Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Μετά τις συλλήψεις αλληλέγγυων, τώρα η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Λέσβο θέλει να καταρτίσει και μητρώο εθελοντών που ασχολούνται με το προσφυγικό ζήτημα. Μήπως το λένε αυτό –με άλλα λόγια– φακέλωμα; Να είναι βέβαιοι ότι παρά τις προσπάθειες ποινικοποίησης της αλληλεγγύης, οι αλληλέγγυοι δεν τρομοκρατούνται. Ο αυταρχισμός δεν θα περάσει!

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Με πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε η παράσταση της θεατρικής ομάδας του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών στο Στέκι της Συνέλευσης Κολωνού - Σεπολίων - Ακαδημίας Πλάτωνος. Η παράσταση με τίτλο «Με λένε Άνθρωπο» είναι βασισμένη στο κείμενο του Ρ. Σνάιντερ «Η βρομιά» και ασχολείται με τη ζωή προσφύγων και μεταναστών που αναγκάζονται να αφήσουν το σπίτι τους και αντιμετωπίζουν καθημερινά την προσπάθεια για επιβίωση, το ρατσισμό και την εχθρότητα. To μήνυμα που στάλθηκε είναι το πώς «δένει» και δουλεύει μια ομάδα ανεξαρτήτως εθνικότητας, μητρικής γλώσσας και θρησκείας. Πόσο διαφορετικοί και πόσο ίδιοι είμαστε και πόσο χρήσιμη τελικά είναι η ποικιλία σε μια ομάδα! 

***
Στην Ειδομένη υπάρχει καταυλισμός όπου μπορούν να παρέχονται στους πρόσφυγες θερμαινόμενοι χώροι αναμονής, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πόσιμο νερό και υποδομές ατομικής υγιεινής, χώροι για την παραμονή και απασχόληση παιδιών, δωρεάν σύνδεση Ίντερνετ μέσω WiFi και φόρτιση κινητών τηλεφώνων, ζεστό και φρεσκομαγειρεμένο γεύμα με την τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων, χώροι για τη διανομή ρούχων, παπουτσιών και άλλων ειδών για την αντιμετώπιση του χειμερινού ψύχους (σκούφοι, γάντια, κασκόλ κ.λπ.) και υποστήριξη από διερμηνείς που μπορούν να παρέχουν πληροφορίες και ενημέρωση στους πρόσφυγες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους από τις χώρες που θα διαβούν και για τις χώρες όπου θα ζητήσουν άσυλο. Παρ’ όλα αυτά οι αστυνομικές αρχές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση των προσφύγων στον καταυλισμό, με αποτέλεσμα αυτοί να μένουν πολλές ώρες μέσα στο κρύο και να περιμένουν τη σειρά τους καθισμένοι στο έδαφος σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πώς να το χαρακτηρίσει κανείς αυτό; Αποθέωση του παραλογισμού;

***
Ακολουθώντας την τακτική της Δανίας, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη, η Ελβετία θα κατάσχει προσωπικά αντικείμενα αξίας άνω των 1000 ελβετικών φράγκων από κάθε πρόσφυγα ως «συμμετοχή» στη συντήρησή του. Aν αυτό σας θυμίζει κάτι από Εβραίους και ναζί, σίγουρα δεν είστε οι μόνοι...

***
Αντιρατσιστικές/Αντιφασιστικές, Μεταναστευτικές/Προσφυγικές οργανώσεις και Συλλογικότητες μαζί με Ομάδες Αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα, συναντιόμαστε στις 13 και 14 Φλεβάρη στο Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 13) για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε τη συνέχιση των δράσεων αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες και τη συνέχιση των κοινών μας αγώνων για ίσα δικαιώματα για όλους και όλες.  Το συντομότερο δυνατόν θα αναρτηθεί προτεινόμενη ατζέντα για τις συζητήσεις, όπως και περισσότερες πρακτικές πληροφορίες για τη συνάντηση.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία