφορμή την επίσκεψη του υπόδικου βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, στη Λέσβο, σωματεία, οργανώσεις και συλλογικότητες του νησιού οργάνωσαν με απόλυτη επιτυχία αντιφασιστική διαδήλωση στην πλατεία Σαπφούς, το Σάββατο 17 Οκτώβρη. O Λαγός περιορίστηκε σε επίσκεψη στα γραφεία της Χρυσής Αυγής –με την παρουσία 20 μόλις ατόμων– χωρίς να κάνει δημόσια ομιλία στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Λαγός ήταν αυτός ο οποίος προκάλεσε επεισόδιο στη βουλή και για τον οποίο ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Κατσώτης είπε: «Θύμωσαν οι φασίστες, γιατί θίξαμε τα αφεντικά τους και τον ιδεολογικό τους πατέρα, τον Χίτλερ». 
 

***

Όσο συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, τόσο αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Μετά τις καταθέσεις των γονιών του Παύλου Φύσσα, ακολούθησε η κατάθεση του αστυνομικού που ήταν παρών στη δολοφονία. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αυτός είπε: «Ήταν 50, είχαν καδρόνια, υπάρχει αρχηγός, έχουν ασυρμάτους, λέγονται τάγματα εφόδου». Μέσα σε 4 φράσεις όλη η ουσία.
 

***

Με πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου, ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη. Κόντρα σε προβληματισμούς και δυσοίωνες προβλέψεις εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο ελπιδοφόρα κινηματικά γεγονότα. Για μια ακόμη χρονιά η συζήτηση για τον φασισμό και την αντιμετώπισή του από το κίνημα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτικούς και κινηματικούς χώρους. Αντιρατσιστικές συλλογικότητες, χώροι που αντιστέκονται ακόμα όπως η ΒΙΟΜΕ, η κίνηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, οι Σκουριές, ΛΟΑΤ οργανώσεις, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, σύντροφοι και συντρόφισσες από το εξωτερικό, συνέθεσαν ένα πολύχρωμο, νεανικό, κεφάτο και ζωντανό κράμα ανθρώπων, που διασκέδασε και τις τρεις μέρες μέχρι το πρωί.
 

***

Την Κυριακή 18 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε με πολύ κόσμο –τόσο, ώστε σε κάποια στιγμή δεν χωρούσαμε– στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών προβολή και συζήτηση γύρω από τους πρόσφυγες. Πολλοί, που είχαν συμμετάσχει στο μάζεμα ειδών για τους πρόσφυγες, ήρθαν με τη θέληση να κάνουν ένα βήμα περισσότερο. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να οργανώσουμε έναν κύκλο συζητήσεων σε γειτονιές, μαζί με άλλες συλλογικότητες, να επισκεφτούμε κρατητήρια, όπου βρίσκονται φυλακισμένοι άνθρωποι χωρίς χαρτιά, και να κάνουμε δράσεις με στόχο να διεκδικήσουμε να πέσει ο φράχτης στον Έβρο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία