Φύλλο Νο 383 (10 Μάη 2017)

Της σύνταξης...

Το νόημα της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των δανειστών είναι απλό. Η σκληρή μνημονιακή λιτότητα παρατείνεται για 5 ακόμα χρόνια, τουλάχιστον ως το 2022.

Νέα μέτρα από το 2017 και το 2018 και ψήφιση χωρίς ρύθμιση χρέους!

Eίναι τόσο ευανάγνωστο, σαφές και μη επιδεχόμενο παρερμηνείας ότι πρόκειται για επιμήκυνση του τρέχοντος μνημονίου πολύ πέραν του 2018, μέχρι και το 2022, με υψηλά πλεονάσματα 3,5% για όλη αυτή την περίοδο και νέα μέτρα όχι μόνο για το 2019 και το 2020, αλλά και για το 2018.

Το Μνημόνιο 4 θα οξύνει την πολιτική κρίση

Το Μνημόνιο 4 θα έχει ακραίες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις πάνω στη ζωή του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού (βλ. σελ. 2). Όμως θα έχει επίσης σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις. Η ελπίδα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι η υπογραφή της κατάπτυστης συμφωνίας θα της δώσει ξανά μακρόπνοη πολιτική πρωτοβουλία, ότι θα οδηγήσει σε μια κάποια «νέα σταθερότητα», είναι απλώς αυταπάτες.

Μεροληπτικά...

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑ: Πιστή στην πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την προκλητική στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου, την ώρα που τα κατασχετήρια σε λογαριασμούς εργαζομένων, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην υπερφορολόγηση, πέφτουν βροχή. Τη στιγμή που αφαιρεί ένα μισθό το χρόνο από τους μισθωτούς μέσω του αφορολόγητου, η παρέα του Μαξίμου εμφανίζεται εξαιρετικά γενναιόδωρη προς τους τραπεζίτες: «κούρεμα» δανείων εκατομμυρίων ευρώ για επιχειρήσεις μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, «καθαρίζοντας» τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από «επισφάλειες», αλλά και ταυτόχρονα «φεσώνοντας» το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Μάλιστα, θέλουν να θεσπίσουν και ακαταδίωκτο για τραπεζικά στελέχη που θα συμμετέχουν στη ρύθμιση των επίμαχων «θαλασσοδανείων». Τον Σεπτέμβρη ή λίγο νωρίτερα ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ανοίγοντας το δρόμο για την αρπαγή λαϊκών κατοικιών, που μέχρι σήμερα εμποδίζονται από τις δυναμικές αντιδράσεις κινηματικών συλλογικοτήτων. Επίσης, πρόσφατα έδωσαν παράταση στον αναβαλλόμενο φόρο των Σαμαροβενιζέλων για μια 20ετία, ώστε οι τράπεζες να συμψηφίσουν με φόρους τη ζημιά που θα υποστούν από το κούρεμα «κόκκινων» δανείων και έτσι να αντισταθμίσουν την επίπτωση που θα έχει στην κεφαλαιακή τους επάρκεια. Για τους φτωχούς πάλι, το μόνο που επιφυλάσσει η κυβέρνηση είναι εμβάθυνση της εξαθλίωσης, άντε και κανένα συσσίτιο.

Αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους απεργούς πείνας!

Ενάντια στον κατάπτυστο φιλο-ισραηλινό κατήφορο της κυβέρνησης

Το υπαρξιακό δίλημμα της κεντροαριστεράς

Στο φόντο της σύγκρουσης που εξελίσσεται στο ΠΑΣΟΚ, οι διαδικασίες για το επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τη δημιουργία του πολύκροτου ενιαίου φορέα της «κεντροαριστεράς» περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων στον πολυχώρο «Κομμούνα»

Πολλές οι επιλογές σε εκδηλώσεις και δράσεις για όσες και όσους αποφασίσουν να επισκεφθούν τον Πολυχώρο της Κομμούνας τον Μάη. Ο Μάης ξεκινά με την βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου που κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Red Marks «Καρλ Μαρξ, Η ιστορία της ζωής του», την Τετάρτη 10/5 και με ομιλητές τους Γιάννη Μηλιό, Τάκη Μαστρογιαννόπουλο, Πέτρο Τσάγκαρη και συντονιστή τον Γιάννη Κιμπουρόπουλο.

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Νέα από τους εργατικούς χώρους

Απάντηση στην ταξική σφαγή που φέρνει το Μνημόνιο 4

Γενική Απεργία την Τετάρτη 17 Μάη

Διαπλοκή και «μαύρη» επιχειρηματικότητα στις ημέρες των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Τι συμβαίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια και ποια η σημασία του;

Περιμένοντας την ανάπτυξη

«Το 2016 σηματοδοτεί στροφή στην ανάπτυξη», έλεγε το Δεκέμβριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, ακολουθώντας όλους τους προηγούμενους μνημονιακούς πρωθυπουργούς, αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς, σε αυτό το παράξενο παιχνίδι όπου κάθε χρονιά αναγγέλλουν την πολυπόθητη ανάπτυξη για το επόμενο έτος. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. Η οικονομία έχει προσαράξει στον πυθμένα της θάλασσας και δεν μπορεί να αποκολληθεί παρά μόνο εάν κάποιος από μηχανής θεός ασκήσει έξωθεν την ευνοϊκή του δράση.

Νέα από τις σχολές

Νομική Αθήνας: Για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Νομική, τα σχήματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, εκτός από τον κοινό βηματισμό που είχαν κατά τη διάρκεια του έτους και την κοινή εκλογική κάθοδο, συνδιοργανώνουν το φεστιβάλ αριστερών σχημάτων ΝΟΠΕ. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που συμπυκνώνει τις μετωπικές πολιτικές διεργασίες που προηγήθηκαν και δίνει ένα ξεκάθαρο ενωτικό στίγμα ενόψει των φοιτητικών εκλογών. Συνδιοργανώτριες δικτυώσεις είναι η Αριστερή Ενότητα Νομικής, η ΡΑΠαΝ ΣΑΦΝ (ΕΑΑΚ) και το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 10-11 Μάη στο χώρο της Νομικής και θα περιλαμβάνει πολιτικές συζητήσεις, μπαζάρ βιβλίου, προβολή ταινίας, μεταναστευτικές κουζίνες και ρεμπέτικο γλέντι. Είναι πολύ σημαντικό σε μια περίοδο υποχώρησης του κινήματος και κάμψης της πολιτικοποίησης η Αριστερά να ξαναζωντανέψει το πανεπιστήμιο ως κοινωνικό χώρο. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται η ενίσχυση όλων στο φεστιβάλ.

Φοιτητικές εκλογές στις 24 Μάη

Η ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να απαντήσει μετωπικά

Η συζήτηση για τα 50 χρόνια από τη δικτατορία της 21ης Απρίλη του 1967

Η  επέτειος των 50 χρόνων από την 21η Απρίλη του 1967 δεν συνοδεύτηκε από μια πλατιά δημόσια συζήτηση έντασης ανάλογης με το βαρύ γεγονός της κήρυξης μιας στρατιωτικής δικτατορίας, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις της ήταν ενταγμένη στο «σταθερό» κέντρο της Δύσης, δηλαδή στο συνασπισμό των χωρών-κρατών του αναπτυγμένου καπιταλισμού στην εποχή εκείνη.

Η Εργατική Πρωτομαγιά στις ΗΠΑ

Μέρα αντιρατσιστικής αλληλεγγύης και ταξικής ενότητας

Μικρά Αντιρατσιστικά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Πρωτομαγιά στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών. Προβλήθηκε ένα πεντάλεπτο αφιέρωμα και η Κατερίνα Reilly έδειξε διαφάνειες, εξηγώντας τα ιστορικά γεγονότα του 1886 στο Σικάγο και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των μεταναστών εργατών. Το μήνυμα που βγήκε από τη συζήτηση ήταν σαφές. Μόνο με κοινούς αγώνες μπορούμε να παλέψουμε διεκδικώντας τα δικαιώματά μας.

Κύπρος: Ενάντια στον εθνικισμό και τους φασίστες

Την Πρωτομαγιά στη Λεμεσό, το κορυφαίο δικοινοτικό γεγονός για την εργατική τάξη του νησιού, όπου ανταποκρίθηκαν μαζικά κόμματα, οργανώσεις και συνδικάτα, οργανώθηκε μια πορεία από την πλατεία Φανερωμένης ως το γήπεδο της Τσετίνκαγια (όπου συγκεντρώνονταν οι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι αγωνιστές), από το «Γρανάζι», τη Συσπείρωση Ατάκτων και την Antifa Λευkosa με σύνθημα «Εμπρός για απεργίες δικοινοτικές – Τη λύση δεν θα φέρουν οι καπιταλιστές».

Να καταδικαστούν οι ναζιστικές συμμορίες!

Δίκη των Αυτόνομων Εθνικιστών

Μαδρίτη: Χτίζουμε γέφυρες, όχι τείχη

Κάτω από το σύνθημα «χτίζουμε γέφυρες, όχι τείχη», το Σάββατο 22/4, ακτιβιστές και εκπρόσωποι οργανώσεων και κομμάτων από πολλές χώρες συναντήθηκαν στο teatro kamikaze της Μαδρίτης, σε μία διεθνιστική διάσκεψη κατά του «λεπενισμού», του «τραμπισμού», του ρατσισμού, του σεξισμού, της ισλαμοφοβίας, της ξενοφοβίας, των πολιτικών της Ε.Ε. και των κλειστών συνόρων, που οργανώθηκε από τους Podemos και τους Anticapitalistas, με τη στήριξη της ευρωομάδας GUE.

Και όμως γυρίζει

Μπαχρέιν: Ο Σεΐχης Ισά Κασίμ, ο κορυφαίος σιίτης κληρικός στο Μπαχρέιν, δικάζεται για ξέπλυμα χρημάτων και υποστήριξη της τρομοκρατίας. Είχε προηγηθεί πέρσι η απώλεια της υπηκοότητας για «υποκίνηση θρησκευτικού μίσους». Πρόκειται για πολιτική δίωξη, καθώς ο Κασίμ είναι ο «πνευματικός ηγέτης» της σιιτικής πλειοψηφίας, η εξέγερση της οποίας το 2011 πνίγηκε στο αίμα από το στρατό της Σαουδικής Αραβίας. Οι εκκλήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μην προχωρήσει η δίκη και οι διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν έχουν οδηγήσει μέχρι τώρα σε διαρκείς αναβολές την εκδίκαση της υπόθεσης. Ο φόβος του μονάρχη του Μπαχρέιν είναι τέτοιος, που –σε μια επανάληψη του 2011– κάλεσε σαουδαραβικά στρατεύματα να «ασφαλίσουν» την πρωτεύουσα, πριν ανακοινωθεί η απόφαση…

Βενεζουέλα: Η μπολιβαριανή διαδικασία σε διπλό κίνδυνο

Εδώ και πάνω από ένα μήνα η Βενεζουέλα βρίσκεται βυθισμένη σε μια άγρια κρίση.

Ο Μακρόν ετοιμάζεται για επίθεση, η Λεπέν καιροφυλακτεί

Ώρα απαντήσεων από το κίνημα και την Αριστερά