Νέα από τους εργατικούς χώρους
Κάτω τα χέρια από τα δημόσια αγαθά!
Με μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στους δημόσιους οργανισμούς, που ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει η κυβέρνηση του Τσίπρα. Οι εργαζόμενοι σε ΔΕΗ και ΕΥΑΘ και ο κόσμος ξεσηκώνονται θεωρώντας ότι δημόσια αγαθά όπως το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορούν να ξεπουληθούν στους ιδιώτες, ώστε αυτοί να θησαυρίσουν, ενώ για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα τα αγαθά αυτά θα γίνουν είδος πολυτελείας.
Την Πέμπτη 4 Μάη, 3.000 κόσμος από την Αρκαδία και τη Μεσσηνία διαδήλωσε στη Μεγαλόπολη, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ματώσει πολύ, αν θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ, αν θέλει να ξεπουλήσει ένα δημόσιο κοινωνικό αγαθό όπως το ηλεκτρικό ρεύμα. Με τέτοιες συγκεντρώσεις, όπου μαζί με τους εργαζόμενους συμμετέχουν επιτροπές αγροτών από τα μπλόκα, εργαζόμενοι και συμπαραστάτες και τα κόμματα και οι οργανώσεις της Αριστεράς, το σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να είναι εφικτό.
Για να δοθεί ο αγώνας με όρους νίκης, είναι απαραίτητο να γίνει αγώνας όλης της κοινωνίας και να μη μείνει στα χέρια της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που μέχρι και σήμερα δεν έχει προκηρύξει ούτε μια κινητοποίηση, αλλά γυρνάει από υπουργικό γραφείο σε υπουργικό γραφείο, ζητώντας... διευκρινήσεις. Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στη Μεγαλόπολη φαίνεται ότι έβαλε τις πιέσεις για να υπάρξει ένα αντίστοιχο στην Αθήνα, μετά τη γενική απεργία.
Στο δρόμο του αγώνα όμως είναι και οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Η ανατροπή των δημοψηφισμάτων φαίνεται ότι γίνεται χόμπι για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, που προχωράει στην ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά το συντριπτικό ΟΧΙ (98,03%) που έδωσε ο λαός της πόλης το Μάη του 2014.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ προσπάθησαν και κατάφεραν την Παρασκευή 5 Μάη να σταματήσουν τη σύσκεψη του ΔΣ της ΕΥΑΘ με τους υποψήφιους επενδυτές της SOYEZ. Παρά μάλιστα την αλλαγή του προγράμματος της συνάντησης που έγινε στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού, ενώ αρχικά οι επενδυτές ήταν να επισκεφθούν το Διυλιστήριο της ΕΥΑΘ και τον Βιολογικό Καθαρισμό.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ, στην οποία συμμετείχαν και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον Οργανισμό και συλλογικότητες όπως το «ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ», εκπρόσωποι του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.). Στη συνέλευση που ακολούθησε τη συγκέντρωση, επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΕΥΑΘ να αγωνιστούν συντονισμένα με τις συλλογικότητες, για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση.
Πέτσινες οι δεσμεύσεις για τους συμβασιούχους των ΟΤΑ
Τις επόμενες μέρες κατατίθεται στις σχετικές επιτροπές της βουλής το σχέδιο νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ακόμη και το ότι κατατίθεται σχετικά κοντά στις μέρες όπου και θα ψηφίζονται τα νέα μέτρα του Μνημονίου 4, δείχνει ότι μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια της ελλιπούς χρηματοδότησης θα κινηθεί και αυτό το νομοσχέδιο.
Έτσι, παρά τα παχιά λόγια στελεχών και παραγόντων της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, στο νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνεται η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου όλων των εργαζομένων συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ή εργάζονται για πολλά συνεχόμενα χρόνια στις υπηρεσίες καθαριότητας, τους παιδικούς σταθμούς και σε κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες των δήμων, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες κ.ά.
Το θράσος των κυβερνώντων είναι τέτοιο, ώστε παρότι οι υποσχέσεις τους αποδείχθηκαν πέτσινες, συνεχίζουν να λένε ότι στο μέλλον θα αλλάξουν με άλλο νομοσχέδιο τη σχέση εργασίας χιλιάδων εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Νέες ψεύτικες υποσχέσεις για να κρατήσουν δέσμιους όλους αυτούς τους εργαζόμενους. Μάλιστα με το ότι ταυτόχρονα δεν ξεπαγώνουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τους δήμους, δείχνει ότι οι στρατιές των ομήρων συμβασιούχων θα αυξηθούν. Η κατά τα άλλα αριστερή κυβέρνηση αντιγράφει πιστά την τακτική όλων των νεοφιλελεύθερων σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων που είχαμε πριν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Ο λόγος που η κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις της είναι γιατί θέλει το πάρτι που ετοιμάζει για τους μεγαλοεργολάβους να συμπεριλαμβάνει και τους δήμους και ειδικά υπηρεσίες όπως η καθαριότητα που μπορεί να τους φέρουν μεγάλες εισπράξεις στο μέλλον. Γι’ αυτό το λόγο με το σχέδιο νόμου δεν καταργείται, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το άρθρο 61 του ν.3979/2011, που δίνει τη δυνατότητα στους δημάρχους να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες τους.
Το νομοσχέδιο μπορεί να πεταχτεί στη χωματερή από τους αγώνες των εργαζομένων στους δήμους.
Η Κυριακή
είναι Αργία
Με δυναμικές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο βρέθηκαν ξανά στους δρόμους την Κυριακή 7 Μάη, για να φωνάξουν για μια ακόμη φορά ότι η Κυριακή είναι Αργία. Οι κινητοποιήσεις έγιναν στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας που είχαν καλέσει Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων Βιβλίου-Χάρτου και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας δείχνει να γίνεται πια απόφαση της κυβέρνησης, καθώς στο Μνημόνιο 4 προβλέπεται διεύρυνση των 8 Κυριακών το χρόνο που άνοιγαν ως τώρα τα εμπορικά καταστήματα. Ακόμη και με αυτές τις 8 Κυριακές οι εργαζόμενοι είχαν απολέσει πολλά από τα δικαιώματά τους. Η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία βασιλεύει, η εργασία γίνεται λάστιχο, η απληρωσιά δίνει και παίρνει. Η προσωπική ζωή για πολλούς εργαζόμενους στο εμπόριο έχει γίνει άγνωστη έννοια.
Αυτή τη φορά στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και μερικοί έμποροι, καθώς οι σύλλογοι των εμπόρων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι) είχαν πάρει απόφαση να μην ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Το προβληματικό σημείο ήταν για μια ακόμη φορά οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Στην Αθήνα έγιναν δύο συγκεντρώσεις την Κυριακή, σε Ερμού και Σύνταγμα και μία ακόμη την Τρίτη 9 Μάη (ΠΑΜΕ) έξω από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ άλλες δύο έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Δυναμικές κινητοποιήσεις με συμβολικό ολιγόλεπτο κλείσιμο καταστημάτων, που λειτουργούσαν παρά τις διαφορετικές αποφάσεις των συλλόγων τους, έγιναν ακόμη στην Πάτρα, στα Χανιά κ.α..
Vodafone: Κινητοποίηση για τα διαλείμματα
Με 4ωρες στάσεις εργασίας απάντησαν οι εργαζόμενοι στις τηλεφωνικές εταιρείες Vodafone και 360 connect (ανήκει και αυτή στον όμιλο της Vodafone) στην προσπάθεια της εργοδοσίας να μειώσει τον χρόνο των διαλειμμάτων που έκαναν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Οι στάσεις εργασίας πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένα καταστήματα τη Δευτέρα 8 Μάη και συνολικά την Τρίτη 9 Μάη.
Η εργοδοσία με την απόφασή της αυτή έρχεται να καταργήσει ένα ακόμη δικαίωμα ετών των εργαζομένων και στην ουσία βρίσκει τον τρόπο να αυξήσει το ωράριο ανεπίσημα. Η ενέργεια αυτή έγινε μέσα από την αυθαιρεσία που επικρατεί και σε αυτό τον κλάδο. Αυθαιρεσία που οι εργοδότες την έχουν πάρει από τους μνημονιακούς νόμους, καθώς όλοι τους δίνουν περισσότερα δικαιώματα, περιορίζοντας αντίστοιχα αυτά των εργατών.
Γι’ αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι στον κλάδο είναι ακόμη χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας. Ακόμη και στον ΟΤΕ οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι πλέον εκτός της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης. Και έτσι γίνονται απολύσεις για το παραμικρό, καθυστερήσεις στην μισθοδοσία και απλήρωτες υπερωρίες. Όλα δηλαδή όσα καθιέρωσαν τα μνημόνια στον ιδιωτικό τομέα.