Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» στην Πτολεμαΐδα για το προσφυγικό ζήτημα, με ομιλητές τους πρώην βουλευτές και μάχιμους αντιμνημονιακούς αγωνιστές Γιάννα Γαϊτάνη και Βαγγέλη Διαμαντόπουλο. Περισσότεροι από 30 ήταν οι συμμετέχοντες, με σημαντική την παρουσία της νεολαίας, και συζήτησαν για περισσότερες από δύο ώρες για τις εμπειρίες και την άποψή τους πάνω στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και για το πώς παλεύονται ο ρατσισμός και ο φασισμός. Παραβρέθηκαν φίλοι και φίλες από την Πτολεμαΐδα, την Καστοριά, την Κοζάνη, ενώ 4 μαθητές μας τίμησαν με την παρουσία τους, ενημερώνοντάς μας μάλιστα ότι στην πρόσφατη κατάληψη του σχολείου τους διοργάνωσαν συζήτηση για τους πρόσφυγες! Η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» κάλεσε τον κόσμο στη δημιουργία ομάδας με συστηματική δράση στην περιοχή. Η συμμετοχή μάς ενθάρρυνε να δώσουμε γρήγορη συνέχεια σε αυτή την κατεύθυνση. Το επόμενο βήμα θα είναι ανοιχτή συνέλευση για να οργανώσουμε συλλογικά τα επόμενα βήματά μας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο 6ο Δημοτικό Σχολείο της Λαμίας πήρε σαφείς αποστάσεις και από την ένταση και από τις εκφράσεις αλλά και από τα όσα ακούστηκαν στη συνέλευση στην οποία συζητήθηκε η ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Σημειώνει με έμφαση ότι «διαχωρίζει τη θέση του από μεμονωμένες αντιδράσεις (γονέων και μη) που σημειώθηκαν στη Γενική Συνέλευση της Πέμπτης 3/11/16», αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλο το σκηνικό στήθηκε από ανθρώπους οι οποίοι δεν ήταν καν μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Εμείς θα το πούμε καθαρά: Αυτός που έστησε το σκηνικό έντασης ήταν ένας δημοτικός σύμβουλος που καμία σχέση δεν είχε με το σχολείο!

***

Αποκλεισμένος, με την παρουσία μόλις 19 οπαδών του από την Ξάνθη, ο Λαγός αναγκάστηκε να δει από το μπαλκόνι των γραφείων της Χρυσής Αυγής εκατοντάδες διαδηλωτές να ελέγχουν τους δρόμους της πόλης και να φωνάζουν αντιφασιστικά συνθήματα. Την καλύτερη απάντηση, δηλαδή, έδωσαν οι κάτοικοι της Ξάνθης...

***

Μια νέα καμπάνια με την ονομασία «We Are Not Afraid» κατάφερε να ενώσει τις φωνές δεκάδων καλλιτεχνών για έναν κοινό σκοπό: να «φωνάξουν» πως δεν φοβούνται τους πρόσφυγες, που είναι θύματα θρησκευτικής και πολιτικής βίας και αναζητούν άσυλο. Σε ένα σχεδόν επτάλεπτο κλιπ λοιπόν βλέπουμε γνώριμους ανθρώπους της μουσικής, όπως οι Robert Plant, Iggy Pop, Sting, Brian May, Rob Halford, Ringo Starr, Yoko Ono, Elvis Costello, Debbie Harry και Patti Smith, αλλά και άλλους καλλιτέχνες όπως π.χ. ο Robert De Niro και η Susan Sarandon, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα «Not Afraid», στηρίζοντας την καμπάνια και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες. Στις εποχές που ζούμε, οι καλλιτέχνες επιβάλλεται να παίρνουν θέση σε μείζονα ζητήματα.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία