Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών εκδήλωση μνήμης για τα 4 χρόνια της δολοφονίας του Σαχζάντ Λουκμάν. Η Αυγή Τσολάκου, εθελόντρια, μίλησε για την κατάσταση της Χρυσής Αυγής από τότε μέχρι σήμερα και μετά προβλήθηκε η ταινία Red Hulk της Ασημίνας Προέδρου, την οποία μας παραχώρησε η σκηνοθέτις.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Την Τρίτη 31/1/2017 καλείται για άλλη μία φορά να παρουσιαστεί στα δικαστήρια Βέροιας ο Γιώργος Βραχνής, ο οποίος σύρεται σε δίκη με μετέωρες κατηγορίες, γιατί αντιτάχθηκε παλιότερα σε δράσεις της ναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής. Στην περίπτωση της παραπομπής του Γ. Βραχνή υπήρξε πρωτόδικη καταδίκη βασισμένη σε «μαρτυρίες» φασιστικών στοιχείων – ενώ συγχρόνως υπήρξε αθώωση των «αγανακτισμένων» φασιστών πολιτών, οι οποίοι ισοπέδωσαν το καφενείο του του Γ. Βραχνή στην Βέροια, στέλνοντας στο νοσοκομείο ένα θαμώνα. Θα σταθούμε δίπλα του μέχρι την τελική αθώωσή του.

***

Κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής οι αστυνομικοί μάρτυρες Ελευθέριος Καρδάμης και Πέτρος Παναγιωτίδης παρουσίασαν αντιφάσεις στις καταθέσεις τους, αλλά ομονόησαν σε ένα πράγμα: το αντικείμενο (κοντάρι με μεταλλική απόληξη) που βρέθηκε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα το απόγευμα της 13/9/2013 «μπορούσε να αφήσει κάποιον στον τόπο». Οι αστυνομικοί εντόπισαν το αντικείμενο πίσω από την εξωτερική μονάδα κλιματισμού των γραφείων της Χρυσής Αυγής, τοποθετημένο με τρόπο ώστε να φαίνεται «ότι αποτελεί μέρος της βάσης στήριξης της μονάδας». Το συγκεκριμένο αντικείμενο έχει ήδη αναγνωριστεί από θύματα της επίθεσης ως ένα από τα όπλα που κρατούσαν οι Χρυσαυγίτες που επιτέθηκαν στα μέλη του ΚΚΕ το βράδυ της 12/9/2013.

***

Για την περίπτωση των παιδιών που σε φωτογραφία σχηματίζουν με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό ένα σχόλιο: ο κυρίαρχος εθνικισμός είναι αυτός του στρατού. Όταν το κλίμα εκεί είναι «πάμε να πάρουμε τη Β. Ήπειρο» είναι αναμενόμενο να εντείνεται και ο εθνικισμός του όποιου καταπιεσμένου ως αντίδραση στον ελληνικό εθνικισμό. Αν θέλουμε να μην ξαναδούμε εθνικιστικά σύμβολα να τα πολεμάμε ΟΛΑ και κυρίως αυτά που έχουν το πάνω χέρι… τις εθνικιστικές κορώνες των αξιωματικών, τους φασιστικούς χαιρετισμούς, τα συνθήματα ΟΥΚάδων και τα συνθήματα ενάντια στους μετανάστες όπως το «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ…». 

***

Από τον Οκτώβριο του 2016, ο Mohamed A. βρίσκεται σε καθεστώς διοικητικής κράτησης στην Γ.Α.Δ. Λέσβου, ως υποψήφιος για απέλαση, καθώς έχουν απορριφθεί τα αιτήματά του για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Ζητάει πολιτικό άσυλο γιατί λίγο καιρό αφού επέστρεψε στην Αίγυπτο -μετά την εξέγερση του 2011- επέλεξε να δημοσιοποιήσει βίντεο με τις δολοφονίες οπαδών του Μόρσι από το στρατιωτικό καθεστώς Σίσι. Το ηλεκτρονικό του ίχνος εντοπίστηκε, και από τότε διώκεται με τον κίνδυνο να εκτελεστεί αμέσως μόλις βρεθεί στα χέρια του αιγυπτιακού κράτους. Έφυγε από τη χώρα και πλέον βρίσκεται στην Ελλάδα από τον Απρίλη του 2015. Από τις 13 του Δεκέμβρη, ο Mohamed κάνει απεργία πείνας ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση απέλασής του και να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία