Μπαχρέιν:
Ο Σεΐχης Ισά Κασίμ, ο κορυφαίος σιίτης κληρικός στο Μπαχρέιν, δικάζεται για ξέπλυμα χρημάτων και υποστήριξη της τρομοκρατίας. Είχε προηγηθεί πέρσι η απώλεια της υπηκοότητας για «υποκίνηση θρησκευτικού μίσους». Πρόκειται για πολιτική δίωξη, καθώς ο Κασίμ είναι ο «πνευματικός ηγέτης» της σιιτικής πλειοψηφίας, η εξέγερση της οποίας το 2011 πνίγηκε στο αίμα από το στρατό της Σαουδικής Αραβίας. Οι εκκλήσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να μην προχωρήσει η δίκη και οι διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν έχουν οδηγήσει μέχρι τώρα σε διαρκείς αναβολές την εκδίκαση της υπόθεσης. Ο φόβος του μονάρχη του Μπαχρέιν είναι τέτοιος, που –σε μια επανάληψη του 2011– κάλεσε σαουδαραβικά στρατεύματα να «ασφαλίσουν» την πρωτεύουσα, πριν ανακοινωθεί η απόφαση…
Βραζιλία
«Η 15 Μάρτη είναι μόνο η αρχή», έγραφαν οι Βραζιλιάνοι σύντροφοι μετά τη συγκλονιστική μέρα διαδηλώσεων με σύνθημα «Ναι στις συντάξεις – Όχι στον Τεμέρ!». Στις 28 Απρίλη, η χώρα έζησε την πρώτη της γενική απεργία εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Εκατομμύρια εργαζόμενοι απέργησαν μετά από κάλεσμα δεκάδων συνδικάτων και κοινωνικών οργανώσεων. Διαδηλώσεις έγιναν σε όλη τη χώρα, με τους οργανωτές να δίνουν έμφαση στις μεγάλες πόλεις, όπου υπήρξαν αποκλεισμοί δρόμων, αεροδρομίων κλπ. Στο Σάο Πάολο είχαν «νεκρώσει» τα πάντα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ. Η μάχη ενάντια στην αντιδραστική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση εξελίσσεται σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση Τεμέρ, δείχνοντας σε όλη τη Λατινική Αμερική ότι με τη «δεξιά παλινόρθωση» δεν σταματά και η ταξική πάλη…
Συρία
Ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας, που προβλέπει «ζώνες εκεχειρίας» σε τέσσερεις περιοχές της Συρίας (όπου δρουν αντάρτες), με προοπτική αυτή να κρατήσει για 6 μήνες. Μένει να φανεί αν οι τρεις «εγγυήτριες» δυνάμεις θα μπορέσουν πράγματι να εγγυηθούν την εφαρμογή. Κυρίως μένει να φανεί τι θα σημαίνει αυτή η συμφωνία εκεχειρίας όσον αφορά την κατεύθυνση που θα πάρει η προσπάθεια συνολικότερης επίλυσης της σύγκρουσης…