Φύλλο Νο 378 (22 Φλεβάρη 2017)

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου ρίχνει την τελευταία ζαριά της. Υπογράφει το σύνολο των απαιτήσεων των δανειστών –τόσο της ΕΕ όσο και του ΔΝΤ– προκειμένου να αποφύγει την άμεση πτώση και να παραμείνει γατζωμένη στην εξουσία, αδιαφορώντας για τα καταστροφικά κοινωνικά και πολιτικά αποτελέσματα αυτής της άθλιας συμφωνίας.

«ΜΠΙΖΝΑ» ΧΡΕΟΥΣ:
Μετά τις αποκαλύψεις για το ταξίδι Τσίπρα στο Παρίσι, όλο και περισσότερα δημοσιεύματα φέρνουν στο φως τη στενή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών Rothschild. Παρά τις απόπειρες συσκότισης του Μαξίμου και την επίσημη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου (ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε στις 25/1 από τον ΟΔΔΗΧ να βρει σύμβουλο και μετά από δύο ημέρες του προτάθηκε... τυχαία η Rothschild), στο ενημερωτικό δελτίο του περασμένου Νοέμβρη, η επενδυτική τράπεζα προβάλλει στο πελατολόγιό της την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τον ελληνικό ΟΔΔΗΧ για την αναδιάρθρωση δανείων ύψους 220 δισ. ευρώ. Ο διορισμός της Rothchild ως χρηματοοικονομικού συμβούλου για το χρέος αντικαθιστά την αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Lazard, η οποία προσέφερε καθοδήγηση μέχρι σήμερα και αποκόμισε κέρδη ύψους 25 εκατ. ευρώ. Το deal του Τσίπρα θα κοστίσει λιγότερο, καθώς σε περίπτωση που το Δημόσιο βγει στις αγορές το 2018, η Rothschild θα εισπράξει 2,7 εκατ. ευρώ. Πάνω στα παιχνίδια της «βιωσιμότητας» ή μη του κρατικού χρέους, κάθε είδους «κοράκια» συνεχίζουν το πάρτι, στερώντας πολύτιμους πόρους από την κοινωνία. Ακόμα ένας λόγος που εξηγεί γιατί η πολιτική της στάσης πληρωμών και της διαγραφής του χρέους είναι ζωτικής σημασίας.

Στο σχέδιο ακρωτηριασμού της ΔΕΗ φαίνεται ότι επιμένουν οι δανειστές, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών περί «προστασίας του δημόσιου χαρακτήρα» της επιχείρησης. Την ίδια στιγμή, μαίνεται ο πόλεμος ΔΕΗ-ιδιωτών αναφορικά με τις τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

1. Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας θα εξακολουθήσει να καθορίζεται από τη συνέχεια της διεθνούς κρίσης του καπιταλισμού. Οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμά της, όχι μόνο δεν διαφαίνεται διέξοδος, αλλά το σύστημα βυθίζεται σε νέες διχαστικές επιλογές (προστατευτισμός και εθνική προτεραιότητα ή συνέχεια της έμφασης στην «παγκοσμιοποίηση»;) που επιδεινώνουν την αστάθεια και την αβεβαιότητα στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Οι θάνατοι πέντε ανθρώπων μέσα σε ένα μήνα λόγω του ψύχους και των κακών συνθηκών διαβίωσης και περίθαλψης σε hot spot, σε στρατόπεδα «φιλοξενίας» και στο κρατητήριο της Πέτρου Ράλλη, ανέδειξαν τη δραματική διάσταση που έχει προσλάβει το προσφυγικό-μεταναστευτικό στη χώρα μας και στην ΕΕ.

Αποκαλυπτικό video από ναζιστική συναυλία της Χρυσής Αυγής έφερε στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών». Στο video διακρίνονται καθαρά τα στελέχη της Χρυσής Αυγής και οι παριστάμενοι τραγουδούν τον ελληνικό εθνικό ύμνο με το χέρι σε ναζιστικό χαιρετισμό, οι σημαίες που υπάρχουν είναι μόνο ναζιστικές και τα συνθήματα, που ακούγονται, είναι το κλασικό χιτλερικό «Sieg Heil» (Ζήτω η νίκη) και «Juden Raus» (Έξω οι Εβραίοι). Σε μια απέλπιδα προσπάθεια απολογίας, ο νεοναζί Κασιδιάρης δήλωσε «αν κάποιος έρθει σε εκδηλώσεις του κόμματος και χαιρετίσει έτσι, εγώ του κατεβάζω το χέρι», ξεχνώντας τις άπειρες φωτογραφίες του ίδιου που υπάρχουν και τον δείχνουν να χαιρετάει ναζιστικά.

Τους τελευταίους μήνες στο Podemos κυριάρχησε μια σύγκρουση που πήρε χαρακτηριστικά Καϊνικής αντιπαράθεσης (ΣτΜ: από την βιβλική ιστορία των Κάιν και Άβελ), χωρίς κανόνες και ξεκάθαρα πολιτικά κριτήρια.

Γαλλία:
Μια εκδήλωση κατά της αστυνομικής βίας συγκέντρωσε χιλιάδες διαδηλωτές στο Παρίσι και ήταν συνέχεια διαρκών κινητοποιήσεων, που έχουν ξεσπάσει μετά τη βάναυση κακοποίηση του Θίο, ενός 22χρονου μαύρου εργάτη. Είναι ένα σημαντικό προχώρημα από την εποχή που η γαλλική Αριστερά δεν ενδιαφερόταν για το τι συμβαίνει στα προάστια και μια μεγάλη ανάγκη σε μια εποχή που η αστυνομία κυκλοφορεί και λειτουργεί ως στρατός κατοχής στους γαλλικούς δρόμους…