Μικρά Αντιρατσιστικά

Φωτογραφία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Πρωτομαγιά στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών. Προβλήθηκε ένα πεντάλεπτο αφιέρωμα και η Κατερίνα Reilly έδειξε διαφάνειες, εξηγώντας τα ιστορικά γεγονότα του 1886 στο Σικάγο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των μεταναστών εργατών. Το μήνυμα που βγήκε από τη συζήτηση ήταν σαφές. Μόνο με κοινούς αγώνες μπορούμε να παλέψουμε διεκδικώντας τα δικαιώματά μας.

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
Έλενα Παπαγεωργίου

***

Σε δίκη παραπέμπεται η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου με την κατηγορία της δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, για τη φράση που απέδωσε (ψευδώς) στον περιηγητή Μάρκο Πόλο: «Φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι». Τη μήνυση υπέβαλε ο Παναγιώτης Δημητράς. 

***

Πολύς κόσμος παραβρέθηκε στην αντιρατσιστική –αντιφασιστική– αντιπολεμική εκδήλωση με τίτλο «Στον καιρό της φτώχειας και των πολέμων είμαστε όλοι πρόσφυγες», που διοργάνωσαν αντιρατσιστικές συλλογικότητες (ανάμεσα τους και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»), εργατικές λέσχες, λαϊκές συνελεύσεις και λέσχες αλληλεγγύης στη Νέα Σμύρνη και παρακολούθησαν τα θεατρικά και μουσικά δρώμενα, γεμίζοντας τον χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ, ενώ αρκετοί ήταν οι περιστατικοί που κοντοστάθηκαν να παρακολουθήσουν. Οι παρευρισκόμενοι έδωσαν δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης και αγώνα ενάντια στη συνθήκη της ΕΕ-Τουρκίας, στην Ευρώπη φρούριο, στη λιτότητα και τον πόλεμο που μαστίζουν ντόπιους και μετανάστες, φτωχούς και πρόσφυγες. 

***

Φασίστες επιτέθηκαν τρεις φορές σε πρόσφυγες στη Λέρο με μηχανάκια, αλλά καλυμμένες τις πινακίδες! Φοβούνται μη γίνουν αντιληπτοί από την κοινωνία της Λέρου και προτιμούν να χτυπούν με ρόπαλα και να μαχαιρώνουν με καλυμμένο το πρόσωπο. Συνολικά 20 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με κακώσεις στο σώμα, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για την πορεία της κύησης. Το Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων και κάλεσε όλο τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας να απομονώσει τέτοιες πρακτικές.

***

Στη  δίκη της Χρυσής Αυγής, η υπεράσπιση ισχυρίστηκε ότι κατά την επίθεση των φασιστών σε αντιφασιστική συγκέντρωση στην Πάρο δεν ήταν ο Μίχος αυτός που χτύπησε τη Μαρία Τρούλλου (εκείνη είχε αναφέρει ότι αυτός που τη χτύπησε φορούσε λαδί τζάκετ), επειδή εκείνος φορούσε μπλε πουλόβερ (προσκόμισαν φωτογραφία από το εσωτερικό της ταβέρνας στην οποία πήγαν μετά, όπου φαίνεται ότι φοράει μπλε πουλόβερ). Όμως, για κακή τύχη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, στον σκληρό δίσκο του πυρηνάρχη της Νίκαιας Πατέλη υπάρχουν φωτογραφίες από το τάγμα της Νίκαιας και τους βουλευτές έξω από την ταβέρνα, αμέσως μετά την επίθεση στην αντιφασιστική διαδήλωση, όπου φαίνεται καθαρά ο Μίχος να φοράει το επίμαχο λαδί τζάκετ!

Με μια απόφαση που αποτελεί σταθμό για τα δικαστικά χρονικά, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου καταδίκασε με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο σε φυλάκιση 12 μηνών και συνολικά μαζί με τις σωματικές βλάβες 18 μηνών, καθώς και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ, το φασίστα Ματθαίο Μερμηγκούση, ενώ για απρόκλητη έργω εξύβριση σε φυλάκιση επτά μηνών τον Αναστάσιο Κομματά. 

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία