Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Με την εκδήλωση στο Δημαρχείο της Νίκαιας την Τετάρτη 11 Γενάρη συνεχίζεται ο γύρος εκδηλώσεων-παρουσιάσεων του ημερολογίου του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών. Είχε προηγηθεί η κεντρική παρουσίαση στον Πολυχώρο του Ινστιτούτου «Κομμούνα», αλλά και αντίστοιχες τοπικές εκδηλώσεις, όπου γίνονται συζητήσεις με μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», σκιτσογράφους (όπως οι Π. Ζερβός, Μ. Κουντούρης) και φωτογράφους (όπως ο Μ. Λώλος) που προσέφεραν υλικό τους για το ημερολόγιο. Μπορείτε να το προμηθευτείτε στο χώρο του Σχολείου, Άργους 145 στον Κολωνό ή επικοινωνώντας στο kyriakatiko@yahoo.gr ή στο 6974486368.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***
Θετικός ήταν ο απολογισμός της πρώτης εκδήλωσης της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» για τη νέα χρονιά στην Πτολεμαΐδα. Για μια ακόμα φορά έκανε την εμφάνισή του τμήμα της μαθητιώσας νεολαίας που συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Θα συνεχίζουμε οργανώνοντας τις επόμενες δράσεις μας, με στόχο τη μεγαλύτερη ενημέρωση και συμμετοχή του κόσμου  μπροστά στην κρίσιμη περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας (και) τη νέα χρονιά.

***

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από την εν ψυχρώ δολοφονία του 26χρονου μετανάστη Σαχζάτ Λουκμάν από χρυσαυγίτες στα Πετράλωνα. Είναι ένα ναζιστικό έγκλημα που δεν πρέπει να αφήσουμε να ξεχαστεί, που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί. Γι’ αυτούς τους λόγους, αλλά και σε μια κρίσιμη συγκυρία που η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να ανασυνταχθεί, έχει σημασία η συγκέντρωση αντίστασης και μνήμης που οργανώνεται από αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές συλλογικότητες την Παρασκευή 13 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Μερκούρη. Ποτέ ξανά!

***

Στην «κοιτίδα» της «ισότητας», της «ελευθερίας» και της «αδελφότητας», τη Γαλλία, ένας αγρότης διώκεται επειδή βοήθησε Αφρικανούς πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα από την Ιταλία και τους προσέφερε καταφύγιο. Σύμφωνα με τον «Guardian», ο 37χρονος αγρότης Cédric Herrou, είναι ο ήρωας της τοπικής κοινωνίας, σε αντίθεση με τις αρχές που τον κατηγορούν ότι «υποβοήθησε τη διενέργεια παράνομων διελεύσεων», αντιμετωπίζοντας ποινή που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα πέντε χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 30.000 ευρώ! Αυτό θα πει αλληλεγγύη... Όπως δήλωσε και ο ίδιος, ενώ ήταν σε εξέλιξη μια μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης, «δεν δεν θα κάνω εγώ διακρίσεις μεταξύ μαύρων και λευκών, ανθρώπων με ή χωρίς χαρτιά. Δεν είναι η δουλειά μου. Αγρότης είμαι, δουλειά μου είναι ταΐζω τους ανθρώπους... Δεν μετανιώνω τίποτα, και θα συνεχίσω να κάνω το ίδιο»...

***
Πάλι στη Γαλλία, για να αποτρέψουν την εκ νέου εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών σε υπαίθριους χώρους του Παρισιού, οι γαλλικές αρχές τοποθετούν συρματοπλέγματα και σιδερένιους φράχτες σε υπαίθριους χώρους της γαλλικής πρωτεύουσας. Αφού ξηλώθηκε ο καταυλισμός στο Καλέ, ακολούθησε η εκκένωση του χώρου στο Παρίσι όπου είχαν εγκατασταθεί οι διωγμένοι από τον καταυλισμό. Και τώρα η γαλλική αστυνομία κάνει τα πάντα για να τους «εξαφανίσει», φτάνοντας στο σημείο να παίρνει τις κουβέρτες από τους πρόσφυγες που ζουν στους δρόμους ή και να τους διαλύει με χρήση δακρυγόνων, όπως καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Τι να πει κανείς...

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία