Κύπρος: Ενάντια στον εθνικισμό και τους φασίστες

Την Πρωτομαγιά στη Λεμεσό, το κορυφαίο δικοινοτικό γεγονός για την εργατική τάξη του νησιού, όπου ανταποκρίθηκαν μαζικά κόμματα, οργανώσεις και συνδικάτα, οργανώθηκε μια πορεία από την πλατεία Φανερωμένης ως το γήπεδο της Τσετίνκαγια (όπου συγκεντρώνονταν οι ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι αγωνιστές), από το «Γρανάζι», τη Συσπείρωση Ατάκτων και την Antifa Λευkosa με σύνθημα «Εμπρός για απεργίες δικοινοτικές – Τη λύση δεν θα φέρουν οι καπιταλιστές».

Ημερ.Δημοσίευσης
Συντάκτης
.

Λίγες μέρες μετά, την Παρασκευή 5 Μάη, το «Γρανάζι» και η Αριστερή Κίνηση – Θέλουμεν Ομοσπονδία διοργάνωσαν την εκδήλωση «Η Αριστερά μπροστά στην επανένωση και μπροστά στη διχοτόμηση», για να συζητήσουν.
Φασιστική επίθεση
Αυτή η δράση «ενόχλησε» τους φασίστες, με αποτέλεσμα λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση της 5/5, μια ομάδα περίπου 20 κουκουλοφόρων να επιτεθεί στους συμμετέχοντες με ρόπαλα και πέτρες. Όπως αναφέρουν οι σύντροφοι του «Γραναζιού» σε ανακοίνωσή τους:
«Αμέσως συγκεντρωθήκαμε στην πόρτα του κτιρίου του ΤΕΠΑΚ για να αποτρέψουμε την επίθεση και την είσοδο των φασιστών. Οι επιτιθέμενοι τραμπούκοι δεν κατόρθωσαν να μπουν στο χώρο και μετά από 15 περίπου λεπτά οπισθοχώρησαν και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά.
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, τέσσερις από τους παρευρισκόμενους συντρόφους. Καθοδηγητής των φασιστών στην επίθεση (με ακάλυπτο πρόσωπο) ήταν ο δικηγόρος Παναγιώτης Κλεοβούλου, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ το 2014, που εμφανίζεται πλέον ως αρχηγός της ναζιστικής ομάδας ΕΑΚ. Ο Κλεοβούλου αναγνωρίστηκε από δεκάδες παρευρισκόμενους και καταζητείται…
Για μια ακόμη φορά η αστυνομία και η πολιτεία επέτρεψαν στους φασίστες να κάνουν «τσάμπα μαγκιές» και να δράσουν ανενόχλητοι. Και μάλλον δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν ο ίδιος ο πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας, υπουργός Ιωνάς Νικολάου, παρέχει εμμέσως ασυλία στους φασίστες με δηλώσεις σαν την παρακάτω: «δεν υπάρχουν νεοφασιστικές κινήσεις στην Κύπρο, ούτε οργανώσεις που διακατέχονται από άκρατο εθνικισμό ή προωθούν είτε τον ρατσισμό είτε την ξενοφοβία»… Και εδώ αναδεικνύεται το πραγματικό πρόβλημα. Οι φασίστες, βλέποντας να μην καταδικάζονται για τις επιθέσεις τους και τις προτάσεις τους, όπως αυτή για το ενωτικό δημοψήφισμα, να υιοθετούνται από τεράστια μερίδα του αστικού πολιτικού κόσμου, έχουνε πάρει αέρα και μπερδεύουνε το μπόι τους με τη σκιά τους. Όμως η χθεσινή επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη. Όπως και χτες θα μας βρίσκουν μπροστά τους κάθε μέρα».
Την επίθεση καταδίκασε άμεσα και η συντεχνία εργαζομένων του ΤΕΠΑΚ, δηλώνοντας ότι θα περιφρουρήσει τους πανεπιστημιακούς χώρους, θα βοηθήσει στην ποινική δίωξη των υπευθύνων και καλεί τις αρχές του Πανεπιστημίου να χρησιμοποιήσουν και αυτές όλα τα ένδικα μέσα για την τιμωρία των ενόχων. 
Την επόμενη μέρα, οργανώθηκε μαζική αντιφασιστική κινητοποίηση στη Λεμεσό. Μετά από ένα κάλεσμα ελάχιστων ωρών, περισσότεροι από 300 αντιφασίστες και αντιφασίστριες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Λεμεσού.
Εκ μέρους του «Γραναζιού» μίλησε στους συγκεντρωμένους ο Θέμης Θεμιστοκλέους. «Ο φασισμός νικιέται με εργατικούς αγώνες, όλη η εργατική τάξη ενωμένη, μόνο τότε μπορεί να νικήσει τον φασισμό», είπε και τόνισε πως «πρέπει να τον παλεύουμε σε κάθε γειτονιά, στο σπίτι μας, στη δουλειά μας, στα σχολεία μας, στην εκπαίδευση, μαζί με τους εργάτες, τους Τουρκοκύπριους, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες». Μόνο έτσι, κατέληξε, θα νικήσουμε, «χθες ήταν μια πρώτη νίκη, η συνέχεια είναι δική μας, ποτέ δεν θα περάσει ο φασισμός».

Φύλλο Εφημερίδας

Κατηγορία