Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Σε μια ιστορική μέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έπειτα από μια μαραθώνια ολομέλεια που είχε εντάσεις, εκπλήξεις, κόντρες, ομοφοβικά σχόλια και μεγάλες αντεγκλήσεις, ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις» πέρασε, όπως αναμενόταν, με ευρεία πλειοψηφία έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη τόσο επί της αρχής του νομοσχεδίου όσο και επί σειράς άρθρων. 194 βουλευτές ψήφισαν ναι, 55 όχι και 51 απείχαν. Εμείς κρατάμε το OXI του ΚΚΕ, απαράδεκτο για στάση κομουνιστικού κόμματος. Και δεν ξεχνάμε ότι οι μπολσεβίκοι στην Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 ήταν οι πρώτοι που αναγνώρισαν τα ίσα δικαιώματα στους γκέι και αποποινικοποίησαν την ομοφυλοφιλία.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Στις 12 Ιανουαρίου εκδικάζεται στο δικαστήριο της Βέροιας η υπόθεση που έχει αναβληθεί πολλές φορές και αφορά στη μήνυση που είχαν υποβάλει φασίστες, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, εις βάρος του Γιώργου Βραχνή, του Βεροιώτη ιδιοκτήτη ενός μικρού καφέ που είχε υποστεί την επίθεση των τραμπούκων συμμοριτών και είχε τραυματιστεί ο ίδιος και ένας θαμώνας που είχε... μάλιστα νοσηλευτεί. Οι συμμορίτες της εγκληματικής οργάνωσης υπέβαλαν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση εις βάρος του αντιφασίστα Βραχνή γιατί τους έβριζε όταν αυτοί έκαναν επίθεση και τώρα καλείται η δικαιοσύνη να αποφανθεί για το αυτονόητο. Μιλάμε για έναν παραλογισμό που πρωτόδικα είχε αξιολογηθεί ως αξιόπιστος και είχε επιδικαστεί ποινή ύψους 4 μηνών ενώ είχαν αθωωθεί οι συμμορίτες γιατί ο Βραχνής δεν είχε πληρώσει το παράβολο για να τους κάνει μήνυση, ενώ έπρεπε αυτεπάγγελτα το κράτος και η δικαιοσύνη να κινηθούν και όχι να περιμένουν τον αντιφασίστα να πληρώσει για να κάνει μήνυση. Με το σύστημα λοιπόν αυτό έχουμε να κάνουμε, και τώρα καλούμαστε όλοι να παραστούμε στις 12 Ιανουαρίου στη Βέροια για να συμπαρασταθούμε στον Γιώργο Βραχνή που ταλαιπωρείται.

***

Με ποινή φυλάκισης από τρεις μήνες έως πέντε χρόνια και πρόστιμο 1.500 ευρώ τιμωρείται η προσφορά αγαθών ή υπηρεσιών εφόσον αποκλείονται από καταφρόνηση άτομα λόγω φυλής, χρώματος, καταγωγής, θρησκείας αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο Σύμφωνο Συμβίωσης. Εάν συμμετέχουν δύο ή περισσότερα άτομα, η φυλάκιση ανέρχεται σε 6 μήνες έως 5 χρόνια και το πρόστιμο σε 5 έως 25 χιλιάδες ευρώ. Καιρός ήταν!

***

Με ένα ιδιαίτερο μήνυμα ενάντια στα κλειστά σύνορα γιόρτασαν Σλοβένοι και Κροάτες τα Χριστούγεννα. Αφού στόλισαν με χριστουγεννιάτικες μπάλες τα θανατηφόρα συρματοπλέγματα που χωρίζουν τις δύο χώρες, έδωσαν τα χέρια σε ένδειξη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Παράλληλα, στη Βουλγαρία ακτιβιστές έκοψαν συμβολικά τα θανατηφόρα συρματοπλέγματα. Όσο θα υψώνονται φράχτες, εμείς θα τους θυμίζουμε ότι δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρι να γκρεμιστούν όλοι.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία