Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Αποκαλυπτικό video από ναζιστική συναυλία της Χρυσής Αυγής έφερε στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών». Στο video διακρίνονται καθαρά τα στελέχη της Χρυσής Αυγής και οι παριστάμενοι τραγουδούν τον ελληνικό εθνικό ύμνο με το χέρι σε ναζιστικό χαιρετισμό, οι σημαίες που υπάρχουν είναι μόνο ναζιστικές και τα συνθήματα, που ακούγονται, είναι το κλασικό χιτλερικό «Sieg Heil» (Ζήτω η νίκη) και «Juden Raus» (Έξω οι Εβραίοι). Σε μια απέλπιδα προσπάθεια απολογίας, ο νεοναζί Κασιδιάρης δήλωσε «αν κάποιος έρθει σε εκδηλώσεις του κόμματος και χαιρετίσει έτσι, εγώ του κατεβάζω το χέρι», ξεχνώντας τις άπειρες φωτογραφίες του ίδιου που υπάρχουν και τον δείχνουν να χαιρετάει ναζιστικά.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Συγκέντρωση και πορεία με αίτημα να κλείσουν τώρα τα κέντρα «φιλοξενίας» και τα hot spots πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 18/2 στη Θεσσαλονίκη, από πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, με σύνθημα «Ούτε κέντρα κράτησης, ούτε “ανοιχτής φιλοξενίας”». Η πορεία των οργανώσεων ξεκίνησε από το Άγαλμα Βενιζέλου και μετά από μια διαδρομή στο κέντρο της πόλης κατέληξε έξω από το Διοικητήριο-Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης. Όσο οι συνθήκες ζωής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και για τους ντόπιους φτωχούς χειροτερεύουν, τόσο εμείς θα είμαστε στον δρόμο για να διεκδικούμε αξιοπρεπή ζωή για όλους.

***

Το ναζιστικό ταμπεραμέντο των χρυσαυγιτών δεν άργησε να επανεμφανιστεί, όταν μέσα στο δικαστήριο φώναξαν στη μητέρα του Π.Φύσσα «Πού είναι ο Παύλος σου τώρα;». Αλλά και οι φασίστες, που προσπάθησαν να εμποδίσουν τα προσφυγόπουλα να πάνε σχολείο στο Ωραιόκαστρο, φώναξαν στον κόσμο, που είχε μαζευτεί για να υποδεχτεί τα προσφυγόπουλα, «χαιρετίσματα στον Φύσσα». Τιποτένια ανθρωπάκια...

***

Στους δρόμους συνεχίζουν να βρίσκονται οι Γάλλοι για δεύτερη εβδομάδα, όπου οι συγκρούσεις με την αστυνομία σε διάφορες πόλεις και σε αρκετά προάστια του Παρισιού αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, μετά τη σεξουαλική κακοποίηση με κλομπ, νεαρού από αστυνομικό, ενώ ακόμη ένας γάλλος αστυνομικός αναμένεται να δικαστεί για τον βιασμό ενός άνδρα με κλομπ. Κυρίαρχο σύνθημα είναι: «Αστυνομία παντού, δικαιοσύνη πουθενά».

***

Η γερμανική κυβέρνηση έχει καταρτίσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα δοθεί η άδεια στις αρχές να αποκτούν πρόσβαση στις τηλεφωνικές συσκευές και στα ηλεκτρονικά δεδομένα των αιτούντων άσυλο, στις περιπτώσεις εκείνες που εγείρονται αμφιβολίες για την ταυτότητα ή την εθνικότητά τους. Και κάπου εκεί ξεκινάει η περιστολή των ατομικών ελευθεριών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όταν κάτι γίνεται αποδεκτό για τους λίγους, μετά πολύ εύκολα επιβάλλεται σε όλους…

***

Ο συνιδρυτής των Pink Floyd, Ρότζερ Γουότερς, δήλωσε ότι το άλμπουμ-σταθμός «The Wall» είναι αυτή τη στιγμή πιο επίκαιρο από ποτέ με τον Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία. Ο Βρετανός μουσικός δήλωσε: «Το μόνο που επιδιώκει ο Τραμπ είναι να διχάσει στο μέγιστο τους πολίτες βάσει της φυλής και της θρησκείας τους» και τόνισε ότι είναι «έτοιμος» να εξετάσει το ενδεχόμενο να ερμηνεύσει εκ νέου το «The Wall» σε μια συναυλία στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ, εκεί όπου ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να χτίσει το τείχος.

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία